Relasjonsbyggeren

Relasjonsbyggeren

Som 19-åring reiste hun på enveisbillett til California med en drøm om å bli skuespiller. Drømmen ble forandret, og nylig ble Gina Marie Qvale headhuntet til en høythengende jobb hun ikke ante skulle komme hennes vei.

– Du må ha god innsikt for å kunne stille de rette spørsmålene, sier Gina Marie Qvale. Her avbildet foran bygget som huser hennes nye arbeidsplass. Alle foto: Benjamin A. Ward

I Hollywood møtte hun både Tom Cruise, Liv Ullmann og George Clooney, men det var på en fest hos den legendariske musikkprodusenten Quincy Jones i Los Angeles at hun fikk det viktigste innspillet.

– Han sa at jeg kunne slå gjennom som skuespiller, men at jeg da måtte ville det så mye at jeg ikke ville noe annet. Det måtte jeg gruble på noen uker, og innså at drivkreftene i meg dro i en annen retning, sier Gina Marie Qvale.

Reisen til Amerika var innholdsrik, og for første gang i livet opplevde hun å kunne definere det meste selv.

– Jeg er stolt av at jeg fulgte drømmen og turte å dra. Oppholdet, erfaringen og relasjonene fra det året har hatt avgjørende betydning for meg som person. Her formet jeg den jeg er i dag, sier hun.

For to uker siden la hun ut på en ny reise. Denne gangen gikk turen fra jobben i det globale ingeniør- og konsulentselskapet Rambøll til nye utfordringer som fagleder for anlegg og infrastruktur i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) – med ansvar for anlegg og jernbane.

Det nye kontoret hennes i NHO-bygget på Majorstuen i Oslo, ligger kun noen diagonale steinkast gjennom Vigelandsparken fra gamlejobben på Skøyen.

– Stillingen var en god mulighet til å bli bedre kjent med bransjen, selv om det i utgangspunktet ikke var i mine tanker å bytte arbeidsgiver, sier hun.

Drevne hodejegere visste imidlertid bedre.

– Stillingen handler om å gi entreprenørene våre best mulig rammevilkår i tett samspill med medlemmene og offentlige byggherrer. I tillegg vil vi tilrettelegge for en produktiv og bærekraftig bransje, sier Gina Marie Qvale, mens hun myser opp mot den lave sensommersolen og børster et støvkorn av dressjakken.

Gina Marie Qvale (32)

  • Bor: I Oslo
  • Stilling: Startet i ny jobb i Entreprenørforeningen 1. september som leder infrastruktur med ansvar for anlegg, vei og jernbane
  • Utdannelse: Femårig mastergrad i eiendom fra NMBU. Skrev masteroppgave om forhandlinger
  • Beste jobbegenskaper: Relasjonsbygger og pådriver
  • Ser opp til: Liv Ullmann. Hun er et fantastisk menneske og skuespiller som inspirerer til å bestandig levere sitt beste. Jeg beundrer engasjementet og arbeidet hennes for barns velferd, støtte til flyktninger og kvinners rettigheter. Hun er dedikert opptatt av å gjøre en positiv forskjell.

Gina Marie Qvale forteller at hun alltid har vært jålete, her i håndsydde italienske støvler fra italienske Capri.

Vant med laginnsats

Hun vokste opp på Horgen gård på Øvre Romerike og tok tidlig del i sesongarbeidet på gården.

Det har hun opplevd som en nyttig erfaring å ha med seg inn i arbeidslivet.

– Jeg er vant til å se konkrete, håndfaste resultater av innsats og samarbeid. Alle må stå på og det er en fordel å komme tidlig i gang med jobben, smiler Gina Marie.

Da hun skulle begynne å studere, falt valget på masterstudier i eiendom ved det bærekraftuniversitetet i Ås, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Det la fundamentet for en karrierevei inn i byggenæringen.

– Den helhetlige bærekraftstankegangen vi lærte på NMBU bør egentlig alltid være retningsgivende for hvordan næringslivet og vi som samfunn agerer, det være seg innen teknologi, økonomi eller sosialt, sier den tidligere mastergradsstudenten.

Utdannelsen og spisskompetansen fra studieårene på Ås ga henne ansettelse hos Rambøll i 2017.

– Der fikk jeg raskt mye ansvar på en rekke samferdselsprosjekter, med Fornebubanen som det største, og kunne utvikle meg ved å utforske ulike roller innen virksomheten, legger 32-åringen til.

Cloud, Sky, Gesture, Travel

I Vigelandsparken: – Gustav Vigeland fremstiller skulpturer som viser relasjoner, samspill og følelser mellom mennesker. Jeg mener mennesker er vår viktigste ressurs, og nøkkelen for å løse fremtidens klimautfordringer, sier Gina Marie Qvale.

En av arbeidsoppgavene var å forhandle med parter langs traseen slik at Fornebubanen kunne opprette en god dialog og bli gitt tilgang til nødvendige areal og rettigheter for å få bygget det åtte kilometer lange milliardprosjektet.

Hun ble raskt lagt merke til som en som fikk ting gjort, og som evnet å bygge gode relasjoner og skru sammen fornuftige løsninger.

Det har åpnet nye dører.

– Veien blir til mens man går. Jeg har fått muligheter og tatt dem. Som det nysgjerrige og engasjerte ja-mennesket jeg er, liker jeg å ha flere jern i ilden og kjøre ganske «bånn pinne», sier Gina Marie, og det glimter blidt i øynene.

– Men jeg er nok mer målbevisst enn ambisiøs, poengterer hun.

Hvor trykker skoen?

I sin nye rolle i Entreprenørforeningen vil den ferske lederen starte med å finne ut hvor skoen trykker.

– I den nye jobben vil jeg begynne med å bli ordentlig kjent med entreprenørene og kartlegge hvordan jeg kan spille de gode, nå våre målsetninger og få til gode samarbeid med byggherrene.

Bygg- og anleggsbransjen er Norges største fastlandsnæring.

– Derfor er det også et enormt potensial for eksempel innen CO2-utslipp, noe som er supermotiverende og en mulighet til å påvirke og endre noe som kan gi livsviktige resultater, sier Gina Marie Qvale.

– I arbeidssammenheng er jeg opptatt av å ta del i en verdiskaping, det tror jeg gjelder for de fleste mennesker. For meg er det også viktig å føle tilhørighet i et felleskap og være en del av løsningen, legger hun energisk til.

Flash photography

Tidligere kolleger i Rambøll sier at en uredd, ekstrovert og frittalende type som Gina Marie ga selskapet veldig mye, og det går gjetord om hennes unike evne til å organisere, få folk til å tørre å stille opp, og se på prosjekter og problemstillinger med et nytt blikk.

Gina Marie har en annen bakgrunn enn de fleste kollegene. I møte med nye utfordringer er hun uredd, åpen, stiller spørsmål, og tenker at alle involverte har noe viktig å bidra med.

– Når en oppgave skal løses i et team, er gode verktøy og menneskelige evner helt grunnleggende. Vi kan bli bedre på å kartlegge hva den enkelte gjør best og så dyrke det. Da legger vi bedre til rette for nye perspektiver og løsninger, sier hun.

– Hvis vi skal nå fremtidens klimamål og krav, er vi nødt til å utfordre tankesett og handle annerledes, understreker 32-åringen.

Mennesket i sentrum

For Gina Marie Qvale ligger det utømmelige kilder med kraft i godt samspill, og at vi mennesker har et forbedringspotensial i det å spille hverandre gode.

Hun er levende opptatt av bærekraft, spesielt de sosiale aspektene, som inkludering og mangfold.

– Jeg drives av å få mennesker til å samarbeide godt for å løse utfordringer og mener at vi får til mer ved å bevisst samhandle bedre, ta oss tid til å lytte til hverandre, kartlegge ønsker og rammebetingelser og skape en gyllen rekke med vinn-vinn situasjoner.

Fem kjappe

Beste rådet du har fått?

– Jeg får mange gode råd av faren min, han er flink til å ha gi meg en praktisk tilnærming til komplekse spørsmål og utfordringer, og det han kaller fugleperspektiv.

Hva burde vi snakke mer om?

– Hvordan forvalter vi menneskers muligheter bedre for fremtiden? Mennesket er vår viktigste ressurs. Det er menneskene som skal drive jorden videre, derfor er det viktig for meg at barn skal ha like rettigheter uavhengig av fødested.

Hva er din viktigste drivkraft?
–  Skape gode samvær i samarbeid med mennesker.

Mest opptatt av?
– Værmeldinger. Det ligger i blodet for en som er oppvokst på gård.

Når er du mest lykkelig?  
– Når jeg står opp tidlig, før jobb, og går på ski gjennom marka, da føler jeg at jeg vinner jeg dagen. Et forfriskende morgenbad i saltvann eller en seiltur står også høyt på listen. Og når jeg er sammen med mennesker jeg er glad i, gjerne over et godt måltid.

Gina Maries fem råd for godt samspill

1. Mennesket i sentrum. Det gir en god følelse å legge innsats i små og store relasjoner. Du vet aldri hvem du møter, hva de kan og hvilken relasjon dere kan få. Smil til verden, og verden smiler til deg.

2. God kommunikasjon er nøkkelen til alt godt. Vi har to ører og en munn. Begynn gjerne samtalen eller forhandlingen med å lytte til hva som er viktig for motparten; finnes det fellesnevnere med egen agenda? Grunnmuren for et samarbeid, en enighet eller en avtale, legges gjennom å forstå hverandre. Da må vi snakke sammen, men også lytte til hverandre.

3. Vær godt forberedt. God innsikt er viktig om man skal kunne stille de rette spørsmålene.

4. Vær raus og ekte, vi er alle mer enn arbeidet vår, etternavnet vårt eller stedet vi kommer fra. Ved å spille hverandre gode kan vi bedre dra nytte hverandres kunnskap og ressurser.

5. «Høflighet koster ingenting», sa min farmor. Det bør gjelde i alle relasjoner. Og så er jo ikke feil med litt humor.

Likte du denne saken?

Dagens Næringslivs journalister har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Innholdet er produsert av Dagens Næringslivs kommersielle avdeling DNX.