Veggviseren

Jorge Eduardo Hermoso Valle har valgt en uvanlig vei mot nye høyder.

Løsningen kan revolusjonere hvordan vi klatrer.

Han utvikler fremtidens klatretrening i veggen, der både nybegynnere og proffer får en digital mentor som i sanntid gir tips til bedre teknikk og sikkerhet. Foto: Benjamin A. Ward

Klatresporten er blant verdens raskest voksende idretter. Frem mot 2032 er det ventet 28.000 nye klatresentre globalt.

Klatring kan være alt fra morsomt og styrkebyggende, til krevende og farlig. Små detaljer utgjør store forskjeller.

Med dette i mente, kan meksikanske Jorge Eduardo Hermoso Valle (32), dataingeniør fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), stå bak den neste store nyvinningen innen klatreteknologi på verdensbasis.

I klatreveggen på Oslo klatresenter fester han et godt tak om de fargerike klatregrepene. Blikket er også fast. Det var her, mellom tau og karabinere, at Jorges ide tok form: Å skape en løsning for en tryggere og forbedret klatreopplevelse ved bruk av kunstig intelligens (KI), maskinlæring og bildedataanalyse av klatreøkter.

Jorge Eduardo Hermoso Valle (32)

Fra: Mexico City

Utdannelse: Mastergrad i datavitenskap ved NMBU, med spesialisering innen KI og datasyn. Sertifisert klatreinstruktør.

Stilling: Gründer av Belay AI, et selskap som benytter kunstig intelligens, datavitenskap og programvareutvikling for å forstå og forbedre klatreteknikk og -sikkerhet gjennom analyse av utøvernes bevegelser. Teknologien fungerer både inne og ute, og har overførbart potensial til andre idretter som tennis, baseball og golf – og TV.

Aktuell: Fikk nylig millionstøtte fra Innovasjon Norge og høster internasjonal interesse fra investorer og klatreentusiaster.

– Kort fortalt har jeg utviklet en digital mentor som i sanntid analyserer videoer og forbedrer teknikk, effektivitet og sikkerhet for klatrere på alle ferdighetsnivå, sier Jorge.

– Forskjellen på å fullføre en klatrerute eller å falle ned, henger ofte mer på teknikk og presisjon enn på ren styrke. Programvaren lærer seg klatring på et dypere nivå og hjelper umiddelbart klatreren med å bli bedre, forklarer Jorge.

Prosjektet har vakt interesse fra investorer og klatreentusiaster verden over, og ble nylig tildelt millionstøtte fra Innovasjon Norge.

Samarbeidet med klatrekjendisen Magnus Midtbø gir også merkbar drahjelp.

Klatring er både en fysisk og mental form for problemløsning. Det lærte Jorge mye om under oppveksten i Mexicos hovedstad. Foto: Benjamin A. Ward

Med KI og stjernestøtte i veggen

Jorge vokste opp i storbyen Mexico City, men flyttet til Norge og fullførte nylig en mastergrad i datavitenskap ved NMBU i Ås.

– Jeg valgte å reise hit på grunn av klimaet, klatremulighetene og gratis utdanning ved et anerkjent bærekraftuniversitet kun en halvtime fra hovedstaden, sier 32-åringen.

Jorge har klatret aktivt siden han var ungdom, og med selskapet Belay AI kombinerer han nå lidenskapen for klatring med ekspertise innen KI, databehandling og programvareutvikling.

Et tilfeldig møte med YouTube-stjernen Magnus Midtbø ble et taktskifte. Influenseren har over 2.250.000 følgere og er kanskje den personen i verden med størst innflytelse i klatremiljøet.

World, Muscle, Gesture, Leisure, Happy

Klatresuperstjernen og YouTube-helten Magnus Midtbø har deltatt aktivt i utviklingen av løsningen som Jorge innen et års tid for alvor skal vise frem til verden. Foto: Privat

Da Jorge traff Midtbø i aksjon på klatresenteret tok han mot til seg og spurte klatrehelten om han hadde fem minutter til å se på et prosjekt som bruker KI for å analysere klatreteknikk.

De fem minuttene ble til en drøy time og møtet åpnet dører for Jorge i klatremiljøet.

Midtbø og flere landslagsklatrere har siden bidratt i utviklingsarbeidet.

– De er ikke bare eksepsjonelle klatrere, men gir meg også verdifulle data og innspill på hvordan vi best kombinerer avansert teknologi med brukervennlig design, sier Jorge.

Midtbø har mildt sagt latt seg imponere.

– Jeg har aldri sett noe lignende. Den er veldig nøyaktig, uttaler han i en av sine videoer etter å ha testet løsningen.

Da videoen gikk viralt, eksploderte også interessen fra omverdenen.

– Investorene som nå kommer til bordet, er folk som virkelig tror på potensialet i teknologien, sier gründeren selv.

– Nybegynnere og klatrere på mellomnivå som laster opp videoer av øktene sine, gis enkle, lettfattelige råd som forbedrer grunnleggende ferdigheter. Avanserte klatrere og proffer får mer detaljerte analyser som perfeksjonerer teknikk og løypevalg, forklarer Jorge om programvaren og pionerløsningen sin. Foto: Benjamin A. Ward

Løypevalget

Bakgrunnen fra Mexicos største by har gjort ham til en god problemløser, og bevisst på teknologiens store innflytelse på både næringsliv og dagligliv.

– Å vokse opp i en millionby full av store kontraster, lærte meg å være standhaftig, tenke nytt og ta valg som virkelig betyr noe.

Valget om å reise til Norge og studere ved NMBU var av den typen.

– Der ble vi oppmuntret til selvstendighet, praktisk tilnærming og spisset ferdighetene våre. Masteroppgaven ble en direkte forberedelse til arbeidslivet mer enn kun en akademisk øvelse, sier den mangefasetterte innovatøren.

Da han på tampen av masterstudiene fikk tilbud om en attraktiv stilling som doktorgradsstipendiat ved NMBU, sto Jorge ved et avgjørende veiskille.

– Det var en fristende mulighet, men ville også betydd å nedprioritere Belay AI, som den gang bare var en idé, ikke en fungerende prototype, sier han.

Valget falt på følge drømmen.

– Jeg bestemte meg for å stå i risikoen, jobbe deltid på klatresenteret for å ha et økonomisk fotfeste og bruke resten av tiden på å utvikle selskapet mitt, forteller han.

Dress shirt, Flash photography, Jeans, Tartan, Black, Sleeve, Standing, Black-and-white, Grey, Style

Mastergradstudiene ved bærekraftuniversitetet NMBU har hatt stor innvirkning på både faglige og filosofiske retninger og tankebaner for 32-åringen. Foto: Benjamin A. Ward

Fra soloprosjekt til nye høyder

Livet ved NMBU har spilt en sentral rolle på veien mot å bli kalt teknologigründer og klatrepioner.

– Det livlige studentsamfunnet og småbymiljøet i Ås, ga en fin ramme. Jeg ble raskt involvert i klatreklubben og fikk et nettverk som ofte diskuterte både bærekraft og teknologi, forteller Jorge.

Det hadde en direkte innvirkning på fremtiden hans.

– Samtalene inspirerte meg til å tenke nytt om teknologiens rolle i virkelige situasjoner, som klatring, hvor sikkerhet og ytelse er kritisk. Det ledet meg til nye løsninger, sier han.

Til forskjell fra mange tech-startups, har gründerreisen vært et soloprosjekt fra start. Til nå har Jorge finansiert alt selv og konsentrert seg om forskning og utvikling, heller enn å jage rask profitt.

– Jeg har god tro på å lansere i løpet av det neste året, sier han.

Dermed forberedes neste fase i utviklingen av den banebrytende klatreteknologien. En av målsettingene er å øke klatresportens tilgjengelighetet for et bredere publikum.

– Å pushe grensene for hva teknologi kan gjøre for klatring er bare begynnelsen, påpeker Jorge Eduardo Hermoso Valle.

Belay AI er fortsatt i utviklingsfasen, men gjennombruddet kan likevel snart være en realitet.

Fem kjappe med Jorge Eduardo Hermoso Valle:

1. Hva er det beste rådet du har fått?

– Alle du møter vet noe du ikke vet, så lytt, lær og la arbeidet ditt tale for seg.

2. Hvem vil du gjerne gi et spark bak?

– Alle, inkludert meg selv, som kan bli for komfortable i hverdagen. Noen ganger trenger vi et lite dytt for å ta nye utfordringer og utvide horisonten. Er vi for komfortable, prøver vi ikke hardt nok.

3. Hva burde vi snakke mer om?

– Vårt personlige ansvar for å bidra til å håndtere samfunnsproblemer. Heller enn å bare stole på myndigheter og andre, må vi handle selv og engasjere oss i lokalsamfunnet.

4. Har du noen gang følt på å gi opp?

– Som ingeniør må jeg vurdere alle mulige beslutninger og utfall. Så ja, jeg har vurdert det, og det er skremmende, men det vil ikke skje med det første. Jeg ser ikke for meg å gjøre noe annet enn å løse nye utfordringer gjennom innovasjon og lidenskap.

5. Når føler du deg mest lykkelig?

– Jeg er lykkeligst når jeg er oppslukt av øyeblikket, enten det er under fjellklatring, snowboardkjøring, i dype samtaler, eller i enklere øyeblikk som å synge, lage mat, eller programmere. Slike ting trekker meg inn i «nuet», som er der jeg finner størst glede.

Foto: Benjamin A. Ward

Likte du denne saken?