'); } else { document.write(''); } })();
ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX
– Timingen var helt utrolig, vi hadde jo litt flaks, sier Johan Chr. Bernhoft i bore-, engineering- og oljeservicekonsernet Odfjell Drilling fra sitt hjemmekontor i Bergen.
Bernhoft er senior io-ingeniør med hovedansvaret for elektronisk samhandling, inkludert innkjøp og oppsett av teknisk utstyr. Bergensselskapet har 2500 ansatte i mer enn 20 land som samarbeider på tvers av systemer og tidssoner med kolleger og eksterne partnere i hele verden. 6.mars 2020 var Bernhoft akkurat ferdig med å installere videoteknologi fra Pexip. Én uke senere stengte regjeringen Norge for første gang.
– Da pandemien stengte Norge var det ikke vanskelig å få folk til å fortsette å jobbe, de gikk bare hjem og logget seg på. Den største forskjellen vi merket var at flere eksterne også tok i bruk videomøter, men det hadde jo vi da et verktøy for. Det var egentlig veldig gøy, for hadde vi ikke hatt Pexip, hadde vi slitt. Takket være denne teknologien kunne vi fortsette «business as usual» gjennom pandemien det siste året.
Kontorlokalene til Pexip i «video-valley» på Lysaker ligger øde i det vi runder ett år med pandemi i Norge. Men ingenting tyder på stillstand i driften av videoteknologiselskapet, som det siste året har hatt kraftig vekst.
– Pandemi og nedstengning endret hurtig arbeidsvanene i virksomheter over hele verden og hundretusenvis har vendt seg til å jobbe fra hjemmekontor. I Pexip jobber vi med å gjøre videomøter bedre enn møter i virkeligheten, og en av faktorene for å få til det er at lyd og bilde må være av høyeste kvalitet slik at ansatte unngår såkalt video-trøtthet, sier Tom-Erik Lia, kommersiell direktør i Pexip.
Pexip er anerkjent som en av verdens beste plattformer for videomøter. Som første selskap noensinne ble selskapet børsnotert via video i fjor vår og ble siden verdsatt til mellom seks og ni milliarder kroner. Den globale kundelisten er imponerende, med anerkjente aktører innen helse, finans, retail, rettsvesen og myndigheter.
– Vi har over 3600 kunder i 70 land. De fleste av disse er store virksomheter med høye krav til solid sikkerhet, personvern og kvalitet. Mange av kundene våre har komplekse miljøer som skal tilpasses, som NASA, det amerikanske forsvaret, Europakommisjonen og det engelske rettsvesenet.
En skalerbar videomotor gjør det mulig å gjennomføre videokonferanser på tvers av systemer og ulik teknologi. Mye av årsaken til suksessen bunner i et solid fokus på sikkerhet og personvern og en testdrevet utvikling med kvalitet i sentrum.
– Mange av kundene kan ha investert millioner av kroner i avanserte konferanserom, likevel er det vanskelig å få det sømløst. Pexip-systemet sikrer at møtedeltakere får samme kvalitet på lyd og bilde uansett hvilken teknologi de benytter og hva slags plattform de er på, om de bruker pc, Mac, telefon, avansert videorom eller jobber på en oljerigg med satellittforbindelse.
Odfjell Drilling har eksistert siden 1973 og gikk på børs i 2013. Bergensbedriften er hel- og deleier av flere oljerigger over hele verden og har vært fremoverlent når det gjelder å ta i bruk samhandlingsteknologi. Allerede i 2005 begynte de å legge til rette for videokommunikasjon, og i 2009 var bedriften ledende på å bruke video i Norge.
– Vi hadde et mantra om at vi til enhver tid skulle ligge et halvt år foran konkurrentene på den teknologien. Vi skulle samarbeide med de store norske i oljeindustrien og etterhvert også på engelsk sokkel, og i dette miljøet har video blitt brukt lenge. Vi gjorde et stort løft i 2007, investerte og bygget opp den kjerneinfrastrukturen vi har i dag, basert på Cisco, sier Johan Chr. Bernhoft.
Nye arbeidsrutiner var derfor innarbeidet lenge før pandemien og de fleste reiser var allerede kuttet til fordel for videomøter. Men stadig oftere fikk selskapet utfordringer med å kommunisere effektivt fordi eksterne aktører benyttet ulike videoplattformer fra forskjellige leverandører.
– Vi trengte et system som sikrer at deltagere i samme møte kan kommunisere sømløst med hverandre uavhengig hvilken løsning de bruker. Jeg så at hvis vi skulle komme oss videre måtte vi ha noe som gjør at vi kan fortsette å bruke den investeringen vi hadde gjort i eksisterende infrastruktur. Ved å legge Pexip-løsningen på toppen av det vi hadde, fikk vi full integrasjon og fleksibilitet mot eksterne.
– Hvorfor valgte dere Pexip?
– Jeg brukte mye tid på research og vi så ikke noe som var bedre. Det var enkelt å integrere, det er god support, høy kvalitet og treffer våre krav om sikkerhet. Det var et kjempespennende prosjekt, ikke minst å kunne installere det på egen plattform og gjøre det helt fra bunnen av, ikke bare legge til en skytjeneste. Vi fikk alle byggeklossene på plass slik vi ønsket, med god hjelp fra Kinly som støttet oss på en utmerket måte med integreringen av Pexip.
For mange av Pexips kunder er sikkerhet og personvern ekstremt viktig, og tjenesten kan velges som programvare eller skytjeneste slik at løsningen blir skreddersydd. Odfjell Drilling valgte å installere systemet på egen plattform og kjører hele løsningen på egne servere. Riggselskapet har svært høye krav til sikkerhet i sine samhandlingssystemer.
– Det er klart, som en stor internasjonal bedrift med mye avansert utstyr, er personvern og sikkerhet kjempeviktig. Vi har en veldig tung nettverksavdeling som bare jobber med sikkerhet, det er i høysetet hele tiden. Vi kunne kjørt alt i skyen, men det er ikke filosofien vår. Vi prøver å ha alt hos oss selv. Og video går jo kryptert, så sikkerheten her skal være ivaretatt hundre prosent. Vi kunne ikke kjørt noe billigløsning, det hadde ikke fungert, sier Bernhoft.
Som et norsk selskap er Pexip underlagt norsk datalov som er av de strengeste i verden. Det er attraktivt for kundene.
– Vi har full kontroll på dataen, full transparens og er godkjent av alle typer sikkerhetsstandard. Det har vært kjernen og strategien vår helt fra start, og sikrer full kontroll. Det er en særlig fordel for ulike forsvarsgrener, aktører som NASA og det amerikanske forsvaret, som vil ha full kontroll på sin data. De vil ikke bruke skyløsninger, sier Tom Erik Lia i Pexip.
• Norsk videokonferanseselskap som utvikler og selger sikre og fleksible videomøter. Pexip sørger for at brukere av ulike videosystemer kan kommunisere, leverer løsninger for sikre møter og bidrar til helt nye bruksområder for video.
• Selskapet gjennomførte verdens første helvirtuelle børsnotering på Oslo Børs, 14. mai 2020.
• De fleste kundene er offentlige virksomheter eller store private selskaper i inn- og utland. Blant annet 15 prosent av Fortune 500.
• Globale og nasjonale kunder innen helse, rettsvesen, myndigheter, finans og forsvar. På kundelisten finner man blant annet det britiske rettsvesenet, Norsk Helsenett, Nasa og det Amerikanske forsvaret. Tjenestene sørger for tusenvis av daglige videokonsultasjoner mellom pasient og lege i USA, Europa og Australia.
Mange ser for seg mer fleksible kontorløsninger i fremtiden, der hjemmekontor noen ganger i uken vil bli en norm. En nylig undersøkelse fra Gartner, Inc. viser at 74 prosent av selskaper planlegger å fortsette med noen ansatte permanent på hjemmekontor.
– Det er utrolig spennende hva som kan gjøres med video, og jeg tror vi vil se hvordan vi kan lage bedre og mer effektive tjenester i flere bransjer. I Pexip videreutvikler vi kontinuerlig og har som mål å komme blant lederne innen møte- og videokommunikasjon i Gartner Magic Quadrant om fem år, sier Lia.