'); } else { document.write(''); } })();
.
ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX
– En teknologiansatt i 2021 er mye mer enn en datanerd. Roboter vil erstatte dem som ikke evner å kommunisere godt eller samhandle med andre, sier Håvard Graff.
Han er en av ingeniørene som har vært i Pexip siden selskapet ble dannet i 2012. Fra da og gjennom fusjonen med Videxio i 2018, har solid sikkerhet, personvern og testdrevet utvikling vært selskapets viktigste grunnpilarer.
– Vi har noe unikt, vi har gått «all in» på en metode som andre bare flørter med. Når vi møter andre utviklere fra Facebook, Google og store aktører, for eksempel gjennom «open source»-miljøet, blir de overrasket, sier Håvard Graff.
En av hemmelighetene ligger i et eget test-system.
Pexip leverer en plattform for videokonferanser med fokus på lyd og bilde av høy kvalitet. Kunstig intelligens tas i bruk i utviklingen og innovative løsninger patenteres. Her skrives ingen nye kodelinjer uten kontinuerlig testing av alle scenarioer.
– Noe av det som stresser utviklere mest, er risikoen for å gjøre en feil som ikke blir oppdaget, sier Tulio Beloqui, en softwareingenør som har flyttet til Norge fra Patagonia, Argentina for å jobbe i Pexip.
Han forteller at frykten for å være den som gjør en feil med alvorlige følger kan skape stress, særlig hvis det er en daglig overhengende trussel over tid.
– Det er overraskende mange selskaper som ikke har gode testrutiner og må drive mye brannslukking. I Pexip får vi en psykologisk sikkerhet som er veldig bra. Jeg kan gå på jobb, gjøre det jeg brenner for og vite at det ikke er skjulte feil som plutselig dukker opp og skaper store problemer.
Amerikanske Lance Vadla (27) nikker og er enig. Webingeniøren mener det er uvanlig at selskaper har et så godt test-system.
– Mange steder blir testing gjort manuelt og tilfeldig, ofte ikke i det hele tatt. Her er det automatisert og det fjerner risikoen for å gjøre menneskelige feil. Det er en veldig moderne og ekspansiv måte å jobbe på. Vi tester alle de ulike applikasjonene automatisk.
Håvard Graff forklarer at mange av de store softwareselskapene bare plastrer over feilene.
– I Pexip kan vi korte ned utviklingstiden slik at kvaliteten går fremover, og vi kan garantere at feil ikke skjer igjen. Vi slipper det jeg kaller teknisk gjeld, og det øker livskvaliteten din som utvikler, sier Graff.
• Norsk videokonferanseselskap som utvikler og selger sikre og fleksible videomøter. Pexip sørger for at brukere av ulike videosystemer kan kommunisere, leverer løsninger for sikre møter og bidrar til helt nye bruksområder for video.
• Selskapet gjennomførte verdens første helvirtuelle børsnotering på Oslo Børs, 14. mai 2020.
• De fleste kundene er offentlige virksomheter eller store private selskaper i inn- og utland. Blant annet 15 prosent av Fortune 500.
• Globale og nasjonale kunder innen helse, rettsvesen, myndigheter, finans og forsvar. På kundelisten finner man blant annet det britiske rettsvesenet, Norsk Helsenett, Nasa og det Amerikanske forsvaret. Tjenestene sørger for tusenvis av daglige videokonsultasjoner mellom pasient og lege i USA, Europa og Australia.
Midt i den første nedstengingen som følge av covid-19 våren 2020, ble Pexip det første selskapet noensinne som ble børsnotert via video. I etterkant er selskapet blitt verdsatt til mellom seks og ni milliarder kroner.
I starten av 2021 sitter fortsatt en hel verden på hjemmekontor og arbeidsvaner i utallige bransjer er endret, med stadig flere møter på video. Det har bidratt til at Pexip har opplevd en utrolig vekst og selskapet har nå over 3600 kunder i 70 land. Kundelisten består av store organisasjoner som spenner fra NASA, det amerikanske forsvaret, Europakommisjonen og det engelske rettsvesenet til mange norske offentlige aktører. Store virksomheter som er avhengig av solid sikkerhet og kvalitet, ønsker å bruke plattformen.
Dette har bidratt til rask vekst for Pexip, og stort behov for nye, kloke hoder. Selskapet har nå nærmere 400 ansatte. 120 av disse sitter i Norge, og er fra 26 ulike land. Hva fikk dem til å komme til lille Norge?
– Strukturen i Pexip er ingeniørdrevet, og det er uvanlig for mange softwareselskap. Hovedforskjellen er at ledelsen ikke detaljstyrer. Det er stor frihet og vi får veldig mye ansvar, noe som krever en mentalitet der du er din egen sjef. Det er veldig uvanlig, og fra et ingeniørståsted er det fantastisk, sier softwareingenør Tulio.
Selskapet har et godt renommé, og har bygget en autonom organisasjon med flat struktur og fokus på transparens fra topp til bunn. De ansatte spenner fra erfarne folk som er «guruer» på sine felt, til juniorer i starten av karrieren.
Lance startet i Pexip i august, og allerede første uken fikk han oppleve en av de årlige samlingene for ingeniørene.
– Folk i Pexip er skikkelig smarte - det var det første som slo meg. Her er jeg omringet av inspirerende kolleger som er utrolig flinke i det de gjør, og som har imponerende erfaring fra anerkjente aktører og steder som San Francisco, Storbritannia, Russland og Norge. De kan snakke forståelig i detalj om kompliserte tekniske ting. Måten de kommuniserer på, og at det er et mangfold av folk med ulike bakgrunner og perspektiver, ga umiddelbart en god følelse.
Håvard Graff har en master i musikk og sammenligner koding med musikalsk komposisjon eller det å være arkitekt.
– Mange programmerere har skapertrang og har stor lidenskap for arbeidet sitt. De er kreative og ønsker å få jazze litt. Det får de tilfredsstilt hos oss. Pexip er fortsatt et relativt lite selskap i global sammenheng, men vi lykkes med å tiltrekke oss de beste hodene fra hele verden. Tilbakemeldingen fra de vi ansetter er at de tiltrekkes av arbeidskulturen, de dyktige kollegene og teknologien de får jobbe med.
400
ansatte i 23 land
300
partnere i 75 land
3600
kunder med brukere i 190 land
~95
~265
~40
Antall ansatte i henholdsvis Nord-Amerika, Europa og Asia/Australia
For tiden må også de som lever av å legge til rette for videomøter selv utvikle teknologien på hjemmekontor. De store, lyse kontorlokalene på Lysaker syder vanligvis av liv til sent på kveld. Her verdsettes åpenhet og deling, og for å få til det må kollegene kjenne hverandre godt og stole på hverandre.
Tanken er at folk som trives, jobber bedre enn folk som ikke trives. Derfor finnes sosiale soner med ping-pong bord, flipperspill, sofakroker med dataspill, brusmaskin og lunsj laget av kontorets kokk og spist i fellesskap. Før covid-19 var det felles middag en gang i uken og folk møttes på fritiden for å gå på kino, konserter, skiturer, ha felles grillkvelder og spillkvelder. Et par ganger i året drar ingeniørene på hyttetur og jobber med et prosjekt, som et internt «hackaton».
– Men det er ikke 48-timers monsterjobbing. Det er ikke poenget. Folk integreres mye raskere når vi møtes til både jobb og fritid. Det bringer oss sammen, skaper større samhold og du lærer kollegene dine å kjenne på en helt annen måte, sier Tulio.
- Jeg mener det er utrolig viktig, og gjør så mye med måten vi kommuniserer. På noen arbeidsplasser tør ikke folk si hva de mener, folk stoler ikke på andre. Det å kunne stille spørsmål uten å få negative reaksjoner er viktig, legger han til.
De ansatte i Pexip kommer fra nesten 30 ulike nasjoner og teamet er nesten doblet på halvannet år. For å lande en jobb her må man vise sterk motivasjon. Samarbeid, åpenhet og kommunikasjon er viktige stikkord. Det går mye tid til ansettelser og folk fra alle avdelinger involveres. Etter innledende intervjuer får kandidatene en hjemmeoppgave som gjennomgås på kontoret med opptil ti ingeniørkolleger til stede. Kandidaten må tenke høyt og vise hvordan han løser problemer live på en tavle.
– Det føltes faktisk mye mer vennlig og overkommelig enn andre problemløsingssettinger jeg har vært i. Det var et toveis samarbeid med de som skulle bli kollegene mine og vi jobbet sammen med å utvikle oppgaven videre. Så jeg fikk en følelse for hvordan arbeidshverdagen ville bli, sier Lance.
– Alt det tekniske som har med vårt produkt å gjøre kan vi lære deg, det er viktigere at du er sulten og lærevillig. Vi må stole på at vi finner riktige folk og at de lager riktige produkter. Vi har et fantastisk ståsted og kan gjøre så utrolig mye kult. Jeg føler vi er helt i startgropen, sier Håvard.