Skyhøye ambisjoner

– Drivkraften har heldigvis aldri vært penger. Det har vært å bruke teknologi og lage nye løsninger som gjør ting enklere og er til hjelp for bedrifter og mennesker, sier teknologigründer Jarle Sky i Xledger. Foto: Jan Morten Bjørnsen

Da internett kom, var Jarle Sky svært tidlig ute med å forstå mulighetene. Han flyttet til
IT-eldoradoet i Silicon Valley og forfulgte en driftig idé. Der fikk han sjokk.

Da Jarle Sky (65) og familien i 1996 ankom den lille byen Palo Alto i hjertet av Silicon Valley, sydet og boblet det en voldsom intensitet rundt det nye fenomenet internett – og hva det kunne gjøre.

På den tiden var dette høyst ukjent farvann. Mange var skeptiske og flere mente det var et blaff.

Sky hadde derimot klokkertro på nyvinningen, men var uforberedt på det som skulle møte ham «over there». Førsteinntrykket opplevdes som et sjokk.

– Det var et gullrush, et Klondike, og en salig blanding av lykkejegere, entreprenører, høyt utdannede teknologifolk og investorer som alle ville utnytte denne teknologien, forteller Sky.

– Det var stille på overflaten, men kokte på innsiden, døgnet rundt. Alle ville på børs og bli rike. Og det helst i en fei.

Huset som ble brukt som base for programutviklerne lå kun en åkerlapp fra eiendommen til en av Google-gründerne.

Water, Sky
Plant community, Natural landscape, Land lot, Sky, Ecoregion, Tree, Grass, Grassland
Computer monitor, Office chair, Table, Furniture, Desk, Peripheral
Building

Fra øverst til venstre: 1) Jarle Sky ved Golden Gate i San Francisco. 2) Basen for programmererne i Los Altos Hills, beliggende kun en åkerlapp fra en av Google-gründerne. 3) Sjefingeniør Bjørnar Elgetun i sving med utvikling av programvare i denne basens kjeller fra den første tiden i USA. 4) Innkjøp og testing av computer-hardware krever mye plass. Da tar man selvfølgelig garasjen i bruk, her ved Bjørnar Elgetun og May Helen Kvarberg, medgründer og produktsjef i Xledger. Foto: Privat

Siktet mot toppen

På tampen av 1999 tok Sky en avgjørende beslutning.

Etter flere mislykkede forsøk på å overtale sine daværende partnere i Norge til å dele fremtidsvisjonen om en nettbasert løsning for økonomi- og regnskapssystem, bestemte han seg for å selge seg ut og starte et nytt eventyr i teknologiens mekka.

– De var ikke interessert i å satse tungt på internett. Jeg valgte å gå mine egne veier. Visjonen og rugekassen for utviklingen av internett som ny plattform skjedde i Silicon Valley. Det ville jeg ta del i. Ambisjonen var å lage verdens beste nettbaserte økonomisystem, sier han med et raskt smil.

Xledger

  • Grunnlaget for Xledger ble fundert i 1999
  • Jarle Sky var hovedarkitekt fra sin nye base i Palo Alto i Silicon Valley, California, USA
  • Han ble raskt overbevist om at internett ville stå sentralt i hvordan bedrifter kom til å jobbe i fremtiden, og ideen var å benytte den nye plattformen til å skape et nettbasert økonomi- og regnskapssystem
  • Medgründerne Lennart Holen og May Helen Kvarberg kom med fra 2000
  • De tre delte visjonen om et automatisert og skalerbart økonomisystem for virksomhetsstyring som ville gi brukerne nye verktøy for detaljert innsikt og oversikt i eget selskap
  • Det 100 prosent skybaserte ERP-systemet Xledger ble lansert i Norge i 2005
  • Selskapet har i dag kontorer i Oslo, Bodø, Stockholm (Sverige), Helsinki (Finland), Bristol (England) og Colorado Springs (USA)
  • Xledger er også representert i Danmark via partnere og har kunder i mer enn 60 land
  • Konsernet omsatte for 380 millioner NOK i 2022.

I den legendariske smeltedigelen la han grunnlaget for det som i dag er det internasjonale teknologiselskapet Xledger. Konsernet omsatte for 380 millioner i 2022 og drøyt 100.000 brukere i over 60 land benytter tjenesten for økonomi- og virksomhetsstyring.

Veien dit var lenge en seig motbakke. Det var like før de måtte gi opp.

Video: Gründerreisen

Slett ikke skyfri himmel

Salget av eierandelen i et norsk softwareselskap ga Sky en romslig startkapital på 100 millioner norske kroner, og han fikk raskt med seg to tidligere kolleger, May Helen Kvarberg og Lennart Holen, på eier- og utviklingssiden.

Med blanke ark og kroner på bok kunne de sammen bygge det nye selskapet fra bunnen – uten eksterne investorer.

I tiden etter tusenårsskiftet startet de tre med forskning, planlegging, programmering og testing. Målet var å lage et system for økonomistyring- og regnskap som var ledende innen automatisering, innsikt og skalerbarhet.

– Vi delte visjonen om å frigi tid for økonomiavdelinger og utvikle en nettbasert programvare som ikke krevde lokale installasjoner, men der bedrifter ville få en sikker, kostnadsbesparende tilgang via en nettleser, forklarer teknologigründeren.

Til tross for mange år med motgang og blodrøde tall, mistet Jarle Sky aldri troen på ideen og produktet. Dagens Xledger er et resultat av sterk drivkraft, beinhard arbeidsinnsats, risikovilje, gode hjelpere og et uslitelig engasjement. Foto: Jan Morten Bjørnsen

Det skulle imidlertid gå åtte år med blodrøde tall før vendepunktet kom. Underveis holdt startkapitalen på å gå fløyten.

– Vi ble for opptatt av produktutvikling, og glemte salg og markedsføring. Vi trodde vel at et godt produkt ville selge seg selv. Det straffet seg, og pengene begynte å ta slutt, sier Sky.

I 2007 var gründerteamet nær ved å måtte gi opp. Jarle Sky bedyrer at han aldri mistet troen.

– Uten salgskraft stopper ting opp. Men etter å ha tatt skikkelige grep, kunne vi for første gang se grønne tall i 2008, sier han.

Selskapet startet med målrettede salgsaktiviteter og kjøpte et regnskapsbyrå slik at de kunne teste løsningen på flere konkrete bedrifter. Dette ga vind i seilene.

– Drivkraften har heldigvis aldri vært penger. Den har vært å bruke teknologi og lage nye løsninger som gjør ting enklere og er til hjelp for bedrifter og mennesker, sier den energiske 65-åringen.

Den ambisjonen er like sterk i ham i dag.

Profil: Jarle Sky

  • Vokste opp: I Oslo
  • Bor: I Colorado Springs, USA
  • Alder: 65 år
  • Hobby: Teknologi og friluftsliv
  • Gift med Anette. Hun jobber med selskapets merkevarebygging. Ekteparet har fire barn, hvorav tre av dem nå jobber i Xledger
  • Aktuell: Hovedarkitekt og gründer av det internasjonale teknologiselskapet Xledger. Konsernet vokser og har som mål å passere milliarden i omsetning innen 2026

Xledger har kontorer i fem land. Sjefsgründer Jarle Sky besøker alle hvert kvartal og følger tett opp med både innspill og støtte. På Bryn i Oslo tok han seg også tid til å måle krefter i shuffleboard med Ove Jørgen Carlsen, administrerende direktør i Xledger Norge. Foto: Jan Morten Bjørnsen

Åpenbaringen

Jarle Sky vokste opp i Oslo. Han var iderik og nysgjerrig som type, men kjedet seg kraftig på skolen.

– Jeg var nok en urolig sjel og en håndfull for lærerne. Lekser lå ikke for meg.

Det var i hans første jobb som regnskapssekretær at hans store talent kom til syne.

– Da bedriften innførte et nytt regnskapssystem, skjønte jeg umiddelbart logikken. Det var en åpenbaring, sier Sky.

Datidens teknologiske hjelpemidler var få og kostbare, og systemene var tidkrevende og manuelle.

– Ideen om å automatisere startet her. Det er fortsatt fryktelig moro å klekke ut smarte løsninger.

Ektefellen Anette sørger for å holde ham på stø kurs, gjennom både motgang og suksess. Tidstyver håndterer hun nådeløst.

– Jeg får ikke lov til å holde på med eiendomsutvikling og investeringer, forteller Sky.

– Skal du bli best i verden må du konsentrere deg om det du er best på, sier hun. Det er et godt råd.

Tallenes tale, med stadig vekst og omsetningsrekorder for Xledger, ser ut til å samstemme i dette.

Norge er fortsatt motoren i Xledger-konsernet. Ove Jørgen Carlsen forvalter arven fra Jarle Skys visjonære forretningside om at selskapet skal være et verktøy og en brekkstang for at bedriftskundene lettere skal lykkes i å nå sine mål. Foto: Jan Morten Bjørnsen

Tid, tall og transaksjoner

Gjennom årene har tallene 3 og 1 vært ekstra viktige for ham.

Hastighet og lastetid har alltid vært førsteprioritet i programmeringen, det besluttet de tidlig.

– Vi har utviklet den ledende og mest effektive modellen på markedet. Ingen klarer å gjøre det vi gjør. Vi har skarpere koding, sikker og god infrastruktur samt en unik og optimal felles database, sier Sky.

– Hvis et program ikke lastet på under tre sekunder, kunne vi ikke bruke det. Det har vært en avgjørende rettesnor, sier gründeren.

Xledger fikk sine første kunder i 2004. Femten år senere, i 2019, passerte det skybaserte systemet milepælen 1 milliard transaksjoner.

– Det er ufattelig store mengder. Produktet er helten og hjelperen. Dernest lever vi etter regelen om å tjene kundene best mulig. Det å forenkle og forbedre er fundamentet, og Xledger mister få kunder, sier konsernsjefen med utilslørt stolthet i stemmen.

Selv om Sky er blitt boende i USA og nå styrer konsernet fra Colorado Springs, utgjør Norge motoren i organisasjonen.

Målet er at konsernet skal passere 1 milliard kroner i omsetning innen 2026.

– Vi har fått tak i veldig flinke folk, har en god ledelse og er meget godt rustet for fremtiden, sier Sky.

«I engelskspråklige land har de lenge fleipet med etternavnet mitt og spurt om jeg har endret det. De sier: «The Sky is the limit», og slikt. Men navnet er fra familiegården på farssiden i Larvik, og nå som skytjenester er dagligtale, synes jeg i grunn jeg har vært veldig heldig med navnet.»

Jarle Sky, Xledger-gründer

Jarle Sky beskrives som jordnær, sympatisk ujålete og arbeidssom. I Xledger snakker de mye om et stort «vi» og et lite «jeg», og her er Sky en fanebærer. Foto: Jan Morten Bjørnsen

Kapteinen på Bryn

Ove Jørgen Carlsen er en av Jarle Skys betrodde hjelpere. Siden 2019 har han ledet Xledger Norge til nye høyder.

Fra hovedkontoret på Bryn i Oslo forvalter han arven fra Skys visjonære forretningside sammen med 80 medarbeidere.

Carlsen beskriver gründeren som en ujålete, lidenskapelig og arbeidsom type.

– Jarle Sky er en viktig person og premissgiver for oss. Han er jordnær, sympatisk og kjennetegnes av et sterkt engasjement og solid iver i arbeidet.

– I Xledger snakker vi om et stort «vi» og et lite «jeg», og der er Jarle en fanebærer.

Den administrerende direktøren jobber for at selskapets moderne og sikre skyløsning skal være en brekkstang for at kundene lykkes i å nå sine mål.

– Løsningen vår gir innsikt, automatisering og er skalerbar. Vi skal spille kundene gode og hjelpe våre 100.000 brukere med effektive og gode arbeidsmetoder, helt i tråd med gründernes filosofi, slår Carlsen fast.

Likte du denne saken?

Dagens Næringslivs journalister har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet. Innholdet er produsert av Dagens Næringslivs kommersielle avdeling DNX.