Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

FINNMARK

Venter sterkere boligprisvekst

De neste årene kan boligprisene i Finnmark stige mer enn i år.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

Finnmark er blant de fylkene som har opplevd svakest boligprisvekst i landet de siste fem årene.

I 2016 venter Samfunnsøkonomisk analyse at boligprisene i Finnmark stiger 2,9 prosent, men tror prisveksten tar seg noe opp de kommende årene.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

- I år har vi merket en langt større positivitet og kjøpervilje i boligmarkedet i Finnmark. Boligprisene har hovedsakelig så langt vært økende, og omløpshastigheten er betydelig bedret fra siste år, spesielt i Alta.

Svak boligprisvekst

- Vi tror veksten i boligprisene i Finnmark vil være svak. For 2017 forventer vi en vekst på 5,7 prosent, før vi tror boligprisene vil vokse med 5,5 og 4,6 prosent i henholdsvis 2018 og 2019. Dette gir en samlet vekst for perioden 2016-2019 på 20,0 prosent. Det er sammen med Møre og Romsdal lavest i landet etter Rogaland, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

Mellom 2010 og 2015 steg boligprisene i Finnmark totalt med 21 prosent, noe som er 13 prosentpoeng lavere enn gjennomsnittet nasjonalt. Bare Telemark og Agderfylkene opplevde svakere vekst i perioden.

- Optimismen tilbake

Nord-Norge har lenge slitt med høy fraflytting. Både Nordland, Troms og Finnmark har opplevd netto innenlands flyttetap i samtlige av de siste 15 årene.

- Vi ser at endringer i næringslivet påvirker boligmarkedet i Finnmark kanskje i litt større grad enn andre steder. I små byer er det av stor betydning dersom en bedrift legger ned sin virksomhet, sier daglig leder Lars Erling Lossius i Eiendomsmegler 1 Alta.

Han trekker frem nedleggelsen Sydvaranger Gruve.

- Da var det nesten full stopp også i boligmarkedet. Men nå er heldigvis optimismen tilbake og markedet i balanse igjen, sier Lossius.

- Uten de store svingningene

Samfunnsøkonomisk analyse har tidligere lagt vekt på at den økte oljesatsingen i nord vil gi ringvirkninger til økonomien i Nord-Norge, og at regionen derfor trolig oppleve økt befolkningsvekst i årene som kommer.

- Lav oljepris og et fall i oljeinvesteringene gjør imidlertid at vi er mer avventende til denne oljesmurte veksten. Vi tror befolkningsveksten vil ta seg noe opp igjen fra den lave veksten i 2015, men at vekstratene vil være noe lavere enn tidligere år, skriver Bjørnstad.

Befolkningsveksten i Finnmark i 2015 var på 0,2 prosent.

I Finnmark forventer Samfunnsøkonomisk analyse en boligbygging på drøyt 300 boliger for inneværende år, og at det vil holde seg stabilt de neste tre årene.

- Fremover venter vi fortsatt stabilitet i boligmarkedet, uten de store svingningene, sier Lossius.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .