Akershus
Østfold
Buskerud
Vestfold
Vest-Agder
Aust-Agder
Telemark
Troms
Møre og Romsdal
Rogaland
Nordland
Hedmark
Oppland
Sør-Trøndelag
Nord-trøndelag
Sogn og Fjordane
Hordaland
Finnmark
Oslo

HORDALAND

Tråere boligmarked

Svakere arbeidsmarked, voksende boligbygging og avtakende befolkningsvekst svekker boligprisveksten.

Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

I 2016 venter Samfunnsøkonomisk analyse at boligprisene vokser med 4,2 prosent i Hordaland og 4,1 prosent i Bergen.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Vibeke Stavenes, administrerende direktør Proaktiv og Proa Eiendomsmegling, Bergen
- Hoveddriveren for prisveksten har vært den fallende renten, samtidig som det er ubalanse mellom tilbud og etterspørsel. Denne ubalansen er aller sterkest i bynære områder som opplever sterk befolkningsvekst. Det er i hovedsak disse områdene investorene finner det attraktivt å satse, og det forsterker etterspørselen ytterligere.

Som følge av avtakende befolkningsvekst, et svakere arbeidsmarked og voksende boligbygging, forventer Samfunnsøkonomisk analyse at boligprisveksten i Hordaland vil være noe lavere enn gjennomsnittet for landet fremover.

- Vi tror boligprisene i Hordaland vil vokse med 4,2 prosent i 2016. I 2017 og 2018 forventer vi en prisvekst på henholdsvis 6,2 og 5,0 prosent, før 2019 gir en vekst på 6,4 prosent. Vekstratene i Bergen vil være noe høyere, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse i prognoserapporten Norsk økonomi.

Det har i flere år vært høy befolkningsvekst, og byggenæringen har slitt med å holde tritt, ifølge rapporten.

Tilbudet har vært særlig lavt i Bergen, der det bare har blitt bygget litt over én ny bolig per tredje nye innbygger. Den høye boligprisveksten de siste årene må ses i sammenheng med dette misforholdet, skriver Bjørnstad.

Administrerende direktør Vibeke Stavenes i Proaktiv og Proa Eiendomsmegling påpeker at det også fremover vil være forskjeller fra marked til marked.

- Dagens skatteregler, sammen med en inflasjon på opp mot fire prosent, gjør det vanskelig å finne bedre steder å investere kapital enn i eiendom. Dette ser både profesjonelle investorer og «vanlige» boligkjøpere, og dette bidrar til stor etterspørsel og høye priser, sier Stavenes.

Svakere økonomisk utvikling

Men i 2016 har boligmarkedet vært noe tråere i Hordaland og Bergen sammenlignet med resten av landet.

- Dette henger sammen med den noe svakere økonomiske utviklingen i fylket og gradvis økende arbeidsledighet, skriver Bjørnstad.

Selv om over halvparten av befolkningsøkningen i Hordaland de siste årene har kommet i Bergen, har netto innenlands flytting til byen vært negativ, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

Bjørnstad merker seg at flere velger å bosette seg like utenfor Bergen.

- Dette mønsteret er typisk for byer der knapphet på attraktive tomtearealer presser opp boligprisene, slik at flere velger et rimeligere boalternativ i pendleavstand til byen, skriver Bjørnstad.

- Svakere arbeidsmarked

Som et av landets største eksportfylker, kan rekordsvak kronekurs isolert sett ha en positiv effekt på sysselsettingen i Hordaland, ifølge rapporten. Svak krone gjør norske varer billigere for utenlandske kunder.

Men oljeleverandørnæringen utgjør imidlertid en ikke ubetydelig andel av industrien i fylket. Og statistikk for de åtte første månedene av inneværende år viser en ledighet på 3,4 prosent, skriver Bjørnstad.

- Vi tror et svakere arbeidsmarked vil gi seg utslag i svak befolkningsvekst utover i prognoseperioden – både i Hordaland og i Bergen, skriver Bjørnstad.

Nyboligsalget i Bergen og Hordaland hittil i år har tatt seg noe opp sammenlignet med fjoråret. Derfor forventer Bjørnstad at den svake økningen i salget av nye boliger vil gi seg utslag i noe høyere boligbygging de nærmeste årene.

   Del artikkelen på facebook
Likte du saken og den nye måten å lese på?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .