VEST-AGDER
Ny rapport: Slik blir boligprisene i Vest-Agder og Kristiansand de neste årene
Vest-Agder og Kristiansand skal få kraftigere boligprisvekst år for år, spår sjeføkonom. Se nye boligprognoser for fylket her.
Boligprisene på landsbasis vil øke hvert av de neste tre årene, slik at de i 2019 blir 20 prosent høyere enn snittprisene i 2016.
Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som utarbeides av Samfunnsøkonomisk analyse to ganger årlig. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.
Oljenedturen rammer leverandørindustrien i Kristiansand og Vest-Agder.
- Tiltagende arbeidsledighet vil derfor begrense boligprisveksten i 2016. Vår prognose for inneværende år er en boligprisvekst på 3,4 prosent i Kristiansand og 3,0 prosent i Vest-Agder, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.
De nærmeste årene blir en liten boligprisopptur, ifølge den nye rapporten.
Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018 og 2019 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.
Høyere boligprisvekst
Et lavt boligprisnivå i regionen vil etter hvert bidra til å trekke opp boligprisveksten, mener sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.
Samtidig vil forholdsvis høy boligbygging kombinert med lavere befolkningsvekst og høy arbeidsledighet legge en demper på boligprisveksten både i Kristiansand og i Agderfylkene sammenlignet med landsgjennomsnittet, påpeker han.
- For 2017 og 2018 forventer vi en prisvekst på henholdsvis 4,7 og 6,4 prosent i Kristiansand. I 2019 tror vi imidlertid veksten går opp til 7,7 prosent, ettersom økonomien i regionen tar seg opp. Veksten i Vest-Agder fylke vil ligge noe lavere, skriver Bjørnstad i prognoserapporten Norsk økonomi.
- Gjort en god jobb
Fagansvarlig Gustav J. Sædberg i Meglerhuset Sædberg i Kristiansand peker på at det har vært politisk vilje i Kristiansand til å opprettholde nok boligbygging for å holde tritt med boligprisutviklingen.
- Boligmarkedet i Kristiansand har hatt en liten prisstigning de siste årene. Her har Kristiansand kommune gjort en god jobb med å regulere nok - og raskt hvis nødvendig. Dette har vært en del av den kommunale politikken – og kommunen går stadig ut med nye signaler om nye felt som er under regulering – noen også med kommunal hånd, sier Sædberg.
Svakest prisvekst i landet
Utviklingen i Vest-Agder og Kristiansand har vært preget av svært lav prisvekst de siste fem årene
Boligprisene i Vest-Agder steg med kun 12 prosent i løpet av perioden 2010-2015. Det var svakest prisvekst i landet, og 21 prosentpoeng under landsgjennomsnittet, ifølge sjeføkonomen.
- Kristiansand har trukket veksten i Vest-Agder ned de siste fem årene. Men etter to år med negativ prisvekst, steg boligprisene i Kristiansand med 6,0 prosent i 2015, påpeker Bjørnstad.
- Siste 12 måneder har boligprisene i Kristiansand steget 3,6 prosent, sier Sædberg.
- Vil trolig begrense befolkningsveksten
Agderfylkene har i flere år utmerket seg i forhold til resten av landet med svakt nyboligsalg.
- Når man sammenligner med befolkningsveksten, bygges det forholdsvis mange boliger i regionen, skriver Bjørnstad, som mener det ser ut til å være overskuddstilbud av boliger.
- Svake omsetningstall i nyboligmarkedet kan ses på som en konsekvens av dette, skriver sjeføkonomen.
Basert på tall for igangsetting i 2015 forventer Samfunnsøkonomisk analyse en økning i antall fullførte boliger i 2016. Deretter vil boligbyggingen øke noe i 2017 og 2018 før den avtar mot slutten av prognoseperioden, ifølge rapporten.
- I Kristiansand har boligbyggingen den siste femårsperioden stått i bedre forhold til befolkningsveksten. Flere år med svak og negativ prisvekst, kombinert med labert salg av nye boliger, har gjort det mindre gunstig å bygge nye boliger, skriver Bjørnstad, som tror boligbyggingen vil ligge på snaut 700 boliger per år i prognoseperioden.
Samfunnsøkonomisk analyse forventer at befolkningsveksten i Kristiansand og Agderfylkene vil være moderat utover i prognoseperioden.
- Olje- og gassrelaterte bedrifter utgjør en vesentlig andel av industrien i Agderfylkene, og det er naturlig å legge til grunn at arbeidsledigheten vil holde seg høy de nærmeste årene. Dette vil trolig begrense befolkningsveksten, skriver Bjørnstad.