Gullgruvene - Akershus

Lønnsomt med enkle løsninger

Konsulentene i Considium lever som de lærer. Det gjør bedriften til Akershus mest lønnsomme.

Slik gjorde vi det

  • DN og Bisnode (tidl. Dun & Bradstreet) kårer de mest lønnsomme bedriftene i landets fem største fylker.
  • Bedriftene må være ikke-finansielle aksjeselskap med beste kredittvurdering, minimum én mill. kr i omsetning, 0,5 mill. kr i resultat og tre ansatte.
  • Bedriftene rangeres etter høyest gjennomsnittlig totalrentabilitet siste tre regnskapsår. Dette prosenttallet viser resultat før skatt pluss finanskostnader dividert på gjennomsnittlig gjeld og egenkapital.
Tilbake til hovedsaken

Våg å gjøre det enkelt.

Det er slagordet til Considium i Asker, som siden 1985 har levert konsulenttjenester til store og små virksomheter i privat og offentlig sektor.

Rådene er gode – også for konsulentene. I DN og Bisnodes kåring av de mest lønnsomme bedriftene i landets fem største fylker, er Considium vinner i Akershus.

De 20 partnerne har siste tre regnskapsår oppnådd en gjennomsnittlig avkastning på 52 prosent. Kun to bedrifter i Oslo har høyere avkastning i DNs oversikt.

– Vi er tidligere ledere med lang erfaring som våger å gjøre det enkelt. Vi går rett på sak med fokus på målet. Vi tror det gir stor verdi for kundene våre. Vi bruker mindre ressurser enn mange av våre konkurrenter, sier Siri Fürst.

Hun ledet bedriften i fem år frem til i vinter, en periode preget av sterk vekst. Da tok Arne Martin Nytrøen over, som skal lede bedriften de neste fem årene.

– Jeg styrer etter to ting: Budsjett og verdier. Vi skal hjelpe kunden og hverandre med å nå målene. I konsulentmiljøer oppstår lett egokulturer. Men det kan vi ikke ha her. Vi deler kunder, oppdrag og kompetanse. Vi legger vekt på å være rause, sier Fürst, som selv har bakgrunn fra Hafslund, Nycomed og Diagenic.

Dette er de ti mest lønnsomme selskapene i {{selectedFylke.name}}

{{selectedComp.key}}

Bransje:

{{k.key}}:{{k.value}}
×

{{selectedCompany.Foretaksnavn}}

{{selectedCompany.Bransje}}

201320142015
Omsetning{{Norsktall(selectedCompany['O_2013'])}}{{Norsktall(selectedCompany['O_2014'])}}{{Norsktall(selectedCompany['O_2015'])}}
Årsresultat{{Norsktall(selectedCompany['AA_2013'])}}{{Norsktall(selectedCompany['AA_2014'])}}{{Norsktall(selectedCompany['AA_2015'])}}
ForetaksnavnOmsetning
(1000 NOK)
Lønnsomhet*
{{company.Foretaksnavn}}
{{company.Bransje}}
{{Norsktall(company['O_2015'])}}{{(company['Gjennomsnittlig totalkapitalrentabilitet siste tre år']).toString().replace('.',',')}}%
* Lønnsomheten er gjennomsnittlig totalkapitalrentabilitet siste tre år. Beløp i 1000 NOK

Frihet og ansvar

Considium ble grunnlagt i 1985 av John-Erik Stenberg (82), som fortsatt er aktiv i bedriften.

Selskapets faglige grunnlag er oppsummert i boken «Resultatledelse i teori og praksis», forfattet av grunnleggeren selv.

Resultatledelse er også Considiums forretningsidé. I stedet for å være opptatt av aktiviteter skal ledere styre etter konkrete mål. Det krever strenge prioriteringer.

– Vi er gjennomføringskonsulenter. Vi skriver ikke lange analyser eller rapporter, men hjelper kunden med prosesser for å nå sine mål, sier Nytrøen.

Målene er gjerne finansielle størrelser som omsetning og driftsresultat.

– «Frihet på aktivitet, fasthet på mål», er vårt motto. Medarbeiderne vet best hvordan vi kan komme til målet. Det er det grunnleggende, legger Fürst til.

I dag har Considium økonomer, lærere, offiserer, forstkandidater og en prest i konsulent-stallen.

– Vi ønsker ikke å bli flere. Vi er 20 likeverdige partnere som tar alle beslutningene rundt dette bordet, sier Fürst, som ikke er fremmed for at omsetningen kan bli større.

«Glemmer» å ta avgjørelser

Considium legger stor vekt på tiltak som skal sørge for at målene faktisk nås, såkalt resultatsikring.

Som konsulenter opplever de ofte at bedriften setter seg mål, men glemmer å ta nødvendige beslutninger for å gjennomføre prosjektet.

– Jeg tror det skyldes mangel på ansvarliggjøring. Man starter med en strategi og meisler ut de viktigste målene. Så spør vi: Hvem skal bidra til hva? Hva gjør du for å nå det målet? Å tydeliggjøre hvem som skal levere sin del av resultatet er veldig viktig. Det er det mange som glemmer, sier Fürst.

Nymoen, som har lang erfaring som rektor og leder i offentlig sektor, legger til:

– Ofte må vi sikre at beslutningstagere tar beslutninger. Underskudd på beslutninger senker gjennomføringskraften. Mange glemmer at møter er til for å ta beslutninger. Det er en gjenganger, sier Nytrøen.

Considium

Konsulentselskap på Billigstad i Akershus.

Grunnlagt i 1985 av John-Erik Stenberg (82).

Faglig forankring i såkalt resultatledelse. Bistår virksomheter i privat og offentlig sektor med å sette mål og gjennomføre endringsprosesser.

Omsatte for 15,4 millioner kroner i 2015. 9,6 mill. kr i resultat før skatt.

Fem kjappe om Considium

Hva er bakgrunnen til selskapet?

– Considium ble grunnlagt av John-Erik Stenberg, som hadde studert og jobbet i USA. Han var inspirert av ledelseskonsepter som selvledelse, resultatorientering og frihet under ansvar. I dag er dette nærmest selvsagte termer, men i 1985 var det hypermoderne, sier Nytrøen.

Har dere prioritert vekst eller lønnsomhet?

– Vi har ikke vært opptatt av antall personer, men vil at hver enkelt skal yte mer. Vi legger vekt på å gjøre ting smartere, sier Fürst.

Har dere iverksatt konkrete tiltak for å heve lønnsomheten?

– Den største suksessfaktoren er å rekruttere kandidater som blir selvstendige raskt. Vi må gjøre dem til selvgående konsulenter fortest mulig, sier Nytrøen.
– Effektive salgsprosesser er også viktig. Vi har ingen selgere i bedriften, og de fleste konsulentene liker bedre å gjennomføre prosjekter enn å selge dem inn. Derfor må vi sørge for å ha gode prosesser rundt det.

Noe dere ville gjort annerledes?

– Det er fælt å si nei, men vanskelig å peke på konkrete ting. Selv om det har vært «ups and downs» i norsk næringsliv, har vi vært på det jevne, sier Nytrøen.

Hva gjør dere om ti år?

– Vi er omtrent like store, men har fått 50 prosent nye medarbeidere på grunn av naturlig avgang. Vi er fortsatt relevante i en stadig mer flyktig verden. Og så skal det fortsatt være morsomt å jobbe her! sier Nytrøen.

Her er gullgruvene i de fem folkerikeste fylkene i Norge (DN +)

Likte du saken?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .