Gullgruvene — Hordaland
- Vi trenger ikke tøffe oss for hverandre
Tannlegepraksisen til Anne Grethe Martem er blant de mest lønnsomme i Hordaland. I bedriften jobber bare kvinner. Det er best slik, synes Martem.
Slik gjorde vi det
- DN og Bisnode (tidl. Dun & Bradstreet) kårer de mest lønnsomme bedriftene i landets fem største fylker.
- Bedriftene må være ikke-finansielle aksjeselskap med beste kredittvurdering, minimum én mill. kr i omsetning, 0,5 mill. kr i resultat og tre ansatte.
- Bedriftene rangeres etter høyest gjennomsnittlig totalrentabilitet siste tre regnskapsår. Dette prosenttallet viser resultat før skatt pluss finanskostnader dividert på gjennomsnittlig gjeld og egenkapital.
Det er tettpakket rundt lunsjbordet i tannlegepraksisen på Nesttun utenfor sentrum av Bergen. Det er høylytt prat, gode historier. Latter. Rundt bordet er det bare kvinner.
– For oss er lunsjen hellig. Her kan vi snakke om alt mulig. Vi snakker om barn, negler, hår, sykdom uten at noen stønner rundt bordet. Vi trenger ikke å tøffe oss for hverandre, sier Anne Grethe Martem (58).
Hun er eier av tannlegebedriften A.G. Martem på Nesttun utenfor Bergen. Tannlegefellesskapet har ikke en eneste mannlig ansatt. Noe annet kunne endt nesten i katastrofe for den daglige lunsjen, skal en tro en smilende Martem
– Hvis vi hadde hatt en mann her, hadde det blitt annerledes. Menn vil ofte dominere hva det snakkes om, mens kvinner snakker mer om personlige ting og går dypere i samtalen.
Dette er de ti mest lønnsomme selskapene i {{selectedFylke.name}}
Bransje:
{{selectedCompany.Foretaksnavn}}
{{selectedCompany.Bransje}}
2013 | 2014 | 2015 | |
---|---|---|---|
Omsetning | {{Norsktall(selectedCompany['O_2013'])}} | {{Norsktall(selectedCompany['O_2014'])}} | {{Norsktall(selectedCompany['O_2015'])}} |
Årsresultat | {{Norsktall(selectedCompany['AA_2013'])}} | {{Norsktall(selectedCompany['AA_2014'])}} | {{Norsktall(selectedCompany['AA_2015'])}} |
# | Foretaksnavn | Omsetning (1000 NOK) | Lønnsomhet* |
---|---|---|---|
{{company.Plass}} | {{company.Foretaksnavn}} {{company.Bransje}} | {{Norsktall(company['O_2015'])}} | {{(company['Gjennomsnittlig totalkapitalrentabilitet siste tre år']).toString().replace('.',',')}}% |
- Ingen metode for å måle lønnsomheten til bedrifter er perfekt.
- Her er tre ulike målemetoder, med fordeler og ulemper.
- DN har valgt å måle lønnsomheten etter metode 1.
Fordel : Viser hvor effektivt selskapet utnytter sine eiendeler.
Ulempe : Forteller ikke hvor mye eierne av selskapet får av overskuddet.
Fordel : Viser hvor mye eierne får i avkastning.
Ulempe : Selskaper med lav egenkapital kan få høy avkastning, men risikoen for å gå konkurs er stor på grunn av høy gjeldsandel
Fordel : Viser hvor effektivt selskapet driftes.
Ulempe : Tar ikke hensyn til om selskapet har mye eller lite gjeld, og viser ikke hva eierne får av overskuddet
Kvinner mer lønnsomme
Trivsel skaper resultater, tror Martem.
Siden hun startet opp for seg selv i 2002, har hun drevet med god lønnsomhet.
– Målet mitt har hele tiden vært å tjene nok for meg og mine ansatte. Levere høy kvalitet og samtidig ha et godt liv, sier hun.
En undersøkelse Dagens Næringsliv har gjort i Norges fem største fylker viser at bedrifter eid og drevet av kvinner er mer lønnsomme enn de som er drevet av menn. Nesten 30 prosent av topp-ti-bedriftene i de fem største fylkene eies, drives eller styreledes av kvinner.
I Hordaland er Anne Grethe Martems tannlegeselskap blant de alle mest lønnsomme målt etter totalkapitalrentabilitet, det vil si årsresultat i forhold til totalbalansen. I 2015 ble resultatet før skatt på nærmere 1,2 millioner kroner av en omsetning på rundt fem millioner kroner.
– Jeg vet ikke hva det blir i år, men regner med rundt det samme, sier Martem.
DNs undersøkelse viser at kvinnelige ledere av aksjeselskaper generelt sett leverer i gjennomsnitt 12 prosent resultatmargin mot mennenes 9 prosent. Årsaken er uklar. Det er imidlertid ofte forskjeller for hvilke selskaper menn og kvinner leder. Selskapene er som regel mindre og har lavere omsetning enn bedrifter eid av menn. Kvinne-eide bedrifter står for kun 13 prosent av den totale inntekten blant landets aksjeselskaper, selv om andelen aksjeselskaper med kvinnelig daglig leder er 16,2 prosent.
Tannlegene Martem og Helland på Nesttun i Bergen har hittil kun ansatt kvinner. De har daglig felleslunsj på et lite kjøkken. Fra øvre venstre hjørne og med klokken: Anne Grethe Martem, Anne Kjerstin Hansen, Ingvild Marie Ulvik, Elisabeth H. Helland, Veronica Hallseth, Vibeke Ræstad Hammer, Arnhild Sandal, Tonje Mjanger Øvretvedt og Anne Gro Sundal.
Advarer mot budsjetter og veksthysteri
Inne på behandlingsrommet til Martem er det knapt plass til en stol. Rommet er stappet fullt av moderne utstyr.
– Det tyter nesten ut av veggene her. Det er nesten slik at de ansatte her ikke vil at jeg skal reise på flere messer, ler Martem.
Å investere i utstyr og kurse de ansatte er langt viktigere enn vekst og høye resultater, ifølge Martem.
– Jeg er helt imot en tankegang basert på at en hele tiden skal vokse. Hvorfor skal en spare for at en eller annen på toppen skal tjene mer. Jeg er opprørt over bedrifter som legges ned fordi de ikke tjener nok. Er det ikke greit nok å skape sikre arbeidsplasser. Det som betyr noe for meg, er at vi tjener nok til at vi kan gi våre pasienter en god behandling preget av høy kvalitet, sier Martem.
– Er du ikke selv opptatt av lønnsomhet og inntjening?
– Jeg ser på kontoen at dette går greit. Er du for opptatt av lønnsomhet, ødelegger du din integritet som tannlege, sier hun.
Budsjetter har hun ingen sans for.
– Jeg er motstander av budsjetter, i hvert fall innen helsesektoren. Jeg har opplevd konsulenter som har hatt økonomibrillene på når det kommer pasienter. Det blir feil. Det ødelegger tillitsforholdet mellom oss og pasientene, sier hun.
Tannlege Anne Grethe Martem driver et av de mest lønnsomme selskapene i Hordaland
Kvinner er mer allsidige
Istedenfor budsjetter og regnskaper, er Martem opptatt av å ha et liv utenom arbeidstiden. Hun tror ofte kvinner tenker annerledes enn menn om det å jobbe lange arbeidsdager.
– Klokken fire er jeg trøtt. Da har jeg konsentrert meg en hel dag, sier hun. En dag i uken er Martem lærer ved Odontologisk institutt ved Universitetet i Bergen.
– Det er deilig med en dag der jeg stresser på en annen måte.
– Tror du kvinner er mer effektive enn menn?
– Jeg tror vi er mer allsidige. Vi ser ting mer i sammenheng. Vi kvinner får mer samvittighetskvaler om noe går galt, sier Martem
Tannlege A.G. Martem
Tannlegebedrift på Nesttun utenfor Bergen
Anne Grethe Martem startet tannlegepraksisen i 2002.
Omsatte for 4,95 millioner kroner i 2015. 1,2 mill. kr i resultat før skatt.
Fem kjappe om bedriften
Hva var ideen da dere startet?
– Jeg ville være fri til å drive min egen klinikk på min måte.
Hva var målet – vekst eller resultat?
– Målet er at jeg gir kundene mine en god tjeneste. Samtidig må jeg ha følelsen av å gjøre en god jobb. Kvalitet og pris skal være i balanse.
Hva konkret gjorde eller gjør dere for å drive lønnsomt?
– For å drive lønnsomt må du organisere timeboken og ha fornøyde pasienter som kommer igjen. For meg er dagen i dag og dagen i morgen viktig. Det har ikke vært det viktigste å ha timeboken full i mange måneder frem i tid.
Hva er drivkraften i dag?
– At vi får det til sammen.
Hva gjør du om ti år?
– Da trapper jeg litt ned.