Ny prognose for boligpriser 2017-2020
Venter landets tredje høyeste boligprisvekst i Oppland
Oppland styrer klar av boligprisfallet, men høy boligbygging holder prisutviklingen i sjakk, anslår ny rapport.
Boligprisene på landsbasis vil falle 3,3 prosent neste år, før det igjen blir en forsiktig prisstigning i 2019 og 2020.
Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i oktober 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.
– Vi forventer ikke noe stort prisfall på Innlandet, slik vi forventer flere steder ellers i landet. Veksten i Innlandsfylkene vil derfor ligge godt over gjennomsnittet nasjonalt, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.
I 2018 blir boligprisene i Oppland stående på stedet hvil, anslår analytikerne.
Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.
– For 2017 forventer vi en boligprisvekst på 7,8 prosent i Oppland. For resten av prognoseperioden forventer vi noe lavere boligprisvekst, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i i prognoserapporten Norsk økonomi.
I 2018 blir boligprisene stående i ro sammenlignet med gjennomsnittsprisene i 2017, ifølge prognosene. I 2019 og 2020 ventes en boligprisvekst på henholdsvis 1,4 og 4,1 prosent.
I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.
– Vår prognose for befolkningsvekst og boligbygging på Innlandet tilsier at trenden med høy boligbygging relativt til antall nye innbyggere vil fortsette. Dette bidrar isolert sett til å dempe prisveksten i prognoseperioden. Vi forventer imidlertid ikke noe stort prisfall på Innlandet, slik vi forventer flere steder ellers i landet. Veksten Innlandsfylkene vil derfor ligge godt over gjennomsnittet nasjonalt, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.
Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 13,8 prosent i Oppland i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020.
Det er kun i fylkene Østfold og Buskerud at Samfunnsøkonomisk analyse venter sterkere prisutvikling enn i Oppland.
Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningene og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.
– Vi venter at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i begynnelsen av 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.
Venter prisstigning på 4-6 prosent
Eiendomsmegler Pål Thomas Trøseid i Privatmegleren Lillehammer oppfatter boligmarkedet på Lillehammer og omegn som «stabilt bra».
– Både brukte eneboliger og leiligheter går jevnt bra. Prosjektene har også hatt meget god etterspørsel, sier Trøseid.
Han tror også på en moderat god prisstigning på Lillehammer fremover.
– Jeg vil anta at Lillehammer får en prisstigning på 4-6 prosent per år, sier Trøseid.
I tredje kvartal falt boligprisene på Lillehammer 0,7 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge.
Til sammenligning falt Oslo-prisene 5,8 prosent i samme periode.
Mange boliger per innbygger
I perioden 2012 til 2016 ble det i Oppland bygget 1,2 boliger per nye innbygger. Dermed er Oppland sammen med Hedmark og Sogn og Fjordane blant fylkene som har hatt høyest boligbygging i forhold til befolkningsvekst, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.
Ifølge SSB bygges det fortsatt bra med boliger i Oppland. Det ble fullført 730 boliger i Oppland i 2016.
Igangsettingstallene til og med august 2017 tyder også på høy aktivitet.
– Vår prognose for fullføring av nye boliger i 2017 er på drøyt 750 boliger i Oppland, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.
Til og med august i år har Samfunnsøkonomisk analyse registrert salg av 204 nye boliger i Oppland. Det er noe høyere enn tilsvarende periode i 2016.
Trøseid tror ikke at en spesiell boligtype eller et spesielt område i fylket nødvendigvis vil peke seg ut som klar prisvinner.
– Jeg tror det blir jevnt fordelt i vår region, men trenden tilsier at vi kanskje skal bo mindre, enklere og mer effektivt og at vi heller investerer i fritiden vår, sier Trøseid.
Lav befolkningsvekst
Befolkningsveksten de siste årene har vært svært lav i innlandsfylkene. Mellom 1. januar 2012 og 1. januar 2017 har befolkningen vokst med bare 1,2 prosent i Oppland, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.
Fylket har i disse årene vært preget av fødselsunderskudd og innenlands flyttetap, og det er bare arbeidsinnvandring fra utlandet som har bidratt til positiv befolkningsvekst.
Til tross for at netto innvandring til Oppland i fjor var om lag 1300 personer, økte befolkningen bare med drøyt 500 personer.
– I løpet av de to første kvartalene av 2017 ble befolkningen i Oppland redusert med 44 personer. Vårt anslag for 2017 er likevel en vekst i Oppland med snaut 200 personer, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.
Veksten i Oppland antas å ta seg opp mot i underkant av 350 personer i året i 2020. Befolkningsveksten vil være sentrert rundt Gjøvik-regionen og Hadeland, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.