Ny prognose for boligpriser 2017-2020
Venter kraftig boligprisoppgang i Vestfold, men neste år snur det
Selv om høy boligbygging vil bremse Vestfold-prisene, peker eiendomsmegler på flere trender som kan løfte boligmarkedet i regionen.
Boligprisene på landsbasis vil falle 3,3 prosent neste år, før det igjen blir en forsiktig prisstigning i 2019 og 2020.
Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i oktober 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.
– I Vestfold vil en forholdsvis høy boligbygging i noe grad dempe boligprisveksten, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.
I 2018 faller prisene i fylket 1,6 prosent, anslår analytikerne.
Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.
– For 2017 forventer vi en boligprisvekst på 5,0 prosent i Vestfold. For resten av prognoseperioden forventer vi noe lavere boligprisvekst, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i i prognoserapporten Norsk økonomi.
I 2018 faller boligprisene i fylket 1,6 prosent sammenlignet med gjennomsnittsprisene i 2017, ifølge prognosene. I 2019 og 2020 ventes en boligprisvekst på henholdsvis 1,1 og 4,7 prosent.
I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.
Forholdsvis høy boligbygging vil bidra til å dempe boligprisveksten i Vestfold, venter analytikerne.
Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 9,4 prosent i Vestfold i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020.
Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningene og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.
– Vi venter at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i begynnelsen av 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.
– Blir ikke påvirket av tendensene i Oslo
Daglig leder Tom Arild Henriksen i Z-Eiendom på Nøtterøy mener boligmarkedet i regionen er «greit».
– Mens det har vært prisnedgang i Oslo har vi hatt en liten prisstigning. Vi lever jo i utkanten av Oslo-markedet, og blir ikke påvirket av tendensene i Oslo på samme måte. Når det er veldig høy prisoppgang i Oslo, får vi ikke den samme prisoppgangen og omvendt. Vi har ikke de samme utfordringene som man nå har i Oslo, sier Henriksen.
– Bedre togforbindelse til Oslo vil løfte markedet
Samlet for 2016 registrerte Samfunnsøkonomisk analyse salg av 790 nye boliger i Vestfold. Dette var rekordår for fylket, og tyder på høy boligbygging de neste årene, ifølge rapporten. Men som i resten av landet har salget hittil i år vært svakere enn i fjor.
Beholdningen av usolgte nyboliger falt gjennom 2016, men har hittil i 2017 vært stigende igjen.
Selv om Henriksen oppfatter markedet som velfungerende, merker han at det er flere som er mer forsiktige om dagen.
– Vi erfarer at det er kjøpere som leser om hvordan markedet er i Oslo, og den tankegangen tar de videre med til oss, sier Henriksen.
Han venter en jevn prisstigning på 3-5 prosent årlig fremover.
Henriksen påpeker at nærhet til toget er positivt for eiendommens verdi
– Hvis du for eksempel bosetter deg i Tønsberg, er det viktig å bo i nærheten av togstasjonen, innen en radius på fem kilometer. Det samme gjelder for de andre Vestfold-byene. Jeg venter at bedre togforbindelse til Oslo vil løfte markedet fremover, sier eiendomsmegleren.
– Randsonene kan bli mer attraktive
Befolkningsveksten på landsbasis var 0,9 prosent i 2016. I 2016 økte befolkningen i Vestfold med 0,8 prosent.
– Prognosen for Vestfold er om lag den samme for 2017, men avtar mot 0,5 prosent i slutten av prognoseperioden, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.
Henriksen påpeker at vestfoldinger som flytter tilbake til sine hjemkommuner styrker boligmarkedet.
– Vi ser at folk fra Vestfold reiser ut for å studere og ofte får sin første jobb i Oslo. Når de får barn, ønsker de gjerne å flytte tilbake igjen.
Mange har eid eiendom i Oslo og fått med seg en god prisstigning. De får råd til en god bolig her når de har solgt leiligheten i Oslo, sier Henriksen.
Eiendomsmegleren ser også at kommunesammenslåinger i fylket fører til en annen adferd blant kjøperne, noe som gir utslag i boligmarkedet.
– Folk har vært lite villige til å flytte til en annen kommune. Men etter at Sandefjord, Stokke og Andebu ble slått sammen til én kommune er det en del fra Sandefjord som har kjøpt enebolig i Stokke. Så jeg tror det vil være en tendens til at randsonene kan bli mer attraktive fordi du får mer hus for pengene, sier Henriksen.