Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Nordland
Troms
Finnmark
Trøndelag

Ny prognose for boligpriser 2018-2021

Høy boligbygging demper prisveksten i Oppland

Svak befolkningsvekst og høy boligbygging vil prege prisutviklingen fremover, ifølge fersk prognose.

Boligprisene på landsbasis vil stige i hvert av de fire neste årene, slik at de i 2021 blir 8,5 prosent høyere enn snittprisene i 2017.

Det anslår den ferske prognoserapporten «Norsk økonomi», som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2018. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

I både Hedmark og Oppland anslås det svak utvikling i boligprisene i år og til neste år. I Hedmark er prognosen en vekst på 0,3 prosent i år og 1,4 prosent i 2019.

I Oppland venter Samfunnsøkonomisk analyse noe høyere oppgang i prisene med 0,4 prosent vekst i år og 1,9 prosent neste år.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2018, 2019, 2020 og 2021 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– Med unntak av noen årlige avvik, har boligprisutviklingen i Oppland og Hedmark vært ganske lik de siste årene. Fra 2012 til 2017 steg boligprisene i Oppland og Hedmark med henholdsvis 32 og 36 prosent. Dette plasserer disse fylkene noe over landsgjennomsnittet i perioden, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Fremover venter analyseselskapet imidlertid at boligprisene vil stige lavere enn på landsbasis.

– For 2018 tror vi veksten blir henholdsvis 0,3 og 0,4 prosent i Hedmark og Oppland. Boligprisene vil deretter vokse noe raskere i Oppland enn i Hedmark.

– For 2019 forventer vi at boligprisene vil stige med henholdsvis 1,4 og 1,9 prosent, i 2020 2,1 og 2,3 prosent før de i siste prognoseår vil vokse med 2,5 prosent i Hedmark og 3,1 prosent i Oppland, skriver analytikerne i rapporten.

Samlet vil boligprisene i Oppland øke med åtte prosent fra 2017 til og med 2021. I Hedmark vil prisveksten bli på 6,5 prosent i samme periode, som er svakest blant alle fylkene i landet.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningen og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten.

– Vi venter at rentenivået vil stige svakt gjennom prognoseperioden, og således virke svakt dempende på boligprisene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I Oppland falt prisene med 0,4 prosent i fjerde kvartal i fjor sammenlignet med kvartalet før. Nedgangen var på 1,7 prosent i Østre Toten, mens prisene falt 0,7 prosent i Vestre Toten kommune.

Prisene falt med 0,3 prosent i både Lunner og på Lillehammer, mens prisene i Gjøvik og på Jevnaker steg med henholdsvis 0,1 prosent og 0,3 prosent.

I Hedmark steg prisene med 0,7 prosent i fjorårets siste kvartal. I Hamar var prisene opp 0,7 prosent, mens de steg 0,4 prosent i Stange, 0,3 prosent i Elverum og 0,2 prosent på Kongsvinger.

På Ringsaker falt prisene med 0,5 prosent, mens de var ned 0,1 prosent på Løten.

Lav befolkningsvekst

Sammen med Sogn og Fjordane er Oppland og Hedmark fylkene med høyest boligbygging i forhold til befolkningsvekst de siste årene.

Samfunnsøkonomisk analyse regner med at den høye aktiviteten fortsetter i år, med en fullføring av 960 nye boliger i Oppland og drøyt 1.250 boliger i Hedmark.

I Hedmark ble det registrert solgt 410 nye boliger i 2017, som er noe høyere enn året før.

– Selv om salget i 2016 og 2017 har avtatt noe fra 2015, er det fortsatt godt sammenlignet med tidligere år, og det tyder på at boligbyggingen vil være relativt god også i årene fremover.

– Drøyt 70 prosent av boligene vi har registrert ligger i kommunene Hamar, Stange, Ringsaker og Løten som sammen utgjør Hamarregionen. Det er i disse kommunene vi forventer størst aktivitet fremover, skriver analytikerne.

I Oppland ble det solgt 271 nye boliger i fjor, som var noe lavere enn året før.

I begge fylkene har det vært svak befolkningsvekst de siste årene.

– Vårt anslag for 2018 er likevel en vekst i Oppland med snaut 500 personer, og i Hedmark med 450 personer. Veksten i Oppland antas å tilta opp til i overkant av 520 personer i året i 2019, mens veksten i Hedmark ventes å ligge i underkant av 500 personer i året. Befolkningsveksten vil være sentrert rundt Hamarregionen, Gjøvikregionen og Hadeland, skriver analytikerne.

Prognosene for befolkningsvekst og boligbygging på tilsier at trenden med høy boligbygging relativt til antall nye innbyggere vil fortsette i de to innlandsfylkene.

– Dette bidrar isolert sett til å dempe prisveksten i prognoseperioden. Vi forventer imidlertid en moderat prisutvikling, noe svakere enn landet som helhet, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .