Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Nordland
Troms
Finnmark
Trøndelag

Ny prognose for boligpriser 2018-2021

To viktige utviklingstrekk vil legge en demper på boligprisveksten i Trøndelag

Boligprisene i Trøndelag og Trondheim vil bare vokse svakt sterkere enn prisene på landsbasis de neste årene, ifølge nye prognoser.

Boligprisene på landsbasis vil stige i hvert av de fire neste årene, slik at de i 2021 blir 8,5 prosent høyere enn snittprisene i 2017.

Det anslår den ferske prognoserapporten «Norsk økonomi», som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2018. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

I Trøndelag ventes det moderat vekst i boligprisene i år, ifølge prognosene.

– Vi forventer en meget svak vekst på 0,7 prosent i 2018. Videre forventer vi at veksten vil begynne å tilta fra og med 2019. I 2019 forventer vi en vekst på 2,1 prosent, rett over nasjonalt nivå på 2,0 prosent, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I Trondheim vil veksten bli litt sterkere enn i fylket for øvrig i 2019.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2018, 2019, 2020 og 2021 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

- Alt i alt opplever vi markedet i Trondheim som normalt godt
Foto: Eiendomsmegler1
- Alt i alt opplever vi markedet i Trondheim som normalt godt
Tonje Borthen Avdelingsleder i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge

Det har vært sterk boligprisvekst i Trondheim og Trøndelag de siste årene. I årene mellom 2012 og 2017 steg prisene med 28 prosent i Trondheim og i 24 prosent i resten av fylket.

I perioden var veksten rundt fem prosentpoeng høyere i det som tidligere var Sør-Trøndelag enn i det som var Nord-Trøndelag. Den underliggende veksten i 2017 var derimot svak i både Trondheim og Trøndelag for øvrig.

– Økt boligbygging vil sammen med noe lavere befolkningsvekst legge en demper på boligprisveksten i Trøndelag. Vi forventer en meget svak vekst på 0,7 prosent i 2018. Videre forventer vi at veksten vil begynne å tilta fra og med 2019. I 2019 forventer vi en vekst på 2,1 prosent, rett over nasjonalt nivå på 2,0 prosent. Ut prognoseperioden vil veksten være henholdsvis 2,7 og 3,2 prosent, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

– Veksten drives i stor grad av utviklingen i Trondheim, hvor vi forventer en prisvekst noen desimaler over fylket sett under ett ut prognoseperioden.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 8,9 prosent i Trøndelag i perioden fra 2017 til og med 2021. Det er noe i overkant av anslått vekst på landsbasis i samme periode.

For Trondheim er veksten anslått å bli ti prosent i samme periode.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningen og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten.

– Vi venter at rentenivået vil stige svakt gjennom prognoseperioden, og således virke svakt dempende på boligprisene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Grunnlag for «god etterspørsel og et godt boligmarked»

I Sør-Trøndelag falt boligprisene med 3,1 prosent i fjorårets siste kvartal sammenlignet med kvartalet før. I Trondheim falt prisene med tre prosent i løpet av kvartalet. I Malvik falt prisene 2,2 prosent, i Melhus 2,7 prosent og i Orkdal 2,2 prosent.

– Trondheim hadde ikke samme ekstreme prisvekst som Oslo og en del andre områder i 2015 og 2016, og har derfor heller ikke opplevd tilsvarende prisfall og tilbakeholdenhet hos boligkjøpere og boligselgere som i de områder hvor prisene har korrigert mest ned. Alt i alt opplever vi markedet som veldig velfungerende, med både godt tilbud, men også robust etterspørsel, sier avdelingsleder Tonje Borthen i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge i Trondheim.

– Mens befolkningsveksten i de fleste norske byene har falt betydelig i løpet av de siste par årene holder befolkningsveksten i Trondheim seg fortsatt på et rekordhøyt nivå, og dette legger grunnlaget for god etterspørsel og et godt boligmarked også fremover. Så alt i alt opplever vi markedet i Trondheim som normalt godt, sier Borthen.

Hun tror det kan være smart å investere i bydelsutviklingsprosjekter som ligger nær kollektive knutepunkt.

– I slike områder får du boliger for alle kjøpegrupper, både unge i etableringsfasen, aktive voksne, eldre og familier, sier Borthen.

Ifølge Econ Nye boliger var det 5090 nye boliger i Trøndelag i februar, fordelt på 194 prosjekter.

– Nyboligsalget har vært godt i fylket de siste årene, og det er spesielt salget i Trondheim som har bidratt til dette, skriver analytikerne i Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Økt boligbygging

I fjor ble det solgt 1.955 boliger i Trøndelag, som var en nedgang fra 2016 da det ble solgt 2.500 nye boliger. Rundt 1200 av boligene ble solgt i Trondheim.

– Det innebærer en nedgang i 2017 på 27 prosent i Trondheim og 22 prosent i Trøndelag samlet. Trøndelag utenom Trondheim opplevde en salgsreduksjon på 12 prosent, nedgangen var størst i det som da var Nord-Trøndelag, skriver analytikerne.

I 2018 venter Samfunnsøkonomisk analyse at det vil bli bygget 3.500 boliger i fylket, hvorav 1.550 vil bli bygget i Trondheim.

– Vi forventer at boligbyggingen vil tilta til rett over 5.000 nye boliger i 2019, før veksten avtar igjen. Vi antar om lag 3.500 nye boliger årlig i prognoseperiodens to siste år, skriver analytikerne i rapporten.

Trondheim og den delen av fylket som tidligere var Sør-Trøndelag har hatt den sterkeste befolkningsveksten i fylket de siste årene.

– I våre prognoser har vi lagt til grunn en noe lavere befolkningsvekst enn vi har sett den siste femårsperioden. I Trøndelag legger vi til grunn en befolkningsøkning på 3.260 personer i 2018. Veksten vil så tilta gradvis opp mot i overkant av 3.300 personer i 2021. Trondheim vil stå for om lag 66 prosent av denne veksten, skriver analytikerne i Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .