Torsdag morgen kom nyheten om at Statoil og partnerne har valgt konseptet for den første utbyggingsfasen av gigantfeltet Johan Sverdrup.
Til tross for nyheten faller Statoil-aksjen 1,44 prosent på Oslo Børs.
- Jeg ser på kursreaksjonen som en profitt-taking etter siste tids oppgang. Jeg tror ikke det er noe med informasjonen rundt Johan Sverdrup å gjøre, sier analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets til DN.no.
Gjøen mener Statoil reager mindre på informasjon om enkeltfelt, selv om det skal dreie seg om et veldig stort felt. Hun peker på at aksjen har hatt en god kursøkning etter selskapets kapitalmarkedsdag forrige fredag, da selskapet blant annet meldte om høyere utbetaling til aksjonærer og kostnadskutt.
- Dette er ting som veier tyngre om dagen enn informasjon som dette. For Statoil får Johan Sverdrup en nøytral kurspåvirkning. Man kan alltids regne på enkeltfelt, men det er vuderinger av totalsituasjonen som styrer denne aksjen, sier Gjøen.
BAKGRUNN: Statoil har tatt konseptvalg på Johan Sverdrup
- Stor andel
Gjøen menerat informasjonen som ble gitt torsdag var i snitt med markedets forventninger.
- Totalproduksjonen er over forventningene, og vi regner oss frem til en litt høyere verdi enn tidligere. Videre er prisanslaget på fase én noe i underkant av det vi hadde lagt til grunn, sier hun.
Investeringene i den første fasen anslås til mellom 100 og 120 milliarder kroner, og inkluderer et feltsenter, brønner, eksportløsninger for olje og gass, og kraftforsyning.
LES OGSÅ: <i>Stortinget bekymret for redusert Utsira-løsning</i>
Statoil opplyste blant annet at 70 prosent av ressursene ventes å produseres i fase én.
- Det er en stor andel, og er nok over det man har ventet. Det er forsåvidt en positiv nyhet, sier Gjøen.
- Historisk
Partnerskapet er enig om et feltsenter bestående av fire installasjoner og kraft fra land.
Partnerne har valgt kraft fra land for Johan Sverdrup-feltet i første fase, noe som vil redusere de totale CO2-utslippene fra Utsirahøyden med 60-70 prosent.
- Dette er historisk. Sist vi tok et konseptvalg på felt med oljeressurser av denne størrelsen var på 1980-tallet, sa Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utbygging og produksjon i Norge, i en kommentar.
LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.