Statoil-aksjen raser over ni prosent i børsåpningen etter at oljekartellet Opec torsdag besluttet å ikke kutte oljekvotene for å stagge den fallende oljeprisen.
- Dette var et brutalt fall, vi må nok tilbake til finanskrisen for å finne tilsvarende, sier Statoil-analytiker Helge André Martinsen i DNB til Dagens Næringsliv.
Oljeprisen har sunket dramatisk de siste månedene blant annet på grunn av økt produksjon i USA. Flere Opec-medlemmer har valgt å opprettholde produksjonen for å ikke miste markedsandeler til amerikansk skiferolje.
- På dagens oljepris er det ikke noe voldsom oppsving i sikte for Statoil. Det er et betydelig press på inntjeningen til selskapet, selv om det blir reddet litt av kronekursen mot dollar, sier han.
- Ikke uvanlig
Finansdirektør Torgrim Reitan mener Statoil var godt forberedt på fredagens situasjon.
– Vi er i et marked med store svingninger. Hendelser som vi har sett i dag er ikke uvanlige, men kommer brått på når de først inntreffer. I løpet av de 15 siste årene har vi hatt oljepriser fra 17 til 147 dollar per fat, så dette er noe vi er forberedt på. Vi er i en sterk finansiell posisjon, sier han til nyhetsbyrået NTB.
Statoil frykter ikke investorflukt på tross av at selskapet ikke har sett tilsvarende kursfall siden finanskrisen.
– Virkningen av den konkrete aksjekursen er noe andre får kommentere, men vi er selvfølgelig et selskap som er påvirket av oljeprisene. Vi har en god dialog med våre investorer og er ikke bekymret. Vår industri vil fortsatt være attraktiv på lang sikt, sier Reitan til NTB.
Peker på Opec-møte og oljepris
- Dette er en ren konsekvens av Opec-møtet og oljeprisen, som fortsetter å skli fra i går. Det er et voldsomt fall, sier Martinsen.
Også Statoil-analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities peker på oljeprisen som årsak til dagens Statoil-ras.
- Fallet i Statoil-aksjen kommer som en konsekvens av Opec-møtet denne uken. Oljeprisen er ned 10 dollar på en uke.
Mandag 24. november lå Statoil-aksjen på 154,3 kroner, men har de siste dagene falt ned til nåværende kurs på omtrent 130 kroner; som tilsvarer et fall på 41 milliarder kroner. Det er den laveste verdien siden desember 2013. De siste tre månedene har Statoil-aksjen falt med omtrent 25 prosent.
Utbyttene strupes
Nå tror Arctic store utbytter fra Statoil står i fare.
- Vi tar ned utbytteforventningene i Statoil. Den nåværende utbyttepolitikken er ikke bærekraftig, og aksjen ser ut til å ha vært handlet mer på utbytte enn på vekst og inntjeningspotensialet i selskapet. Når det begynner å sås tvil selskapets utbytte er det naturlig at aksjen faller, sier Yggeseth. Han påpeker også hvor alvorlig Statoil-fallet er.
- Under finanskrisen hadde vi dager som minner litt om i dag. Statoil-fallet er dramatisk.
Yggseth tror Statoil-fallet og oljeprisutviklingen kan føre til flere kutt og oppsigelser, både hos Statoil og oljeleverandørene.
- Lavere oljepris betyr at Statoil må kutte mer, og muligens si opp fler. Selskapet må bli tøffere mot underleverandørene, så også disse kan komme til å kutte. Dette skaper ringvirkninger for norsk økonomi som helhet.
Oppdatering: Ifølge Bloomberg News opprettholder Statoil politikken om å øke utbytte år for år. Selskapet har betydelig fleksibilitet i sitt investeringsprogram, sier finansirektøren til Bloomberg, melder TDN Finans.
Går ut over oljeinvesteringene
Meglerhusene skriver i sine morgenrapporter at ettersom Opec ikke kuttet produksjonen torsdag er oljeprisen nå på nivåer som, dersom de vedvarer, vil få innvirkning på oljeinvesteringene. Det melder nyhetsbyrået TDN Finans i sin børskommentar.
Dette kan igjen føre til tidligere rentekutt og øker viktigheten av oljeinvesteringstallene som kommer neste uke.
«Lavere oljepris svekker utsiktene for norsk økonomi og lavere oljeinvesteringer vil trolig føre til at veksttakten avtar betydelig neste år. Dette vil igjen kunne føre til rentekutt fra Norges Bank», skriver DNB Markets.
Statoil-aksjen falt på Oslo Børs også torsdag da aksjen ledet oljerelaterte aksjer ned og falt 4,4 prosent.
Les også: Opec-møtet senket Oslo Børs
Nordsjøolje med en måneds levering prises fredag morgen til 72 dollar fatet etter at den i sommer nådde en pristopp på 115 dollar.
Flere OPEC-land og analytikere frykter oljekartellet har mistet sin evne til å styre oljeprisen. – En ny verden for OPEC
Les også på DN.no:
«Farmen» er ti prosent av TV 2
Nordmenn venter nedgang
Huet gjør det igjen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.