Finanstilsynet har gjennomført en kontroll av oljekjempen Statoils årsregnskap for 2012, og der finner tilsynet tre feil som ikke samsvarer med internasjonale regnskapsstandarder.

Det skriver partene i hver sin pressemelding tirsdag morgen.

Statoil er ikke enig i Finanstilsynets vurdering av de tre forholdene som feil, men uttaler at selskapet likevel vil endre sin regnskapspraksis ved to av de tre forholdene.

Den tredje vil Statoil klage inn til Finansdepartementet, opplyser Statoil.

  • Statoils praksis ved nedskrivningstest av ikke-finansielle eiendeler og beregningen av gjenvinnbart beløp. Finanstilsynet mener oljeselskapet benytter et intervall rundt foretakets innledende bruksverdiestimat som ikke er i tråd med internasjonale regnskapsstandarder. Statoil hevder på sin side at dette er gjort for å sikre en objektiv tilnærming for verdsettelse av Statoils eiendeler.
  •  
  • Statoils praksis for fastsettelse av vurderingsenhet for ukonvensjonelle, landbaserte eiendeler. Utgangspunktet har vært skiferfeltet Marcellus i USA. Statoils behandling av Marcellus som én enhet er i tråd med etablert industripraksis, hever selskapet, og gjenspeiler den tidlige fasen av utbygging i de aktuelle områder. Tilsynet mener Marcellus skal deles i mer enn én kontantstrømgenererende enhet, og peker på at dette også er aktuelt mot selskapets andre ukonvensjonelle eiendeler.
  • Det tredje forholdet gjelder tidfesting for en regnskapsmessig avsetning gjennomført for tapskontrakter for importkapasitet for LNG i USA.

Finanstilsynet mener avsetningen for tapskontraktene burde blitt gjort ved en tidligere rapporteringsperiode. Statoil rapporterte om dette første kvartal 2013.

«Statoil er ikke enig i Finanstilsynets vurdering av de tre forholdene og anser sin praksis for å være innenfor gjeldende regler. Statoil har likevel uttrykt at foretaket vil endre sin regnskapspraksis i tråd med Finanstilsynets oppfatning og vurdere retting for så vidt gjelder to av feilene. Finanstilsynet har pålagt Statoil å rette den tredje feilen», skriver Finanstilsynet.

Statoil hevder på sin side at «vurderingen av tidspunkt for avsetning har vært kompleks, og Statoil har diskutert sakene grundig med sine revisorer for å sikre korrekt behandling i de aktuelle historiske perioder (...) Statoil vil påklage tilsynets vedtak på dette punkt til Finansdepartementet. Statoil vil be om oppsettende virkning. Egenkapitalen ved utgangen av 2013 vil være upåvirket av utfallet av klagebehandlingen. Dersom en klage ikke fører frem vil resultatet for 2013 styrkes, mens det vil svekkes tilsvarende for tidligere perioder», skriver Statoil.

Selskapet opplyser at det overfor Finanstilsynet har redegjort for de vurderingene selskapet har lagt til grunn for sin praksis.

«Felles for alle de tre forholdene er at de knytter seg til vurdering av ikke-finansielle eiendeler. Dette er et område som krever inngående kjennskap til virksomheten og markedene, og betinger utøvelse av profesjonelt skjønn i de aktuelle regnskapsmessige vurderinger», skriver Statoil i meldingen.

I tillegg anbefaler Finanstilsynet at Statoil presenterer sin utviklings- og produksjonsvirksomhet i USA som et eget segment fremover. Statoil har vurdert saken, men holder fast ved å rapportere selskapets internasjonale aktivitet samlet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.