Med bilde av Transocean-riggen Polar Pioneer, som gjorde Skrugard-funnet i Barentshavet i april, som bakgrunn presenterte Helge Lund Statoils tredje beste resultat noen sinne i morges. Resulatet drives opp av et stadig hetere oljemarked. Gjennomsnittsprisen for væsker steg hele 33 prosent i første kvartal i forhold til førstekvartal i 2010.

Statoil leverer en bedring i driftsresultatet på 28 prosent i første kvartal. Det var som analytikerne ventet (se tabell under).

- Årets første tre måneder har vært preget av høye olje- og gasspriser og produksjonen har ligget på det nivået vi ventet. Disse tingene i kombinasjon gjør at vi får et godt økonomisk resultat, men viktigere for kvartalet er at det har gitt store industrielle fremskritt, sa Statoils konsernsjef Helge Lund på resultatpresentasjonen.

Mens Statoil solgte olje for 74 dollar fatet i fjorårets første kvartal, oppnådde selskapet 100,9 dollar fatet i årets første tre måneder.

- Oljeprisen har vært på sitt tredje høyeste noensinne dette kvartalet. Det er bare i annet og tredje kvartal i 2008 prisene har vært høyere, sa Lund på resultatpresentsjonen.

Fallende produksjon
Statoil skuffet markedet kraftig da de i februar i år tok ned guidingen for produksjonen 2011 og 2012 . Det var bare tre måneder etter at Statoil forrige gang guidet produksjonen ned. I kvartalsrapporten gjentar Statoil at de venter en produksjon i 2011 omtrent på samme nivå eller noe lavere enn i 2010. Samlet egenproduksjon var 1,971 millioner fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal 2011, en nedgang fra 2,102 millioner fat per dag i første kvartal 2010.

Årets fire første måneder har markert starten på Statoils hurtigutbyggingsplaner. En rekke planer for utvikling og drift (PUD) er levert til Olje- og energidepartementet. Men selv om disse feltene kommer langt raskere i drift enn vanlig, vil det ikke endre produksjonsutsiktene.

- Nå er dette virkelig kommet i gang og det er motiverende for organisasjonen. Men Fast Track-prosjektet et er en respons på fall i produksjonen på norsk sokkel, og en overgang fra store til små funn. Det er nok mer et forsvar- enn et angrepsspill, sier Lund til DN.no.

Den bokførte produksjonen viste en nedgang på 8 prosent fra første kvartal ifjor. Samlet løfting av væske og gass var 1,698 millioner fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal 2011, en nedgang på 12 prosent fra 1,929 millioner fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal 2010.

Nedgangen i samlet egenproduksjon på seks prosent skyldtes hovedsakelig ulike driftsmessige forhold både i Angola og på norsk sokkel, hovedsakelig knyttet til Gullfaks og Oseberg-feltene. Avtagende produksjon på modne felt, innstilt produksjon i Libya og reduserte gassleveranser fra Shah Deniz-feltet i Aserbajdsjan bidro også til nedgangen. Økte volumer fra Tyrihans-feltet, og ny produksjon fra feltene Vega, Gjøa og Morvin, motvirket bare delvis nedgangen i egenproduksjon i første kvartal, opplyser Statoil i kvartalsresultatet.

Advarer om lavere produksjon
Sommeren er høysesong for vedlikehold og revisjonsstanser på norsk sokkel. Statoil advarer om at disse stansene vil påvirke selskapets produksjon det neste halvåret.

Planlagte revisjonsstanser forventes å ha en stor påvirkning I andre kvartal 2011, og vil føre til en lavere produksjon på rundt 100.000 foe per dag i kvartalet hvor om lag 70 prosent er væske. Totalt er revisjonsstansene estimert til å ha en negativ innvirkning på egenproduksjonen på omlag 50 tusen foe per dag for året 2011, det meste er væske, skriver Statoil i resultatrapporten.

Resultatet for førstekvartal inkluderer gevinsten fra nedsalg i oljesandprosjektet i Canada. I tillegg har Statoil i kvartalet solgt seg ned i Peregrinofeltet i Brasil, men gevinsten bokføres på andrekvartal.

- Tilsammen gir dette 14 milliiarder i gevinst. Jeg mener dette med tydelighet demonstrerer hvilken kompetanse det norsk offshoremiljøet har, sier Lund.

- Burde gi lettelse
- Resultatet burde totalt sett føre til lettelse over at det ikke var mer dårlige nyheter om produksjonen i dette kvartalet og at guidingen av produksjonen ble beholdt for 2011 og 2012 samt 2011 capex, skriver Arctic-analytiker Trond Omdal i en oppdatering til sine kunder.

Han peker på at driftsresultatet for utvikling og produksjon både på norsk sokkel og internasjonalt var bedre enn ventet på produksjon, selv om Markedsføring, prosessering og fornybar energi var nesten 50 prosent lavere enn forventet på grunn av lavere raffinerimarginer, lavere tradinggevinster og lavere tariff fra Gasled.