Statoil kunngjør i dag funn i begge sidesteg på Peregrino Sør-brønnen ved det nyåpnede Peregrino-feltet utenfor kysten av Brasil.

Anslagene for utvinnbare volumer i Peregrino Sør er på mellom 150 og 300 millioner fat oljeekvivalenter, ifølge selskapet.

- Funnet gjør en fase II-utbygging, av det Statoil-opererte Peregrino-feltet, betydelig mer realistisk, heter det i en melding fra selskapet.

Suksess krever hardt arbeid
Konsernsjef Helge Lund i Statoil sa til DN.no i forbindelse med markeringen av selskapets10-årsdag på børs onsdag at selskapet har mange av forusetningene for å lykkes i Brasil. Han fremhevet Statoils lange offshore-erf#229, sterke teknologiprofil samt erf#229 med å løse lignende oppgaver tidligere. Han understrekte imidlertid at det er langt frem.

- Jeg tror sånn sett at vi er godt posisjonert, men Brasil er heller ikke noe lett land å arbeide i. Vi skal også jobbe meget hardt for å lykkes. Jeg synes vi har tatt det første steget nå, med Peregrino. Det er et spennende funn, som vi synes går i riktig retning, men vi kan overhode ikke innkassere noe seier, sier Lund til DN.no.

-Enorme utfordringer
På mange måter skal Brasil gjøre det som Norge og Storbritannia gjorde i Nordsjøen på 30-40 år, på 10 år, ifølge Statoiltoppen. Han viser til at de ikke bare skal utvikle et rammeverk som de har gjort politisk og styringsmessig, de skal også etablere industriell infrastruktur, utvikle kompetanse - på meget kort tid.

- Så det er er klart at de står overfor enorme utfordringer, og det kan også påvirke takten på hvordan man kan få til investeringer der, også hos oss, sier Lund.

Norge har tidligere blitt fremhevet av blant andre den tidligere brasilianske presidenten Lula som en rollemodell for hvordan statlig oljeeierskap bør forvaltes av den gryende energinasjonen. Lund mener det setter Statoil på kartet, men gir få fordeler utover det.

-Det er positivt, og det får oss til bordet. Men det gjør ikke at vi vinner en deal. Det må vi konkurrere oss til, både økonomisk, og på hva vi kan bidra med som partner. Sånn skal det også være, sier Lund til DN.no.

Han avviser også at politiske relasjoner skal gi noen konkurransefortrinn.

- Politiske relasjoner er viktig, men i Brasil som i alle andre markeder i verden må man konkurrere mot andre for å vise at å være partner med Statoil er bedre enn å være partner med andre. Vi må ikke være naive, dette er til syvende og sist en ren konkurranse, sier Lund.

Statoil markerer i dag 10-årsjubileet for børsnoteringen av selskapet og presenterer samtidig utsikter for årene framover på en kapitalmarkedsdag i New York.

DN.no er tilstede på kapitalmarkedsdagen, og kommer tilbake med mer.

Les også: Statoil varsler supervekst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.