Statoil har oppgitt sin eierandel på 24 prosent i prosjektutviklingsselskapet til Shtokman-prosjektet til Gazprom. Statoil bekrefter overfor DN.no at rammeavtalen for å utvikle prosjektet er utløpt og at aksjene nå er levert tilbake. Det var det russiske nyhetsbyrået Interfax som først meldte saken.

Ifølge Interfax' kilde ble andelen overgitt sent i juli,

Som følge av dette har Statoils konsernsjef Helge Lund og Statoil-direktør Torgeir Kydland gått ut av styret i Shtokman Devolpment AG, skriver nyhetsbyrået TDN Finans.

Total har ikkeoppgitt sin andel på 25 prosent. Kilden til Interfax antyder at Total ikke vil forlate prosjektet.

- Pågår fortsatt en dialog
I forbindelse med at aksjene ble levert tilbake, tok Statoil nedskrivninger på rundt to milliarder kroner på andrekvartalsresultatet, opplyser pressetalsmann Fredrik Norman i Statoil til DN.no.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil sier tilTDN FInans at selv om Statoil nå har levert tilbake aksjene, arbeider selskapet fremdeles for å finne en lønnsom måte å delta i Shtokman-prosjektet på.

-Det pågår fortsatt en dialog for å se på muligheter til å gjøre Shtokman til et lønnsomt prosjekt, sier han.

Lindbæk sier at de i løpet av høsten venter å ta en beslutning.

Det er tidligere kjent at Statoil er bekymret for kostnadene ved prosjektet.

- Vi arbeider nå med å redusere investeringskostnadene i prosjektet. Vi må ha et kommersielt gjennomførbart prosjekt, og da må vi klare å få investeringskostnadene ned på et nivå som sikrer lønnsomhet, uttalte informasjonssjef Bård Glad Pedersen i mai i år. Statoil bekymret for Stockmans lønnsomhet

Bakgrunn
Allerede i 2004 arbeidet både Statoil og Hydro for å innynde seg hos Gazprom for å bli partner på den enorme Shtokman-utbyggingen. Å bli partner på Shtokman-feltet ble sett på som noe av det største de to selskapene kunne drømme om å oppnå. Etter å ha markedsført seg mot russerne i flere år, snudde Gazprom i 2006 og uttalte at de i stedet ville bygge ut Shtokman-feltet på egenhånd til stor skuffelse fra Statoil og Hydro. Men Gazprom skulle snu igjen.

Etterhvert slo Statoil og Hydro seg sammen og ikke lenge etter kom beskjeden om at StatoilHydro var valgt som partner på Shtokman.

Men prosjektet var i mellomtiden blitt et annet. Opprinnelig skulle Shtokman bygges ut som et LNG-prosjekt, hvor naturgassen skulle kjøles ned og fraktes med skip til energihungrige USA - over samme lest som Snøhvit-feltet i Barentshavet. Det kunne gi en relativt rask utbygging. I 2007 besluttet Gazprom at gassen istedet skulle føres i rør til europeiske gasskunder. Dermed ble det en mye lenger vei for utviklingen av Shotkman-prosjektet.

De siste fem årene har Shtokman-utbyggingen vært preget av stor usikkerhet og stadige utsettelser rundt beslutning om utbygging av feltet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.