I sin egen granskingsrapport konkluderer Statoil at det ikke var eksplosjonsfare på boredekket da selskapet mistet kontrollen på en brønn på Gullfaks C i mai i år.

Men i et internt notat skriver Statoils eksperter derimot at konklusjonen om at det ikke var brennbar gass på boredekket på Gullfaks i stor grad er basert på gjetning.

-Mye basert på gjetning
I mai i år mistet Statoil kontroll under boring av brønnen C06A og gass strømmet opp på plattformen. I Statoils granskingsrapport som ble levert til myndighetene, konkluderer Statoil med at eksplosjonsfaren var begrenset. Gass-skyen i slamprosesseringsområdet nådde sannsynligvis brennbar konsentrasjon, men «Gassen som ble detektert på boredekk antas å ikke ha nådd brennbar konsentrasjon», konkluderte Statoil i sin granskingsrapport.

Et notat DN.no har fått tilgang til, viser derimot at det er stor usikkerhet rundt hvor stor eksplosjonsfaren var. Statoils egne eksperter skriver i det interne notatet - som var grunnlaget for Statoils sluttrapport - at det er for lite informasjon til at man kan konkludere sikkert. «Et forsøk på likevel å trekke en konklusjon ville være mye basert på gjetning», står det i notatet.

Det innrømmes også at man ikke vet hvor mye gass som lekket ut på plattformdekket. «Der er begrenset med informasjon tilgjengelig som kan brukes til å estimere lekkasjerate», skriver Statoil.

Ekspertene foreslår nærmere analyser for å vite mer om hvor mye gass som lekket ut, og hvor gassen spredde seg. Men det ble ikke gjort.

Les også: - Tilfeldigheter at man unngikk storulykke

Holdt tilbake notat
Statoil refererer til notatet i sin granskingsrapport, men sendte det ikke til Petroleumstilsynet sammen med granskingsrapporten. Selskapet nektet også å utlevere det til DN.no med begrunnelse av at det var et internt Statoil-dokument. Da Petroleumstilsynet oppdaget at det ikke hadde fått det sentrale notatet, ba tilsynet Statoil om å oversende det sporenstreks og ga selskapet under to timers frist på å levere.

Statoils informasjonssjef Geir Gjervan avviser at Statoil har konkludert med at gassen på boredekket ikke nådde brennbar konsentrasjon.

- Det er ikke konkludert med at gassen som nådde boredekk ikke nådde brennbar konsentrasjon. Det er sagt at gassen som ble detektert på boredekk antas å ikke ha nådd brennbar konsentrasjon.

Han mener at den store usikkerheten om hvor mye gass som lekket ut, og faren for eksplosjon, er tilstrekkelig reflektert i Statoils granskingsrapport og viser til hvilke ord Statoil har brukt i rapporten.

- Vi mener usikkerheten knyttet til dette allerede er reflektert i granskingsrapporten. Når det gjelder størrelsen på gassutslippet, heter det at størrelsen på gassutslippet er et estimat. Når det gjelder hvorvidt gassutslippet kunne blitt antent, så mener vi også at denne usikkerheten kommer frem i granskingsrapporten. Her heter det bl.a. at «...gassen som ble detektert kl 15:49 indikerer at...», «...gassen som ble detektert kl 17:51, er det imidlertid sannsynlig at...» og til slutt «....antas å ikke ha nådd brennbar konsentrasjon», sier Gjervan.

Kritikk fra Ptil
Petroleumstilsynet er ikke fornøyd med at Statoil i stor grad har basert seg på gjetning og har påpekt usikkerheten. I et brev sendt Statoil som svar på Statoils granskingsrapport, skriver tilsynet: «De lekkasjeratene som er estimert, baseres på viktige antakelser som ikke er verifisert (...) og er beheftet med stor grad av usikkerhet. Tennsannsynlighet er heller ikke basert på faktiske tennkilder i de relevante områdene og varighet av gasseksponering. (...) Konsekvenser av en eventuell brann/eksplosjon i brønnområdet er ikke analysert og drøftet.»

- Petroleumstilsynet har i et brev til dere merket seg at Statoil ikke har valgt å gå videre med arbeid som kan gjøres for å redusere usikkerheten og belyse farepotensialet i hendelsen. Vil dere nå gjennomføre dette arbeidet for å få sikrere anslag?

- Statoil vil følge opp de påleggene som Ptil har gitt oss i denne saken, og forholde oss til de tidsfrister som er gitt, sier Gjervan i Statoil.

Les mer:
En gnist unna plattform-eksplosjon

Politiet starter etterforskning av Statoil

- Usikre på om Statoil har full kontroll