Statoil og partnerne i Johan Sverdrup-feltet har besluttet konseptet for den første utbyggingsfasen av feltet.

Det opplyser Statoil i en pressemelding torsdag morgen.

Partnerskapet er enig om et feltsenter bestående av fire installasjoner og kraft fra land.

Partnerne har valgt kraft fra land for Johan Sverdrup-feltet i første fase, noe som vil redusere de totale CO2-utslippene fra Utsirahøyden med 60-70 prosent.

- Dette er historisk. Sist vi tok et konseptvalg på felt med oljeressurser av denne størrelsen var på 1980-tallet, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utbygging og produksjon i Norge, i en kommentar.

Johan Sverdrup-feltet er blant de største oljefeltene på norsk sokkel og vil på maksimal produksjon stå for 25 prosent av oljeproduksjonen på norsk sokkel. Gigantfeltet forventes å starte produksjon sent i 2019. Feltet har en beregnet levetid på 50 år med forventet platåproduksjon på 550.000 og 650.000 fat oljeekvivalenter per dag (Statoil andel ~40 prosent).

Flere faser
Statoil opplyser i meldingen at feltet vil bygges ut i flere faser.

Feltsenteret i første fase inkluderer prosessplattform, boreplattform, stigerørsplattform og boligplattform, og er utformet med tanke på framtidige utvidelser. Installasjonene har stålunderstell og er forbundet med broer og står på et havdyp på omtrent 120 meter.

LES OGSÅ: <i>Røkke-selskap henter inn Statoil-direktør</i>

Produksjonskapasitet for første fase er designet til 315.000 fat oljeekvivalenter per dag, med en forventet produksjon på mellom 315.000 og 380.000 fat oljeekvivalenter per dag i tidlig fase.

- Partnerne har en ambisjon om utvinning på opp mot 70 prosent, sier Øivind Reinertsen, direktør Johan Sverdrup-feltet.

Investeringskostnader
Investeringene i den første fasen anslås til mellom 100 - 120 milliarder kroner, og inkluderer et feltsenter, brønner, eksportløsninger for olje og gass, og kraftforsyning.

Anslaget inkluderer også uforutsette kostnader og avsetninger for markedsjusteringer.

LES OGSÅ: Regjeringen krever ikke kraftkabel på hele Utsira-feltet

«Partnerne jobber kontinuerlig for å få ned investeringskostnadene i den første fasen», heter det i meldingen.

Landkraft
Johan Sverdrup vil i første fase forsynes med kraft fra land, opplyser selskapet.

Selskapet skriver at alternative kraftløsninger for fremtidige faser vil beskrives i starten av 2015. Ett av alternativene er kraft fra land til hele Utsirahøyden basert på oppdaterte beregninger for kraftbehov.

- Velges dette alternativet vil det kunne gi en samlet reduksjon av CO2-utslippene på mer enn 90 prosent fra hele området, sier Øivind Reinertsen, direktør Johan Sverdrup-feltet.

Som en del av designbasis ble det besluttet tidlig i 2013 at feltet skal bygges ut i faser. Første fase er etablering av et feltsenter bestående av fire plattformer.
Som en del av designbasis ble det besluttet tidlig i 2013 at feltet skal bygges ut i faser. Første fase er etablering av et feltsenter bestående av fire plattformer.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.