Saken dreier seg om en overføring på i alt 715 millioner kroner i sosiale bidrag fra Statoil til Angolas statlige oljeselskap Sonangol som del av betalingen for å få operatøransvaret på et større oljefelt. Av dette var 420 millioner øremerket et teknologi- og forskningssenter.
Men siden utbetalingene startet i 2012, er det ikke tatt et eneste spadetak. Senteret eksisterer ikke, annet enn på papiret.
Tre ganger har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bedt Lien svare på hvor Statoils penger har blitt av og hvordan han vil følge opp Stortingets vedtak om antikorrupsjon.
I et siste svar onsdag ettermiddag, avviser Lien komiteens ønske om å få oversendt juridiske vurderinger fra de fire advokatselskapene som Statoil selv lener seg på, skriver Klassekampen.
– Når jeg leser brevet, så framstår statsråden som en mann som springer i et hurtig tempo fra ethvert ansvar i saken. Han har ikke ansvar for det som har skjedd, han har ingen planer om å følge det opp, han stoler på styret, og han kan ikke gi oss noen ytterligere opplysninger, sier SVs Bård Vegar Solhjell i kontrollkomiteen til Dagbladet.
Lien skriver i brevet at dersom departementet skulle påta seg ansvaret for selv å føre tilsyn med selskapenes pengestrømmer – både generelt og i enkeltsaker- så ville det være å overta et ansvar som ligger hos styret.
Følg markedet på DN Investor
Les også:
Norges Bank: Flere utbygginger enn ventet kan bli satt i gang
Citi: - En krise er underveis. Den kommer nå
Boligprisene skal rett opp - med ett unntak (DN+)
Dersom den nye prognosen slår til skal oljeprisen opp 25 prosent - og deretter opp 20 prosent til
Se DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.