Statoil vet ikke hva 420 millioner kroner som selskapet har betalt for byggingen av et teknologi- og forskningssenter i Angola, har gått til, kom det fram i et brev fra Lien til kontrollkomiteen fredag.

– Vi krever en mer detaljert redegjørelse rundt sporbarheten av de millionene som har vært omtalt i pressen, sier komiténestleder Michael Tetzschner (H) til NTB.

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) understreker at det ikke er godtgjort hva de 420 millionene gikk til.

– De skulle gått til en forskningsinstitusjon, men ingen finner den. Det er nærmere en halv milliard det ikke er gjort rede for, og vi ber om at styret i Statoil redegjør for hvilke vurderinger de har lagt til grunn for utbetalingen, sier han.

Den norske stat er største aksjonær i Statoil, og eierskapet administreres av Olje- og energidepartementet.

Eierstyring

Brevet til Lien ble ikke ferdig formulert på torsdagens møte, men punktene i det ble drøftet.

– Vi vil gjerne at energiministeren forteller Stortinget at vi har en effektiv etterlevelse av eierskapsmeldingen. Den sier noe om hvordan man følger opp prinsippene for god eierstyring, og herunder også motvirker eventuelle arrangementer som kan åpne for korrupsjon i de landene man opererer, sier Tetzschner.

Han understreker at komiteen forholder seg til Lien og ikke til Statoil i saken.

Statoils landdirektør Marc Courtemanche avviste i januar overfor norske medier at det er Statoils ansvar dersom Angolas statlige oljeselskap Sonangol ikke bruker midler de har fått som avtalt.

Også Brende

Samtidig har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité også forfattet et brev til utenriksminister Børge Brende (H) som berører Angola.

– Vi ber ham redegjøre for utviklingsprosjektene i tilknytning til oljevirksomheten i Angola, sier Kolberg til NTB.

Angola har vært med i det norske programmet Olje for utvikling.

– En rapport fra CMI viser at dette har vært et mislykket prosjekt, sier Ap-politikeren.

Forskere ved Chr. Michelsens institutt (CMI) konkluderer i rapporten med at prosjektet innebærer høy risiko for politisk korrupsjon, mens det gir liten, om noen, mulighet for redusert fattigdom.

CMI anbefaler at prosjektet legges ned, noe Norad, som forvalter norske bistandsmidler, avviser.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også: Hvor er det blitt av Statoils 420 millioner?

Nå er mer enn 30.000 oljejobber borte

Tjener penger på Sverdrup under 30 dollar fatet  


Se DN Tv: Derfor vil Statoil-sjefen kjøpe egne aksjer

Derfor vil Statoil-sjefen kjøpe egne aksjer
Statoilsjef Eldar Sætre lekser opp forbedringene han har gjort i Statoil.
03:54
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.