Statoil lanserer nå to nye hurtigprosjekter - som på Statoil-språket kalles "fast-track" - Gamma/Harepus og Snorre B-template. Om ett års tid planlegger Statoil å levere plan om utbygging og drift til myndighetene og i fjerde kvartal 2013 skal både Gamma/Harepus og Snorre B template-prosjektene være i produksjon.

- Tiden per virkelig kommet for å industrialisere norsk sokkel ved at vi går raskere fra konsept til utbygging, sier Ivar Aasheim, direktør for feltutvikling i Utvikling og produksjon Norge i en pressemelding.

Harepus/Gamma-funnet skal knyttes opp til Åsgard B via feltene Mikkel og Midgard. Statoil antar at feltet inneholder nærmere 20 millioner fat oljeekvivalenter gass og 5 millioner fat kondensat.

Snorre B template ligger fem kilometer sørvest for Snorre B-plattformen og antas å inneholde 33 millioner fat oljeekvivalenter olje.

Aasheim viser til at de fire første hurtigutbyggingene ble lansert i januar 2010:

- På ett år er vi kommet langt. Konseptet er etablert, leveranser med lang leveringstid er sikret på de første prosjektene, bygging av moduler er begynt, og nye kandidater kommer fortløpende inn i porteføljen. Planen er å ha nærmere fem felt i drift i overgangen 2012/2013 med en ambisjon om å holde dette nivået i årene framover, sier han.

- Vi har en unik posisjon på norsk sokkel som operatør for en stor del av infrastrukturen i de etablerte områdene. På den måten kan vi etablere robuste og lønnsomme løsninger for marginale felt, som ellers ikke ville blitt bygd ut. Men dette krever økt kostnadsbevissthet og standardiserte løsninger, sier Aasheim.