Saken er oppdatert

Et nytt Statoil-fond skal investere om lag 1,7 milliarder kroner i såkalte grønne vekstselskapet over en periode på fire til syv år.

«Statoil Energy Ventures» blir et av verdens største selskapseide venturefond for investeringer i fornybar energi, ifølge Statoil.

Tirsdag ble fondet presentert under en pressekonferanse på gründerfellesskapet Mesh i Oslo sentrum. Her viste Statoil-direktør og fondets leder Gareth Burns til tre strategiske satsingsområder:

- Vi er klare til å støtte Statoils nåværende aktiviteter innen fornybar, posisjonere oss for nye vekstmuligheter og utforske nye teknologier og forretningsmodeller.

Aktiv eier

Selskapet opplyser at fondet vil være en aktiv eier, hovedsakelig som minoritetsaksjonær i vekstselskaper og helst som medinvestor sammen med andre ventureselskaper.

Fondet er opprettet som en del av Statoils nye forretningsområde «Nye energiløsninger». Dette ble lansert ifjor, og har et mål om å gradvis supplere olje- og gassporteføljen med lønnsomme fornybare og andre lavkarbonløsninger.

- Fondet et verktøy for å få det til, i tillegg til våre prosjekter innen havvind, sier Burns til DN.

- Rett tidspunkt

Potensielle satsingsområder vil være vindkraft på land og til havs, solenergi, energilagring, transport, energieffektivisering og smarte strømnett, skriver Statoil.

- Først vil vi se på selskaper som jobber med løsninger for å redusere kostnaden ved eller effektiviserer våre eksisterende aktiviteter innenfor offshore vind. Vi ser videre på selskaper som potensielt kan bli vekstområder for Statoil i fremtiden eller kan få stor innflytelse på hele energimarkedet, utdyper Burns.

Han viser til at fondet har ambisjoner om å levere god avkastning tilbake til Statoil.

- Vi må se at selskaper vi går inn i har et stort inntjeningspotensial. Dette er ventureselskaper, og i løpet av fem til seks år vil vi kunne se at investeringene er lønnsomme, sier Burns.

Investeringene er medregnet i Statoils samlede investeringsprognoser som presentert 4. februar, opplyser selskapet.

- Kjempespennende

- Dette er kjempespennende, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Hun merker seg at Statoil har lagt om strategien etter at konsernsjef Eldar Sætre tok over sjefsstolen i februar ifjor.

- Statoil er tydelige på at selskapet er en del av klimaproblemet - og selskapet ønsker å bli en del av løsningen, sier Saltvedt og legger til:

- Oljeselskapene må forholde seg hvordan endringer i både klima og klimareguleringer påvirker dem fremover. Gjør de ikke det, er det en stor fare for å investere i prosjekter som ikke blir lønnsomme. Det vil først og fremst si dyre og karbonholdige prosjekter: oljesand i Canada er et typisk eksempel på det, sier Saltvedt.

Konserndirektør Irene Rummelhoff for Nye energiløsninger understreker i tirsdagens pressemelding at lavkarbosamfunnet skaper nye forretningsmuligheter.

- Statoils ambisjon er å fremme ytterligere lønnsom vekst innenfor disse områdene, sier hun.

Les også:

Asia i dag: Lånefesten fortsetter – firedoblet på en måned

Ringnes vil bygge åtte bygninger på ferieøy  

Se DNtv: Lager dataspill i overetasjen – tester dem på bargjestene i underetasjen

Lager dataspill i overetasjen – tester dem på bargjestene i underetasjen
Til dette utestedet kan du komme helt alene. Sjansen er stor for at du blir involvert i et spill, eller bli spurt om å teste en app. Bli med til Work Work, møteplassen for teknologiinteresserte mennesker.
01:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.