På oljemessen ONS' første dag offentliggjorde Statoil store planer om å lete etter olje i Arktis. Selskapet tredobler budsjettet for teknologiutvikling for arktiske strøk, for å gjøre det mulig å bore etter og produsere olje i de værharde områdene.
- Arktis er det mest spennende området fremover og viser et stort potensial her. Eksperter anslår at 20-25 prosent av oljen som ennå ikke er funnet befinner seg i dette området, sier Statoils letedirektør Tim Dodson.
Vil bore ni brønner
Dodson opplyser at Statoil vil bore ni brønner i en uavbrutt letekampanje i den norske delen av Barentshavet i 2013.
Den norske delen av Barentshavet er bare første skritt i Arktis.
- Dette er et mindre utfordrende område, siden den norske delen av Barentshavet er et av de eneste områdene i Arktis med isfri sone hele året. Vi ser også på muligheten for at de erf#229er vi gjør her kan brukes på prospekter i andre deler av Arktis senere, slik vi allerede har gjort på Snøhvit, sier Dodson.
Nordligste brønner noensinne
Arktis er et av de minst utforskede områdene i verden, og Statoil forbereder nå å bore de nordligste brønnene som noengang er boret i Norge.
For å kunne starte oljeproduksjon i de mest værharde delene av Arktis, har Statoil også satt i gang arbeidet med å utvikle en helt ny borerigg som kan takle å bore i de værharde områdene.
- Det er kaldt, mørkt, avsides og konstant problem med ising, sier konserndirektør Margareth Øvrum.
Ny borerigg
Boreenheten skal spesialtilpasses Statoils behov om å bore på svært forskjellige havdyp i arktiske områder. En annen teknologisk nøtt Statoil må knekke er hvordan en borerigg eller -skip kan holde seg dynamisk posisjonert på boresteder med store mengder drivis. Det er også en utfordring å skyte seismikk når havoverflaten er dekket med is.
- Når vi ser et teknologibehov, prøver vi å fylle gapet selv. Vi har rettet vårt strategiske blikk mot utvikling av teknologi for leting og produksjon i områder med is, sier Øvrum som har ansvaret for teknologi, prosjekter og boring i Statoil.
Hun sier at Statoils mål om å kunne bygge en hel undervannsfabrikk under vann innen 2020 også vil være en viktig brikke for å kunne utvinne olje og gass i Arktis.
Vil bygge en hel oljeplattform under vann (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.