Et oljeutslipp i Mexico-gulfen er usannsynlig og vil neppe ødelegge miljøet, het det i Statoils letesøknad ifjor for å bore på 2000 meters dyp, som Dagens Næringsliv har fått tilgang til.

Statoil, som er en av de største aktørene i havområdet, ville ikke offentliggjøre søknadene selskapet sendte til amerikanske myndigheter ifjor høst. Men dokumentene, som DN har fått fra det amerikanske Oljedirektoratet, viser at Statoil nedtonet risikoen ved å bore på 2000 meter dyp - langt dypere enn stedet hvor riggen «Deepwater Horizon» havarerte.

«Det er lite trolig at et oljesøl (på eller under overflaten) vil skje på grunn av noen av de foreslåtte aktivitetene. Skulle det mot formodning skje er det lite trolig at det vil ha en innvirkning», skrev Statoil i søknadene som er datert 9. september og 22. oktober 2009.

«Basert på risikoanalyser»
Statoil avviser at det bagatelliserte risikoen.

- Det er boret cirka 2000 dypvannsbrønner i USA. Sannsynlighetsvurderingene våre og for bransjen generelt er basert på risikoanalyser for de ulike brønnene hensyntatt erf#229 fra tidligere brønner, sier informasjonssjef Kjersti Tvedt Morstøl til Dagens Næringsliv.

I en uttalelse til det amerikanske Oljedirektoratet (MMS) i februar 2009 bagatelliserte det britiske oljeselskapet risikoen og følgene av en eventuell ukontrollert oljelekkasje i Mexicogulfen.

«Det er lite trolig at oljesøl som følge av en uventet 'blowout' vil ha en innvirkning», skrev BP i en formulering temmelig lik den Statoil brukte.

Oljeutslippet etter riggforliset 20. april er det verste i USAs historie.

Les også i dag: «Næringslivets Zlatan» får totalslakt og BP melder om framgang i Mexicogolfen

Statoils rigg som brukes på 2000 meters dyp er utstyrt med en såkalt akustisk bryter som kan stanse utblåsninger selv om det hydrauliske systemet svikter. Dette tilleggsutstyret hadde ikke BPs rigg.

Statoils toppsjef Helge Lund deltok fredag på et industriseminar i Hammerfest. Han svarte unnvikende på spørsmål om Statoil kunne stoppet en slik utblåsning som skjer i Mexicogulfen.

- Vi som selskap vil gå dypt inn i rapporten etter ulykken. Eventuelle tiltak vil avhenge av resultatene fra rapporten, sa Lund til Dagens Næringsliv.

Les også: - Kan oljemyggene takle en slik ulykke? og <i>Trønder håver inn på oljekatastrofen</i>

Obama: - Jeg er rasende over hele situasjonen

Oljesøl øker forsikringspremier

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.