- oppdatert sak, først publisert 22:04 tirsdag -
Inspeksjonsarbeid gjennomført av Statoil i sommer viser at understellet på Njord A-plattformen er overbelastet og at flere bjelker og strukturelementer er deformert, skriver Dagens Næringsliv onsdag.
Det var også bakgrunnen for at plattformen ble totalt avbemannet da stormen Hilde raste inn over norskekysten i helgen, og at produksjon og boring ble stanset i september.
Det har aldri før skjedd ved en norsk produksjonsinnretning, og betyr et tap av 25.000 fat i daglig oljeproduksjon, eller bruttoverdier tilsvarende 15 millioner kroner i døgnet.
Plattformen tåler rett og slett ikke vektbelastningene knyttet til boreoperasjoner, og Statoil vurderer derfor ulike muligheter for å opprettholde produksjonen fra Njord-feltet.
Den mest radikale er å bygge en helt ny plattform, som fort kan kan koste et tosifret antall millliarder, skriver avisen.
- Må ha boring der
Produksjonsdirektør for Njord-feltet, Arve Rennemo, bekrefter at det pågående forsterkningsarbeidet på Njord er en midlertidig løsning.
– Strukturen på Njord forsterker vi nå offshore. Vi har ambisjoner om å komme i produksjon sommeren neste år. Det vil være produksjon uten boring. Det ligger i kortene at dersom vi skal ha produksjon fra Njord på lengre sikt, må vi ha boring der, sier han til Dagens Næringsliv.
Dagens plattform ble bygget som en slags billigmodell etter den antatt kostnadsbesparende norsok-standarden på 90-tallet. I utgangspunktet var den ment å ha en levetid til 2022. På den annen side har Statoil allerede pumpet opp de produksjonsvolumene som lå til grunn i den opprinnelige planen for utvikling og drift.
Njord-partnere som GdF Suez og E.ON Ruhrgas henviser alle spørsmål til Statoil. Juniorpartner Core, som egentlig hadde tenkt å kjøpe 12 prosent av feltet fra GdF Suez, har ikke gjennomført transaksjonen ennå.
Tilsynsdirektør Finn Carlsen i Petroleumstilsynet sier at myndighetene er fornøyd med Statoils rapportering og innsats i Njord-saken så langt.
Les hele saken i onsdagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, Ipad eller som e-avis.
Les også:
Frykter norsk oljevakuum fra 2020
<b>Statoil har brutt oljepris-koblingen i gasskontrakter</b>
<b>- At utbytte skal være den helligste kua er feil</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.