DN.no skrev i forrige uke en artikkel hvor en rekke Statoil-ansatte sa de var bekymret for det dårlige vedlikeholdet på enkelte av Statoils plattformer.

Flere har uttrykket frykt for å jobbe offshore. Artikkelen var basert på samtaler med en lang rekke offshoreansatte og personer i Statoils vernetjeneste. Men ingen turde stå frem med sine bekymringer.

Les mer: Livredd på sokkelen

Hovedverneombud Owe Ingemann Waltherzøe i Statoil tok bladet fra munnen og bekreftet under fullt navn bekymringene DN.no har hørt blant en rekke offshore-ansatte. Han mente det også har spredd seg en ukultur i Statoil der ansatte ikke tør å stå frem av frykt for represalier.

Kort tid etter at artikkelen var ute, ble Waltherzøe, som til vanlig jobber på det store Gullfaks-feltet, innkalt på teppet til plattformledelsen.

  - Jeg kan bekrefte at jeg ble innkalt til en samtale med personalavdelingen på Gullfaks onsdag ettermiddag der blant annet artikkelen DN.no skrev var et tema. Jeg fikk en irettesettelse i forhold til at personalavdelingen mener at all kommunikasjon med pressen skal gå gjennom Statoils informasjonsavdeling, forteller han.

- I praksis betyr det at når en journalist ringer meg, så mener de jeg skal si "ingen kommentar" eller henvise til Statoils informasjonstjeneste, sier hovedverneombudet.

Reagerer på knebling
YS-lederen i Statoil, Bjørn Asle Teige og Per Helge Ødegård, Statoil-ansatt og tillitsvalgt i Lederne reagerer sterkt på at Statoil-ledelsen irettesetter hovedverneombudet. De støtter begge at Waltherzøe bekreftet overfor DN.no bekymringer andre offshore-ansatte har uttalt anonymt, og slår nå ring om Waltherzøe.

- Vi er bekymret hvis personalpolitkken i Statoil er sånn at man ikke har ytringsfrihet og åpenhet. Hvis Statoil-ledelsen legger en strategi for å kneble hovedverneombudene og tillitsvalgte er vi veldig bekymret. Det er noe vi ser alvorlig på.

- Vi kommer til å ta kontakt med sentrale forbund og ta opp det Statoil holder på med. Vi mener Walterzøe ikke har gjort noe galt. Han har bare ytret bekymringsmeldinger i det offentlige rom, og det har han rett til å gjøre.

- Vi støtter opp om Waltherzøe, sier de to.

Ikke kneble
Statoils informasjonsjef Gisle Johanson hevder Statoil-ledelsen ikke har villet kneble Waltherzøe, bare fortelle han viktigheten av at ledelsen blir gjort oppmerksom på problemene.

- Når det gjelder spørsmålene og bekymringene i artiklene du har skrevet - at de ansatte er bekymret for å arbeide offshore og at de er redde for å ta opp spørsmål knyttet til sikkerhet og hendelser, så er det et spørsmål ledelsen er veldig opptatt av å få informasjon og kunnskap om, for å kunne løse og håndtere problemene. Å lese om den type bekymringer i mediene er vanskelig for ledelsen å forholde seg til. Vi har veletablerte og velfungerende arenaer der ledelsen møter vernetjenesten. Vi har presisert overfor enkelte at det er viktig at man tar opp disse spørsmålene internt for at vi skal kunne gjøre noe med dette. Det er det lederne hos oss har tatt opp med hovedverneombud i etterkant av disse artiklene, sier Statoils informasjonssjef.

-Så er det greit at hovedverneombud uttaler seg til pressen?

- Hovedvernombudene har rettigheter og plikter etter arbeidsmiljøloven. Innenfor de rammer som ligger for verneombudenes plikter eller rettigheter, så har verneombudene også en varslingsplikt om konkrete forhold som som kan medføre ulykkes- og helsefare. Og som en forlengelse av den varslingsplikten, kan vi se at det kan være relevant at verneombud uttaler seg til media. Men i andre typer spørsmål og i saker som ikke er relevant for helse og ulykkesfare, har ikke verneombudene noen andre retningslinjer enn vanlige ansatte, sier Johansen og legger til.

Les også: Satt to dager i mørke på Heimdal-plattfomen

Avviser utbredt bekymring
- Men for å ta denne konkrete saken, hvis hovedverneombud mener det er viktig å fremme en sånn sak overfor tilsynsmyndighetene og mot media, er det kjempeviktig at de konkrete bekymringene er tatt opp med selskapets ledelse.

- Hvis dere har velfungerende fora, så er vel ikke denne saken ukjent for dere?

- Vi kan ikke utelukke at enkelte medarbeidere er bekymret, men vi har ikke noe informasjon hverken fra Ptils undersøkelse for sokkelen eller våre egne organisasjonsundersøkelser som gir oss informasjon om at vi har en systematisk usikkerhet eller bekymring blant våre ansatte. Vi er i utgangspunktet ikke kjent med og mener det er feil å si at det er en generell, systematisk usikkerhet blant de offshore-ansatte. Hvis de derimot mener det, er det viktig at det blir tatt opp med ledelsen. Vi mener det er hensiktsmessig at man tar det opp med ledelsen før man kontakter tilsyn eller går til media med det.

- Statoils kjerneverdier er Modig, Åpen, Tett på og Omtenksom. Er det å nekte hovedverneombud eller tillitsvalgte å uttale seg i tråd med de verdiene?

- Jeg tror alle verneombud og ledere må bruke et godt skjønn for å leve etter de verdiene. Jeg opplever ikke at det å ha en dialog med verneombudene om hvordanman skal håndtere saker i forhold til media, er i strid med å være åpen. Ledelsen er først og fremst opptatt av å få informasjon om sakene verneombudene er opptatt av for å ivareta de ansatte og eventuelle sikkerhetsspørsmål, sier Johanson.

Les også:
Misfornøyde med Hydro-kulturen
- 11.000 uønskede forhold så langt i år
- Svært bekymringsfullt
Ptil: - Ta direkte kontakt med oss
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.