– Jeg har tenkt litt på dette. Min oppsummering er at jeg er mer optimistisk nå enn jeg var for ett år siden, men kanskje mer avventende enn for to måneder siden, sier Lund til NTB.
Statoil-sjefen er i Davos i forbindelse med toppmøtet i Verdens økonomiske forum. Et av hovedspørsmålene finanseliten stiller seg, er om finanskrisen virkelig er over eller om den statlige pengehjelpen kun gir midlertidige resultater.
– Jeg har sagt at vi skal være oppmerksomme på at en del av verdensøkonomien går på dop. Det kan ikke vedvare, sier Lund.
Les mer: - Verdens-økonomien går på dop
– Dumt å slappe av
Ifølge Statoils konsernsjef er det fremdeles fundamentale utfordringer i den underliggende økonomien.
– Det er mange offentlige penger i økonomien, og disse pengene må på et eller annet tidspunkt trekkes tilbake. Jeg tror det er dumt å slappe av og ta seieren på forskudd, selv om det er flere positive tegn nå enn det var på samme tid i fjor, sier Lund.
Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) advarte torsdag om at et skyhøyt rentenivå kunne bli resultatet, dersom det ikke lykkes regjeringen å kutte markert i oljepengebruken. Selv om problemene er større i andre land, mener Lund det er på sin plass også å sette norsk offentlig pengebruk under lupen.
Fornuftige signaler
Min jobb er ikke å være politiker, men dette gjelder jo Norge også. Signalene fra Johnsen virker å være fornuftige ut ifra den situasjonen vi har nå, sier Lund.
Han er ikke eneste representant for toppsjiktet i norsk næringsliv i Davos. Investor Stein Erik Hagen er også på plass i Sveits, i likhet med hans formue, som han i fjor kunngjorde utflaggingen av.
– Jeg tror ikke krisen er over, men den er på vei til å bli over, sier Hagen til NTB.
Han er ikke så bekymret over statlig pengebruk, og viser til at mange av pengene som ble stilt til rådighet, ikke er brukt.
– Jeg er mer engstelig for den store statsgjelden enkelte land har pådratt seg, og hvordan dette vil påvirke den internasjonale etterspørselen etter varer og tjenester, sier Hagen.
– Uforståelig
Amerikanske banksjefer har vært i vinden under årets Davos-møte. Dels på grunn av Obamas ønske om en bankreform, men også fordi de vil kvitte seg med reguleringene som ble innført under finanskrisen, og vende tilbake til «normalen».
En av disse banksjefene er Barclays Robert E. Diamond jr. Hans opptreden under en debatt i Davos onsdag, opprørte Umoe-sjef Jens Ulltveit-Moe.
– Det var tre banksjefer der som ikke hadde forstått noe særlig, som ikke angret på noe, og mente at veien videre var minst mulig regulering. Det er helt utrolig at de kan mene noe sånt. De viser en fullstendig og total mangel på politisk innsikt som er helt uforståelig for meg, sier Ulltveit-Moe til NTB.
Han mener det er forbausende at Diamond synes å ha viktige allierte i USA.
– Der er tonen fortsatt slik den var under Reagan, nemlig at statlige reguleringer er problemet og ikke løsningen. Det er merkelig når det nettopp er statlig styring som gjør at optimismen er i ferd med å vende tilbake, også her i Davos, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.