Gullfaks C har vært stengt siden trykket ble ustabilt i en av brønnene 20. mai, og man ikke klarte å få kontroll på den såkalte boreslambarrieren. Denne barrieren er den ene av to sikringer som skal forhindre ukontrollert utblåsning.
- De er uforandret status på Gullfaks C. Vi jobber fortsatt med å verifisere den andre sementpluggen, sier Gisle Johansen, Statoils pressetalsmann for norsk sokkel.
Problemer
For en drøy uke siden sa Johansen at alt var problemfritt og at produksjonen skulle være i gang etter et par dager. Sementpluggene det er snakk om sementerer delene av brønnen som har kontakt med bergformasjonen, slik at trykket isoleres. Brønnen på Gullfaks C går gjennom to bergformasjoner som inneholder olje og gass under trykk.
- Vi har hatt enkelte utstyrsproblemer, og det har tatt lengre tid enn vi håpet på. Men det er ikke noe dramatikk i dette, sier han.
- Hvorfor har det tatt lengre tid?
- Man skal ned med loggeverktøy for å trykkteste systemene. Det har gitt enkelte problemer. Det er teknisk krevende operasjoner som enkelte ganger tar lengre tid.
- Har du tro på at dere skal få det til?
- Ja, absolutt. Denne typen utfordringer løser vi jevnlig. Dette vil vi ordne – forhåpentligvis i nærmeste fremtid, sier han.
Stansen på Gullfaks C rammer også produksjonen på feltene Tordis og Gimle.
Stor-ulykke-potensial
All produksjon ved de tre feltene prosesseres nemlig på Gullfaks C. Hver dag fram til problemene på Gullfaks C er ordnet, utsettes salg av 60-70.000 fat oljeekvivalenter, skriver Petro.no.
– Denne hendelsen hadde storulykke-potensial. Den er drepende for oljeindustriens påstander om sikkerhet på norsk sokkel, sier Bellona-leder Frederic Hauge om hendelsen.
Underveis i arbeidet har Statoil fått kritikk fordi de ikke har kontroll p åutslippet av boreslam. Store mengder forsvant inn i formasjonene, uten at Statoil kunne forklare hvor det ble av.
Før nesten-ulykken skjedde fikk Statoil kritikk for løsningen som var valgt på Gullfaks C:
Les om det her: Statoil får kritikk for billigboring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.