Avisen Stavanger Aftenblad melder at det norske oljeselskapet Statoil tirsdag morgen kom med ett tilbud om sluttpakke til alle ansatte.
Ifølge nettstedet kom nyheten som en overraskelse på alle - også de tillitsvalgte.
Informasjonssjef Knut Rostad i Statoil sier til Stavanger Aftenblad at dette aldri har skjedd tidligere i Statoil.
- Det er viktig for oss å få til denne nedbemanningen med frivillige virkemidler og vi mener det er riktig å gi alle ansatte denne muligheten, sier kommunikasjonsdirektør Knut Rostad i Statoil til DN.
Alle ansatte ble informert om tilbudet på selskapets intranett tirsdag morgen.
1100 til 1500 årsverk skal bort
Tilbudet om sluttpakker blir gitt i forbindelse med nedbemanningsrunden Statoil varslet om tidligere i år. Bemanningen skal reduseres med mellom 1100 og 1500 årsverk innen utgangen av 2016.
- Tidligere i høst ga vi muligheten til utvalgte områder muligheten til å søke sluttpakker, tidligpensjon og anledning til å søke på det interne stillingsmarkedet. Nå utvider vi den muligheten, sier Rostad.
Tilbudet som nå er gitt til alle ansatte inkluderer imidlertid ikke tidligpensjon.
Individuell vurdering
Hver enkelt ansatt som søker vil bli individuelt vurdert om pakken kan innvilges. Ifølge Rostad er ordningen basert på ansiennitet.
Han opplyser at vilkårene for tilbudet denne gang er identisk med tilbudet som ble gitt tidligere i år.
Stavanger Aftenblad omtalte tidligere i år vilkårene:
- Inntil 5 års ansiennitet gir 9 måneder med etterlønn
- Mellom seks og ti års ansiennitet gir 12 måneder med etterlønn
- Mellom 11 og 15 års ansiennitet gir 15 måneder med etterlønn
- Mellom 16 til 20 års ansiennitet gir 18 måneder med etterlønn
- Ansiennitet over 21 år gir 24 måneder med etterlønn
- Ryddig
Statoil-analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities sier til DN at han har ventet at det ville komme minst én kuttrunde til Statoil.
Han mener tilbudet om sluttpakke til samtlige ansatte er en ryddig måte å gjøre det på.
- I forhold til antall prosjekter og arbeidsoppgaver som kommer fremover, blir Statoil et mindre selskap. Da vil det være behov for færre ansatte. Dette er bare en tilpasning til den situasjonen vi har, mener Yggeseth.
Han tror Statoil velger å tilby sluttpakke til hele arbeidsstokken av taktiske årsaker.
- Tidligere har man valgt å gi sluttpakke til den eldre delen, noe som kanskje har ført til at man har mistet en del kjernekompetanse som jeg anser som litt uheldig. Mange av dem som har dratt, har brukt kompetansen og gjort det bra i andre selskaper. Kanskje er det dette man delvis ønsker å unngå nå, sier han.
Blir 4500 færre
- Statoil har siden 2013 vært gjennom en prosess der vi gradvis har redusert bemanningen, som et ledd i at vi skal redusere kostnader og jobbe mer effektivt, sier Rostad.
Samlet sett blir arbeidsstyrken på verdensbasis blitt redusert fra rundt 25.500 i 2013 til 21.000 ved utgangen av 2016.
Les også: Statoil tildeler avtaler for 24 milliarder kroner
Droppes etter «helhetsvurdering» av Statoil
Oljeprisen gjør et byks(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.