To AMU-ledere i Statoil roper i et brev varsko om at en uheldig kultur har spredt seg i Statoil. Sikkerhetskritiske forhold blir ikke tatt på alvor og ledere på Statoils plattformer rapporterer ikke vanskelige saker videre, advares det om i en bekymringsmelding til Petroleumstilsynet.

«Vi har via tillitsvalgte, vernetjenesten, bedriftshelsetjenesten og fra enkelte medarbeidere fått tilbakemeldinger om at de opplever at det er i ferd med å etablere seg en uheldig kultur på noen av våre installasjoner. De opplever at åpenhet om forhold knyttet til sikkerheten på installasjonen og andre kritiske forhold ikke blir håndtert på en måte som oppleves godt for den enkelte», står det å lese i brevet sendt til blant annet Petroleumstilsynet.

Når ansatte påpeker sikkerhetskritiske forhold, retter enkelte av lederne på Statoils plattformer ubehagelig fokus mot de som varsler istedet for på selve problemet, fremgår det av brevet.

<b>Varsler om uheldig kultur i Statoil</b>

- Undersøkelse viser stor tillit
Tove Stuhr Sjøblom sitter i konsernledelsen i Statoil med ansvar for konsernstaber og konserntjenester. Hun mener at selskapets egne undersøkelser viser at Statoil-ansatte er fornøyde og ikke viser tegn til noen ukultur i Statoil.

- Vi er veldig opptatt av arbeidsmiljø i Statoil generelt og i ledelsen. Vi gjør hvert år en stor analyse, en spørreundersøkelse, av hva Statoils ansatte tenker og mener. 17.000 svarte ifjor. Generelt viser resultatene at folk er tilfredse og fornøyde med å jobbe i Statoil. Resultatene viser også at man har stor tillit til teamene man er en del av og konsernledelsen. Vi har ingen klare indikasjoner fra disse undersøkelsene eller i dialog med ansatte i organisasjonen om at vi ikke har en generelt god og trygg kultur med stor grad av tillit, sier Stuhr Sjøblom til DN.no.

Konserndirektøren tilbakeviser påstandene i bekymringsmeldingen om at noen Statoil-ledere ikke tar vanskelige saker videre eller at folk kvier seg fra å varsle om sikkerhetskritiske forhold.

- Jeg mener det er ingen undersøkelser vi har gjort etter hendelser som tyder på at vi ikke har systemer i orden for varsling og å si fra om ting som ikke er så bra, sier Stuhr Sjøblom.

God dialog
Hun viser til at ansatte kan si fra til både sin nærmeste leder og sin leders leder, i tillegg til at de kan melde fra til bedriftshelsetjenesten og verneapparatet. I tillegg anbefaler hun etikkhjelpelinjen i Statoil hvor man kan tipse anonymt.

- I all hovedsak er det god dialog mellom ledelsen og Statoil - både verneapparat, tillitsvalgte og lederne. Det er klart at vi har mange tunge saker som er krevende å diskutere og hvor alle ikke er enige, men i hovedsak går diskusjonen i indre bane på de forumene som er etablert og det er generelt en konstruktiv dialog.

- I DN.no skrev vi høsten 2010 en lengre serie om nettopp det som kommer frem i bekymringsmeldingen. Da avviste Statoil-ledelsen at det fantes slike problemer. Iris-rapporten har pekt på det samme. Det samme har nå også bekymringsmeldingene. Tyder ikke det på at alt likevel ikke er bra?

- I en så svær organisasjon som Statoil hvor vi har mange operasjoner og enheter, er vi ydmyke for at vi har enkelte ledere som gjør feil og enkelte saker som ikke er håndtert som de skal. Det er det viktig for oss å gjøre noe med, sier Stuhr Sjøblom.

Hun viser til at ledelsen sammen med de tillitsvalgte fant frem til syv forbedringsområder etter nestenulykken på Gullfaks i 2010.

- Vi har i tett samarbeid med tillitsvalgte og verneapparat jobbet lenge og grundig for å finne frem til syv forbedringsområder som blant annet kan bidra til å gjøre våre ledere sterkere og gode.

- Ikke det vi ønsker
- Enkelte har hevdet at deler av problemet kan skyldes at fremtidig karriere og lønns- og bonusvurdering for offshoreledere avhenger av at man leverer pene HMS-tall og at det ikke fremmer åpenhet om problemer. Hva synes du om det?

- Jeg håper inderlig ikke det, det vil være veldig alvorlig hvis enkelte oppfatter at det er det Statoil forventer av dem. Det er ikke det vi ønsker. Alle har mulighet og ansvar for å stoppe arbeid når det ikke er sikkert. Vi har stor grad av rapportering av hendelser og jobber kontinuerlig for å sikre at vi har god kvalitet på rapporteringen, at det ikke underrapporteres og at det er enkelt for folk å rapportere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.