Petroleumstilsynet (Ptil) er ferdig med å granske ulykken på Gullfaks B-plattformen der rundt 800 kilo brennbar metangass strømmet ut på plattformen. Ptils konklusjoner er langt strengere enn Statoil selv gjorde etter sin gransking.
Les : 730 kilo gass slapp ut på Statoil-plattform
- Petroleumstilsynets gransking av gasslekkasjen på Gullfaks B 4. desember 2010 har påvist alvorlige mangler knyttet til planlegging, godkjenning og gjennomføring, skriver Ptil i en melding.
- Hadde ulykkespotensial
Gasslekkasjen på Gullfaks B oppstod i forbindelse med lekkasjetesting etter vedlikeholdsarbeid på en produksjonsbrønn. Gassen kom fra et innestengt volum i brønnen og det viste seg ikke å være mulig å stenge nødavstengningsventilene på brønnen. Lekkasjen hadde en varighet på om lag én time, i starten med en lekkasjerate på 1,3 kilo gass per sekund. Mengden gass som slapp ut er anslått til cirka 800 kilo.
Det var bare tilfeldigheter som gjorde at gasslekkasjen ikke medførte oppgbygging av en stor eksplosiv gass-sky som ville hatt betydelig storulykkepotensial, konkluderer Ptil.
Inn på teppet
Nå krever Ptil svar fra Statoil og navngir konkret at tilsynet ønsker svar fra Statoils øverst ansvarlige for virksomheten på norsk sokkel, Øystein Michelsen, etter at tilsynet har funnet alvorlige mangler ved ledelsens arbeid med å følge opp at aktiviteten ble gjennomført på en forsvarlig måte.
- Basert på denne og tidligere hendelser på Statoil-opererte innretninger har vi bedt Øystein Michelsen, Statoils direktør for Utvikling og produksjon Norge, om å vurdere hvilke tiltak han ser som nødvendige i lys av manglene som er påvist, skriver Ptil.
- Vi kommer til å gi et grundig svar til Petroleumstilsynet. God og informativ kontakt med myndighetene er en viktig del av sikkerhetsarbeidet vårt. Sikkerhet har, og må alltid ha, førsteprioritet i Statoil. Siden 2004 er antallet alvorlige hendelser offshore mer enn halvert. At hendelser som den på Gullfaks likevel kan skje viser at vi ikke er i mål med vårt sikkerhetsarbeid, sier Øystein Michelsen, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge (UPN) i Statoil, i en kommentar.
Tilsynet peker på at flere av manglene som nå er påvist, også er blitt påvist under tidligere hendelser, senest da Statoil mistet kontrollen på brønnen C06 på Gullfaks C i mai ifjor.
- Ptil er bekymret for en tilsynelatende mangelfull effekt av forbedringsprosesser som er etablert etter disse og andre hendelser i Statoil, skriver tilsynet i en pressemelding.
Ptil konkluderer med at lekkasjen resulterte i en alvorlig situasjon på innretningen og at personell som var til stede i området kunne blitt utsatt for alvorlig skade eller omkommet dersom gassen hadde blitt antent.
- Under ubetydelig endrede omstendigheter kunne det ha oppstått en lekkasje til atmosfære med en vesentlig større rate. Generelt øker både sky-størrelse og tennsannsynlighet med økende utslippsrate. En vesentlig større lekkasjerate enn den som faktisk inntraff kunne med høy sannsynlighet ha medført oppbygning av en stor eksplosiv gass-sky i området og således representert en eksplosjonsrisiko med betydelig storulykkespotensial.