- Vi har ikke lenger behov for et kontor i Teheran. Etter at vi sluttførte utbyggingen av South Pars fase seks, sju og åtte, har vårt eget kontor i Iran primært jobbet med å få dekket kostnader fra utbygging i samsvar med kontraktene, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til Dagens Næringsliv.

Han opplyser at Statoil la ned sitt siste kontor i landet i slutten av juli i år, etter at selskapet hadde fått tilbakebetalt utestående gjeld fra Irans nasjonale oljeselskap Nioc.

Skyldte 4,8 milliarder
Beløpet er på totalt 4,8 milliarder kroner. Dette var penger Iran skyldte Statoil for investeringer Statoil gjorde i olje- og gassfeltene South Pars, Anaran og Khoramabad. Statoil har i flere år mottatt nedbetalinger av gjelden i form av flytende gass.

- Etter at utbyggingen ble sluttført, har vi fått dekket kostnadene slik vi hadde krav på, men vi rapporterer ikke for enkeltprosjekter og ønsker derfor ikke gi mer detaljert informasjon om dette, sier han.

Tolv av de 14 ansatte som var igjen på kontoret fram til det ble lagt ned i sommer, var lokalt ansatte og har fått sluttpakker. De to øvrige har fått jobb hos Statoil i Norge.

Tidligere denne måneden meldte nyhetsbyrået Reuters at vestlige oljeselskaper som Conoco, Chevron, Exxon Mobil, Shell, Total og Gazprom står i kø for å innta Iran hvis sanksjonene mot landet oppheves.

- Ubetenksomt av Statoil
Statoil får nå kritikk for å forlate Iran.

- Det er veldig kortsiktig og ubetenksomt av Statoil å trekke seg ut av Iran når andre selskaper vurderer å gå inn, sier petroleumsekspert Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI.

Statoil i Iran:

  • I 2004 ble Statoil dømt for korrupsjon i Iran i forbindelse med inngåelsen av en konsulentavtale, og måtte betale 20 millioner kroner i bot. Statoils toppsjef Olav Fjell og styreleder Leif Terje Løddesøl trakk seg som følge av Horton-skandalen.
  • I 2007 ble konsernsjef Helge Lund beskyldt for å holde «falske samtaler» med USA. Samtidig som Statoil var i samtaler med iranske myndigheter om nye investeringer i landet, skal konsernsjef Helge Lund ha forsikret USA om samtalene ikke var reelle. Lund skal ha ringt den amerikanske ambassadøren i Oslo, Benson K. Whitney, og forsikret om at Statoil ikke hadde noen planer om å utvide sin virksomhet i Iran.
  • Tidligere Statoil/Hydro gikk inn i Iran i 2001. I 2008 begynte Statoil å trappe ned investeringene etter press fra amerikanske myndigheter. USA har sanksjonert Iran siden gisseltagningen av amerikanske diplomater i 1979.
  • Statoil har investert minst 800 milliarder kroner i South Pars, verdens største gassfelt til havs og oljefeltene Anaran og Khoramabad.

Les mer i dagens utgave av avisen på papir, nettbrett, eller e-avis.

Har du tips eller innspill til saken? Kontakt vår journalist på ashild.langved@dn.no.

Les mer om Statoil på dn.no:
Enorme verdier i Johan Sverdrup: - Noen kan ønske å cashe inn
Prestisje-pris til Statoil-bygning
Statoil frykter lekkasje
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.