- Vi tar en pause i Alaska, sa Statoils konsernsjef for Nord-Amerika Bill Maloney i et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg i går.
- Jeg tror vi alle kan være enige i at det er lurt å lære fra hverandre, sa Dodson, ifølge Stavanger Aftenblad.
Statoil skulle opprinnelig starte leteboring i Alaska i 2014, men det har blitt utsatt. Statoil følger dermed etter Shell, som nylig utsatte leteboring i farvannene utenfor Alaska etter en rekke nestenulykker og uhell.
– Alaska er et område der det er høye kostnader både forbundet med boring og med eventuell utbygging. Det gjør at det er krevende å få til kommersielle løsninger der, forklarer informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil.
Bør revurdere i hele Arktis
Greenpeace mener Statoil bør droppe hele Arktis.
– Signalene fra Statoil understreker at oljeindustrien er langt fra så klar for Arktis som de har gitt inntrykk av, sier Truls Gulowsen i Greenpeace Norge til NTB.
Han oppfordrer Statoil til å revurdere hele satsingen i Arktis, som Greenpeace karakteriserer som både kostbar og miljøfarlig.
Greenpeace mener utsettelsen i Alaska viser at Statoil har gapt for høyt.
– De har satset i teknologiske og miljømessige utfordrende områder, basert på at de liksom har erf#229 fra å holde på i Norskehavet. Men nå begynner de å innse at det ikke holder. Det er veldig positivt, sier Gulowsen.
Starter Arktisk-kampanje
Statoil har imidlertid ingen planer om å stanse den øvrige virksomheten i Arktis, slik Gulowsen oppfordrer til.
– Vi har en stegvis tilnærming til Arktis, og den strategien ligger fast. Vi skal i år starte en borekampanje med ni brønner i den norske delen av Barentshavet. Her har vi allerede gjort store funn, og vi mener det er potensial til å gjøre nye funn, sier Pedersen og legger til at Statoil i år også skal bore tre brønner utenfor østkysten av Canada.
– For oss er det avgjørende at dette kan gjøres på en sikker måte, og at det kan bidra til verdiskapning, understreker informasjonssjefen.
Lisenser i hele Polhavet
Statoil har skaffet seg lisenser i og rundt hele Polhavet, fra Alaska, Canada, Grønland, Norge og Russland. I alle områdene unntatt Norge er lisensene i til dels isfylte farvann, påpeker Gulowsen. Petroleumsvirksomhet i isfylte havområder er ikke tillatt på norsk sokkel.
Statoil kjøpte i 2008 16 letelisenser i Alaska. To år senere kjøpte selskapet også andeler i ConocoPhillips 50 blokker i samme område.
– Å forlate 66 lisenser, der de første 16 kostet 100 millioner kroner, viser med all tydelighet at verken Statoil eller resten av oljeindustrien har den nødvendige erf#229en likevel, sier Gulowsen.
Statoil har ifølge Dagens Næringsliv betalt 131 millioner for lisensene i Alaska. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.