Statoil har identifisert fire teknologier selskapet nå skal satse stort på og som vil være kritiske for at selskapet skal nå sine mål om vekst.

Margareth Øvrum, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring, sa på en presentasjon tirsdag at Statoil ikke kan konkurrere med de største oljeselskapene i verden på volum. Derfor er det viktig for Statoil å velge seg ut områder hvor de kan konkurrere med de største og beste. Et av disse områdene er å være verdensledende på teknologi.

- Vi kan ikke konkurrere med de største på antall teknologer eller kapital, men vi kan konkurrere på innovasjon og å ta modige teknologivalg, sa Øvrum og la til: - Teknologi er i vårt DNA og det er et konkurransefortrinn for Statoil.

Statoil har utpekt fire teknologiområder hvor det skal satses for fullt for å nå målet om å øke produksjonen fra 1,9 til 2,5 millioner fat per dag innen 2020. De fire områdene er seismikk, reservoartolkning og utvinning, mer effektivt boring og å fullføre en undervannsfabrikk innen 20020.

- Dette er kritiske teknologier som vil utgjøre stor forskjell for oss hvis vi kan knekke koden, sa teknologidirektør Siri Kindem.

Statoil har også besluttet å øke investeringene i forskning og utvikling med 27 prosent til 2,8 milliarder kroner i 2012, opplyste Statoil tirsdag. De siste to årene har selskapet økt forskningsbudsjettet med 800 millioner kroner.

- Dette er rene forskningspenger og kommer i tillegg til at Statoil utvikler mye teknologi i våre forskjellige prosjekter, presiserer Øvrum.

Den kraftige økningen i satsing på forskning er så mye som Statoil-organisasjonen kan takle av vekst, sa leder for forskning og utvikling i Statoil, Karl Johnny Hersvik på presentasjonen.

- Det er vanskelig for oss å vokse med mer enn 20 prosent i året, sa han og påpekte at det ikke bare er å blåse opp budsjettene. Det også bygges laboratorier, folk skal ansettes etc.

Hvis Statoil lykkes med sin teknologisatsing, har selskapet som ambisjon å legge til 1,5 milliarder fat til sine reserver i 2020.