NEW YORK: Ferske tall fra Statoil mandag ettermiddag viser at oljeselskapet nå venter å øke sin produksjon fra rundt 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2010, til over 2,5 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2020.

Les mer om norsk oljeproduksjon: Norge faller mest i verden

Dette skal oppnås gjennom en "ledende posisjon på en revitalisert norsk sokkel og en førsteklasses prosjektportefølje", ifølge en pressemelding selskapet har sendt i forbindelse med Statoils kapitalmarkedsdag i New York i dag.

- Olje- og gassindustrien har endret seg betydelig siden 2001. I dag presenterervi en strategi som svarer på disse endringene og viser hvordan vi møter dem til beste for selskapet og våre aksjonærer, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en kommentar.

Statoil ble børsnotert i 2001.

Hyller norsk sokkel
En første bølge av nye prosjekter vil gi en opptrapping av produksjonen i 2012, og en årlig produksjonsvekst på rundt 3 prosent i perioden 2010-2012.

Dette er to prosjekter i Angola, Peregrionfeltet i Brasil, Skarv på norsk sokkel og oljesanden i Canada. I tillegg får vi en opptrapping av skifergassprosjektene i USA, men dette betyr foreløpig lite for den samlede produksjonen, sier Lund på pressekonferansen i forkant av kapitalmarkedsdagen i New York

Andre bølge av prosjekter vil gi ytterligere produksjonsvekst fra 2014.

- Dette er blant annet Clov-feltet i Angola, Goliat, Gudrun og Valemon på norsk sokkel, og et felt i Gulf of Mexico. I tillegg håper jeg at Corib-feltet på irsk sokkel er med her, men det skulle det vært i 2004 også, så det skal jeg ikk egarantere, sier Lund.

En tredje bølge prosjekter som skal inkludere blant annet Skrugard og Peregrino 2 forventes å gi en vekst på 3-4 prosent fra 2016 til 2020, og øke produksjonen til over 2,5 millioner fat per dag i 2020.

Av disse fatene vil 1,4 millioner komme fra norsk sokkel, mens den internasjonale porteføljen ventes å bidra med 1,1 millioner fat.

Skrugard-funnet tidligere i år nevnes som en av faktorene som har gitt økt optimisme (se mer nederst i saken).

- Norsk sokkel har et betydelig potensial og gir fortsatt svært gode muligheter for langsiktig verdiskapning i et gunstig investeringsklima. Norsk sokkel er et attraktivt og internasjonalt konkurransedyktig område for fremtidig olje- og gassproduksjon, sier Lund.

Punger ut
Den ambiøse vekstplanen koster, og Statoil har allerede økt investeringsnivået for 2011 til 16 milliarder dollar, og selskapet forventer at investeringene i 2012 vil ligge på samme nivå.

- Frem mot 2020 er ambisjonen å etablere materielle posisjoner i 3-5 offshoreområder internasjonalt. I tillegg vil vi styrke vår posisjon innen skifergass og skiferolje. Dette gir et betydelig ressurspotensial, og gjennom leting, forretningsutvikling og vår evne til å bruke teknologi, vil vi øke verdiskapningen videre fra dagens nivå, sier Lund.

De internasjonale offshoreområdene inkluderer Mexico-golfen, Brasil, Angola, det kaspiske hav og arktiske strøk.

Letelykke
Samtidig med dagens vekstplan offentliggjør Statoil funn i begge sidesteg på Peregrino Sør-brønnen ved det nyåpnede Peregrino-feltet utenfor kysten av Brasil.

Les også: Statoil-funn i Brasil

Statoil bekrefter også en økning i forventede volumer fra Skrugard-funnet i Barentshavet. Volumene anslås nå til omkring 250 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, med et betydelig oppsidepotensial i lisensen. Skrugard-brønnen har også økt Statoils forståelse av andre prospekter i området.

- Resultatene den senere tid viser at vi lykkes med vår letestrategi. Dette bekrefter at vår kompetanse og erf#229 gir grunnlag for å følge en strategi der vi satser på omfattende tilgang til nye leteområder og prioritering av letemuligheter med stort potensial, sier Helge Lund.

Statoil forventer å bore 20 - 25 brønner med stort potensial i årene 2011 - 2013.

DN.no er tilstede på Statoils kapitalmarkedsdag i New York, og kommer tilbake med mer. Statoil-aksjen stiger 0,23 prosent til 131,7 kroner, mens Oslo Børs faller nær én prosent.

Les også: Et lite stykke Norge

DNTV: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.