I en pressemelding skriver Olje- og energidepartementet at utbyggingen gir i overkant av 100 millioner fat oljeekvivalenter og vil være et betydelig bidrag til produksjonen på feltet.
Investeringene er anslått til 8,2 milliarder kroner.
Med fjernstyring skal en ubemannet plattform på Oseberg Vestflanken 2 bidra til Statoils mål om å holde produksjonen på dagens nivå til etter 2030.
– Kostnader for havbunnsbrønner er tredoblet de siste ti årene. Plattformbrønner på et stålunderstell reduserer kostnadene betydelig, og sikrer en robust økonomi for prosjektet, sier Torger Rød, direktør for prosjekter i Statoil.
Oseberg Vestflanken 2 består av olje- og gass-strukturene Alfa, Gamma og Kappa som ligger om lag åtte kilometer nord-vest for Oseberg feltsenter.
Offshore.no skriver at brønnene skal fjernstyres fra Oseberg feltsenter og to eksisterende subsea brønner gjenbrukes.
Entusiastisk
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mottok plan for utbygging og drift (PUD) fredag.
Han er entusiastisk:
– Videreutvikling av eksisterende felt skaper store verdier for fellesskapet. Dette prosjektet bidrar til å opprettholde produksjonen, øke utvinningsgraden og skaper store verdier til fellesskapet, sier Lien.
Ikke minst fordi det er krevende tider for petroleumsbransjen, er det gledelig med en investering av dette omfanget, understreker statsråden.
Kutter kostnader
Statoil har kuttet investeringskostnader med 1 milliard kroner etter konseptvalget tidligere i år, opplyser selskapet i en pressemelding.
En ubemannet brønnhodeplattform, altså uten fasiliteter, helikopterdekk og livbåter – er helt nytt i Norge, men ikke uprøvd fra dansk og nederlandsk sokkel.
Statoil er operatør og har med seg Petoro, Total og ConocoPhillips som partnere. Oseberg Vestflanken 2 ligger om lag 8 kilometer nordvest for Oseberg feltsenter, der driften skal fjernstyres fra.
Kansellerer kontrakt
Fredag morgen melder Statoil at selskapet har besluttet å kansellere kontrakten med Transocean for boreskipet Discoverer Americas.
Boreskipet har vært på kontrakt med Statoil siden 2009 og har støttet Statoils letevirksomhet i Øst- og Nord-Afrika og Mexicogolfen.
– Oseberg Vestflanken 2 møter dagens kostnadsutfordringer og krav til økt effektivitet med et innovativt konsept basert på forenkling. Dette er et pionérprosjekt på norsk sokkel som bransjen kan hente læring fra, sier direktør for feltutvikling på norsk sokkel Ivar Aasheim.
I dagens situasjon har ikke Statoil klart å sikre ytterligere aktivitet for riggen for den gjenværende kontraktsperioden, som løper til mai 2016, skriver Statoil i en pressemelding.
Flere planer
Statoil vil trolig levere to utviklingsplaner, Trestakk og Alfa Sentral, i 2016. Det sier direktør for prosjektutvikling i Norge Ivar Aasheim i Statoil fredag, ifølge Bloomberg News.
Aasheim sier videre at planene for prosjektene kan skli inn i andre halvår 2016.
Upstream skriver fredag at Statoil venter å fatte konseptvalg i første kvartal 2016 for fase to av Johan Sverdrup-utbyggingen, ifølge TDN.
Konseptvalget var opprinnelig planlagt for fjerde kvartal 2015, ifølge avisen. Tross forsinkelsen er det fremdeles ventet at produksjonen for fase to skal starte i 2022.
Kilder innen industrien sier til avisen at det er uklart hvorvidt det vil bli bygget en ytterligere prosesseringsplattform. I tillegg har Statoil og Petoro ulik mening om investeringsnivået i andre fase.
Statoil ønsker ikke å kommentere om det er uenigheter rundt prosesseringskapasiteten i andre fase.
Les også: Asia i dag: Her koker det i eiendomsmarkedet
Jo Lunder slutter i Fredriksen-gruppen
Statoil kansellerer riggkontrakt(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.