Onsdag tok Statoil-sjef Helge Lund kontakt med topplederne i Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell og ConocoPhillips etter at de fire oljegigantene i forrige uke varslet at de går sammen om et nytt beredskapssystem for Mexicogfulen.

Lund fortalte sine internasjonale kollegaer at også Statoil vil være med på samarbeidet. Ifølge Statoil-sjefen var responsen god.

- Vi har fått positive signaler og vi tror vi er et ønsket medlem. Vi er sterke teknologisk, men også ressursmessig på andre måter, sier Helge Lund til DN Energi.

24 timer
Det nye beredskapssystemet skal designes, bygges og driftes av oljeselskapene. Systemet skal kunne samle opptil 100.000 fat olje om dagen og vil kunne mobliseres i løpet av 24 timer

- Vi ønsker å være en ansvarlig aktør og vi mener også at vi har noe å bidra med. Vi har lang erf#229 på offshorevirksomhet i Norge, og vi har også lang erf#229 med å jobbe med andre selskaper på oljevernberedskap, for eksempel gjennom Nofo, så jeg tror vi er en god partner i det samarbeidet, sier Lund.

Borestans
"Deepwater Horizon"-ulykken har ført til stor oppmerksomhet rundt beredskapen i Mexicogulfen. Statoil er selv rammet av borestansen som amerikanske myndigheter innførte etter ulykken. Fem av Statoils letebrønner er en del av stansen, noe som har ført til at selskapets to rigger i området er uten arbeid.

På Statoils kvartalspresentasjon i Oslo torsdag uttrykte Lund forståelse for at myndighetene ser et behov for å gå gjennom regelverk og krav.

- I øyeblikket er det etter min bedømming stor usikkerhet rundt vilkårene for offshore olje- og gassvirksomhet i USA fremover. Og for at USA skal kunne få utvilke disse krevende ressursene fremover er det nødvendig for de industrielle aktørene, også for Statoil, at det er klarhet og forutsigbarhet i rammevilkårene. Det at vi får det vil være betydningsfullt for videreutviklingen av Statoils dypvannsstrategi i Mexicogulfen, sa Lund på presentasjonen.

Natrulig
- Er det taktiske årsaker at dere ønsker å være med på dette samarbeidet?

- Vi har ikke tenkt så mye på det, vi har tenkt på at vi er den fjerde største eier av dypvannslisenser. Det er helt naturlig at vi er med. Det er det vi har ønsket å signalisere, sier Lund til DN Energi.

Les også: - Statoil ville trolig gått konkurs

<b>- Statoil kan slå til i BPs milliardsalg</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.