Statoil vurderer å flytte sine oljetradere fra Stavanger til London. Med på flyttelasset blir i så fall også salget av den norske stats oljeandeler.

Handelen med Statoils råolje i Europa skjer i dag fra to kontorer – London og Forus i Stavanger. Nå vurderer selskapet å slå kontorene sammen, skriver Stavanger Aftenblad.

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi liker ikke planene.

Meget skeptisk
– Jeg er meget skeptisk. Å flytte oljetraderne fra Stavanger til London vil helt klart bryte ned kompetansemiljøet i Norge, en kompetanse det er veldig viktig at vi har her, sier han.

Selv om det er snakk om at relativt få arbeidsplasser kan bli flyttet, i underkant av 20, mener forbundslederen at de har en veldig viktig funksjon.

Når Statoil nå ser på salget av råolje, gjelder det ikke bare for oljeselskapet alene. Før Statoil gikk på børs i 2001, fikk selskapet ansvaret for også å selge statens andeler i olje- og gassproduksjonen. I fjor ble olje for 96,3 milliarder kroner solgt på vegne av staten.

Utrolig nederlag
– Salget av statens olje kan ikke uten videre settes til London. Det vil være et utrolig nederlag hvis vi ikke skal ha oljehandlere i Norge. Dette er ikke en beslutning selskapet bare kan ta, for den berører den norske stat direkte, sier Sande, som nå vil ha olje- og energiminister Tord Lien (Frp) på banen.

– Hvis oljeformuen vår skal trades på en annen måte enn hittil, må staten ha en mening, sier Sande.

Informasjonssjef Morten Eek i Statoil avviser at noen beslutning er tatt i saken.

– Alternativene er å fortsette som i dag med råoljekontorer i London og Stavanger, eller samlokalisere enheten på ett av de to stedene, sier Eek.

Til lavkostland
Statoil vurderer i tillegg å flagge ut 500 stillinger til lavkostland som India og Latvia.

Tidligere har Statoil-sjef Helge Lund forsikret de ansatte om at taket på utflaggingen var satt til 350 stillinger.

– Arbeidet med å vurdere utflagging innen IT, finans og kontortjenester går som planlagt. Vi har hentet inn tilbud omfang på opptil 350 stillinger. Som kommunisert i sommer vurderer vi også å sende ut anbudsforespørsel innenfor HR, i et omfang på inntil 145 stillinger, opplyser informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil til Stavanger Aftenblad.

Statoil skulle vært ferdig med arbeidet i oktober.

Bekymret

Nå ventes det konklusjon i desember.

I et internt Statoil-dokument kommer det fram at selskapet planlegger å flagge ut inntil 1.000 stillinger innen 2020. De fleste kuttene skal gjøres i Norge og ved hovedkontoret i Stavanger.

Samarbeidsklimaet mellom fagforeningene i Statoil og ledelsen var svært anspent da saken først ble kjent i sommer. Nå er det dialogmøter mellom partene, men fagforeningene er bekymret

– Vi forventer at Statoil ikke bygger ned kompetansearbeidsplasser. Dette går også på å sende signaler om at noen arbeidsplasser er mindreverdige, sier Inger Lise Rasmussen, forbundsleder i YS-forbundet Negotia som organiserer flesteparten av de arbeidsplassene som rammes ved stillingskutt i Statoil.

Les også: Internt Statoil-notat: «Denne gangen kan konsekvensene for ansatte bli betydelige»


Ap vil ikke gripe inn i Statoils planer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.