Konserndirektør for Undersøkelse og Produksjon Norge, Tore Torvund, og konserndirektør for Prosjekter, Morten Ruud, går på dagen fra sine nåværende posisjoner, samt fra konsernledelsen i StatoilHydro.
Avgangene kommer i forbindelse med StatoilHydros fremleggelse av granskningen av Libya-saken i dag.
Både StatoilHydro og Hydro legger frem sine rapporter om Libya-saken idag (se faktaboks).
Dette er Tore TorvundLes om Morten Ruud
- Rapporten beskriver fakta om forhold som kan være problematiske i forhold til norsk og amerikansk korrupsjonslovgivning, skriver StatoilHydro i sin pressemelding.
Les også: - Reiten visste ingenting
- Vi har ikke rom for kompromiss og vi har ikke rom for å pakke saker inn og legge på hyllen, sa styreleder Svein Rennemo i StatoilHydro på dagens pressekonferanse.
Nye ledere inn
Øystein Michelsen er konstituert som konserndirektør for Undersøkelse og Produksjon Norge, og Helga Nes som konserndirektør for Prosjekter. Begge går inn i StatoilHydros konsernledelse.
Øystein Michelsen har siden fusjonen vært direktør for Drift Nord i forretningsområdet UPN. Helga Nes har siden fusjonen vært direktør i forretningsområdet. Prosjekter, med ansvar for personal og helse, miljø og sikkerhet.
-Avgjørelsen ikke påvirket av OED
-Avgjørelsen om å la Torvund og Ruud gå, ble ikke påvirket av Olje- og energidepartementet. Dette er en intern rapport som har blitt utarbeidet. Vi har ikke hatt noe å gjøre med dette arbeidet, sier kommunikasjonssjef i OED, Stein Hernes, til DN Energi.no.
I første omgang dreier rapporten seg om konsulentavtaler Saga ingikk med den mye omtalte Abdularazzag Khalifa Gammudi rett før Hydro kjøpte selskapet i 2000.
Saga hadde avtale om å betale Gammudi 75.000 dollar i året, samt et suksesshonorar på 6,5 millioner dollar til hans selskap Vexol, dersom han greide å få det nasjonale libyske oljeselskapet NOC til å gi selskapet tildeling av to blokker.
I tillegg skulle han få 700.000 dollar når avtalen opphørte.
Ville ut
Men da Hydro tok over Saga kom selskapet frem til at det var stor sannsynlighet for at Gammudi var en mellommann for en eller flere offentlige tjenestemenn i Libya. Derfor ønsket Hydro å komme seg ut av Libya, og startet en salgsprosess som krevde godkjennelse av NOC.
Dermed ble det nok en avtale med Vexol, som ble betalt 6,5 millioner dollar fordi han ordnet med godkjennelsen av lisenssalget. I 2001 ombestemte Hydro seg imidlertid, og ville bli i Libya likevel.
Konsulentavtalen med Gammudi ble avsluttet, etter at til sammen 925.000 dollar ble utbetalt med siste innbetaling i august 2001. Totalt har Hydro gjennom sine avtaler med Gammudi og Vexol betalt 7,425 millioner dollar.
Lisensbetalinger i fleng
Men det er også flere flere avtaler rapporten har bitt seg merke i.
I 1994 ble det avtalt at Saga skulle betale 5,5 millioner dollar i såkalte "datainnsamlings - og studiekostnader" i forbindelse med Mabruk-lisensen. Da Hydro overtok Saga var det igjen rundt 1,7 millioner dollar å betale.
Også på Murzuq-lisensen ble det gjort betalinger. Denne gangen til en konsulent registrert på de britiske jomfruøyene. Summen var på 1,5 millioner dollar etter at NOC godkjente utvidelse av lisensen. Hydro betalte sin andel av konsulenthonoraret på 300.000 dollar.
Nektet å betale
Sent i 2001 foreslo operatøren å betale 4,5 millioner dollar til en annen konsulent registrert på De britiske jomfruøyene for å sikre godkjennelse av feltutviklingsplaner. Hydro motsatte seg dette, men fikk en faktura på 900.000 likevel da avtalen var inngått. Hydro nektet igjen å betale.
Det sluttet imidlertid ikke her.
For sikre seg videre lisensavtaler fikk medlemmene som satt i komitéene som bestemte dette utbetalt penger inn på konti utenfor Libya, senest i 2001. I 2005 begynte Hydro imidlertid å nekte betalingene.
DN.no er tilstede på pressekonferansen som starter forsinket klokken 13:15.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.