Statoil har inngått avtale om å selge en 40 prosents andel i selskapets oljesandprosjekt i Canada - Kai Kos Dehseh-lisensene - til det thailandske selskapet PTT Exploration and Production (PTTEP). Statoil får betalt 13,7 milliarder kroner for andelen. I praksis sitter Statoil etter salget igjen med nesten like mye olje som ved kjøpet i 2007.
Da Statoil kjøpte North American Oil Sands Corporation i 2007 ble oljesand-ressursene estimert til 2,2 milliarder fat.
Boret 400 brønner
På den tiden var det boret i overkant av 300 brønner. De siste årene har Statoil boret ytterligere 400 brønner i området. Resultatet er at Statoil har funnet store mengder ny olje.
- I forbindelse med transaksjonen har vi bedt en tredjepart vurdere ressursene. Estimatene vi fikk var mellom 2,5 og 3,7 milliarder fat, opplyste konserndirektør for Statoils internasjonale virksomhet Peter Mellbye på en telefonkonferanse med analytikere tirsdag ettermiddag.
Hvis man legger et snitt på 3,1 milliarder fat til grunn, har Statoil økt reservene med 41 prosent de tre årene. Dermed sitter Statoil igjen med nesten like olje etter salget som i 2007.
- Samtidig er oljeprisen noe opp og gassprisen noe ned. Det betyr lavere kostnader og høyere pris, sier Statoil-analytiker John Olaisen i Carnegie til DN.no.
- Kjempepris
Han betegner 13,7 milliarder kroner for oljesand-andelen er en kjempepris.
- Det er en veldig god pris. jeg vil tippe at det er tre-fire kroner per aksje over markedets forventninger, sier Olaisen.
I løpet av kort tid vil den første oljen fra oljesandprosjektet strømme, opplyste Mellbye på dagens telefonkonferanse. Første produksjon fra demonstrasjonsanlegget Leismer er ventet tidlig i 2011. Demo-anlegget vil ha en kapasitet på rundt 20.000 fat per dag.
- Neste fase er "Corner" hvor planen er å sanksjonere prosjektet sent i 2012 og starte produksjon i 2016. Denne fasen vil ha en kapasitet på ytterligere 60.000 fat per dag, sa Mellbye på telefonkonferansen.
Les også:
Statoil selger oljesandandel til Thailand
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.