Tidligere finansminister Karl Eirik Schjøtt Pedersen i lobbyorganisasjonen Norsk olje og gass er ikke mye fornøyd etter at regjeringen i forslaget til statsbudsjett torsdag la opp til å øke særskatten for petroleum med fra 53 til 54 prosent og gjøre den såkalte friinntekten knyttet til investeringer mindre gunstig.

Riktignok kommer tilstrammingen samtidig med at den generelle selskapsbeskatningen senkes fra 25 til 24 prosent slik at det totale skattetrykket mot oljesektoren skal bli det samme, men Norsk olje og gass er ikke tilfreds.

– I en situasjon hvor det er stort behov for økt aktivitet i olje- og gassektoren, er vi overrasket over at regjeringen ikke lar oljenæringen ta del i den samme skattereduksjonen andre næringer opplever, sier Schjøtt Pedersen.

Han viser til at den borgerlige regjeringen i sin tid lovet å utrede skattelettelser for å øke utvinningen fra modne olje- og gassfelter, noe som aldri er blitt fulgt opp.

– Dette er det motsatte av det regjeringen varslet i sin egen tiltredelseserklærlæring, sier Schjøtt Pedersen.

Doblet pengebruk, halvert inntekt

Han mener regjeringen må stikke fingeren i jorden og se hvor viktig norsk oljenæring er for landet og gi den skikkelige rammebetingelser, både finansielt, men også i tilgang på nye letearealer, også i omstridte Lofoten og Vesterålen. Avhengigheten bare øker i en tid med sviktende oljeinntekter.

* I 2014 var netto kontantstrøm til staten fra oljevirksomheten på 312 milliarder kroner, mens overføringene fra oljefondet lå på 156 milliarder.

* I år er oljeinntektene redusert til 138 milliarder kroner samtidig som oljepengebruken er økt til 260 milliarder kroner over statsbudsjettet.

Overrasket

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank skjønner ikke hva regjeringen driver med.

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank reagerer på oljeskatt-økningen. Foto:
Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank reagerer på oljeskatt-økningen. Foto: (Foto: Tommy Ellingsen)
– Dette var enda verre enn jeg hadde fryktet, sier Knudsen.

Han skjønner ikke at Finansdepartementet kan innføre det han mener er en relativ skatteskjerpelse for oljenæringen uten å utrede konsekvensene. I budsjettet er endringen kun omtalt i korte ordelag.
""Petroleumsskatten og grunnrenteskatten for vannkraft justeres innenfor en provenynøytral ramme. Dette innebærer at særskatten for petroleum økes med 1 prosentenhet til 54 pst. og friinntektssatsen reduseres fra 5,5 til 5,4 pst. per år", heter det i Nasjonalbudsjettet.

– Finansdepartementet vurderer overhodet ikke hvilke konsekvenser dette får. De har dysset det sånn ned, sier Knudsen.

– Alle med bittelitt økonomiforståelse forstår at hvis du setter ned skatten på alt annet enn olje, kan det påvirke investeringene i olje, sier han.

– Regjeringen snakker så mye om innovasjon, nyskapning og grønt skifte,men det er ingen refleksjon over hvilken næring som skal bidra til å ta oss videre. Mest sannsynlig må det være den teknologisk mest avanserte næringen vi har. I stedet stimulerer regjeringen kapitalen slik at vi får investeringer i supermarkeder og boliger i Oslo, som stiger med 20 prosent i året.

Les også:

Elbilene fredes til 2020

Mer penger til kongehuset

Forvirring om statlig englefond

EUs nye grensevakt på plass  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.