Finansminister Siv Jensen og regjeringen legger opp til å bruke 194 oljemiliarder i forslaget til statsbudsjett for 2016. Det er økning på over 25 milliarder fra estimert oljepengebruk for 2015.

Budsjettimpulsen, som er andelen oljepengebruk i forhold til verdiskapningen på fastlandet i et normalår, oppgis til 0,7 prosentpoeng. Det gir en underliggende utgiftsvekst på rundt 2,6 prosent.

- Ikke normalår

DNB Markets og sjeføkonom Øystein Dørum traff blink med sin forventning til budsjettimpulsen på 0,7 prosentpoeng, med til dels ulike premisser.

- Det er jo godt og vel det dobbelte av hva man kan påregne i et normalår, men 2016 er ikke et normalår, sier Dørum til Dagens Næringsliv.

For det første tar regjeringen i 2016 de første skrittene i retning av forslagene til skatteendringer som Scheel-utvalget foreslå, påpeker sjeføkonomen.

- Det er ikke slik at en skattereform smøres, men en skattereform kan smøres med noe skattelettelse og oljepengebruk, sier Dørum.

- Kraftig nedgang

Han mener den andre grunnen er mer åpenbar.

- Vi er midt inni en kraftig nedgang i oljeinvesteringene, sier DNB-toppen.

For folk flest betyr forslaget til statsbudsjett en liten skattelette, og fortsatt lave og lavere renteutsikter, mener han.

- Selv om det opplegget som kommer nå er mer ekspansivt enn det opplegget som Norges Bank la opp til, tviler vi på at Norges Bank kommer til å si at okay, her blir det mer etterspørselsimpuls så neste gang de legger en rentebane så er den tilsvarende høyere, sier Dørum.

- Ville vært rart

DNB Markets venter et fall oljeinvesteringene på 31 prosent fra 2014 til 2017, mens Norges Bank ser et fall på 26 prosent. Hva regjeringen venter vet man ikke ennå, ifølge Dørum.

- Det innebærer at aktivitetsveksten i norsk økonomi de kommende årene blir mye lavere enn normalen og at arbeidsledigheten kommer til å stige, sier sjeføkonomen.

- Det ville være veldig rart om ikke regjeringen responderte på det på noen som helst måte, sier han.

Sålangt har over 25.000 oljeansatte måtte finne seg andre jobber.

Treffer skjevt

Dørum har tidligere tatt til orde for at ledigheten må opp og lønnsnivået ned i oljesektoren, spesielt blant ingeniører, for å få til en påkrevd omstilling av arbeidssstyrken og norsk økonomi.

Les også: - Nødvendig med høyere arbeidsledighet

- Vi vet at det sjokket som rammer Norge er skjevt og treffer landet ulikt, sier Dørum.

Han viser til at mens arbeidsledigheten har steget 70 prosent i oljesmurte Rogaland det siste året, er sysselsetting opp i 8 av 19 fylker.

- Fornuftig

Det faktum innebærer at det ikke er brede etterspørselsstimulans man trenger, men målrettede tiltak som gjelder omstillingen i den delen av landet som er truffet, mener økonomen.

- Det ser ut som at det er vridning i tiltakene nettopp i den retningen. Det å trappe opp arbeidsmarkedstiltakene, altså ikke å redde arbeidsplassene, men arbeidstakerne, fremstår som et fornuftig tiltak, sier Dørum

På stortingets talerstol innledet også finansminister Siv Jensen med at forslaget til statsbudsjett er spesielt innrettet mot de regionene som er hardest rammet av oljesmellen.

- Mange ansatte mister nå jobben i de næringene og landsdelene som rammes, sier Jensen.

Ledighetsbyks

Regjeringen venter nå betydelig høyere arbeidsledighet enn hva de så for seg for kun måneder siden.

Les også: Venter betydelig større arbeidsledighet

I forslaget til statsbudsjett onsdag anslås en ledighet på 4,4 prosent i år og 4,5 prosent neste år, melder TDN Finans, som viser til Bloomberg News. Det er opp fra 4,0 og 4,1 prosent i revidert nasjonalbudsjett fra mai.

Les også:
Jensen: – Budsjettet svarer på utfordringene
Sanner med vekstpakke til oljefylker
NRK: Regjeringen vil bruke 193 milliarder oljekroner

DN Direkte: Alt om statsbudsjettet og skattereformen

Se DN Tv: DNs kommentator om Jensens skattekutt

DNs Bård Bjerkholt om Jensens skattekutt: Viktig for næringslivet og norsk økonomi
- Og de fleste blir jo glade for å betale mindre skatt, mener økonomikommenator Bård Bjerkholt.
02:02
Publisert:

Slik vil de at regjeringskvartalet skal se ut

Slik vil Statsbygg at regjeringskvartalet skal se ut
Høyblokka forbli den høyeste bygningen i det nye regjeringskvartalet. Det sa administrerende direktør Harald Nikolaisen på en pressekonferanse tirsdag.
01:05
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.