Budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og støttepartiene fortsetter på søndag. Men etter det DN erfarer ligger det an til at Venstre og KrF har fått gjennomslag for å øke formuesskattesatsen fra 0,75 prosent til i størrelsesorden 0,85 prosent. Det utgjør vel en milliard kroner mer i skatt enn regjeringens forslag.

Det vil bety at en tredjedel av Høyres skattegave til de mest formuende forsvinner. Regjeringen ville bruke tre milliarder kroner på å redusere dagens sats på 1 prosent. I tillegg ligger det inne en milliard kroner i skattekutt ved å øke bunnfradraget til 1,2 millioner.

Bunnfradrag

Venstre ville i utgangspunktet konsentrere lettelsene til å gjelde dem med de laveste formuene gjennom å øke bunnfradraget. På dette tidspunktet i budsjettforhandlingene skal det også være klart at Venstre ikke vil «bruke» milliarden de tar inn på å heve formuesskattesatsen til å heve bunnfradraget ytterligere. De vil heller prioritere andre hjertesaker.

KrF-leder Knut Arild Hareide sa til DN tidligere denne måneden at han anså milliarden som ble gitt i skattelette ifjor høst gjennom budsjettendringene som tilstrekkelig for å innfri de fire partienes løfte om reduksjon i formuesskatten.

Nå det gjelder

Ifølge DNs kilder i regjeringsapparatet er en barbering av skatteletten et problem for Høyre frem mot valget i 2017. For planen til Erna Solberg var å ta brorparten av reduksjonene i formuesskatten så tidlig som mulig i stortingsperioden fordi skattelette for de rikeste er de minst populære. Da kunne man spart handlingsrommet for mer folkelige kutt til det nærmet seg valgkamp igjen.

Et utsagn flere Høyre-kilder har kommet med overfor DN de siste ukene er: «Det er nå vi har muligheten til å ta formuesskatten».

Nå opplever Høyre å få sterk kritikk for det de selv mener er beskjedne kutt: Tilsammen 5,5 milliarder kroner for i år og neste år.

Med den brottsjøen av motvilje i opinionen, som Venstre og KrF har tatt med seg inn i forhandlingene, ser sentrale Høyre-kilder det som svært vanskelig å ta den samme kampen i årene fremover.

- Det frustrerende er at vi kunne ha fjernet hele formuesskatten nå i et jafs fordi kritikken ville ikke blitt noe verre enn den vi opplever nå, sier en kilde.

Skjeler til Scheel

Et annet moment som bekymrer skattekutterne i Høyre er implikasjonene av Scheel-utvalget, som om kort tid legger frem vurderingene om Norge bør kutte i selskapsskatten. Det kan føre til et press for å bruke mye av handlingsrommet for 2016 på et skattekutt Høyre ikke har programfestet. Bare én prosent kutt i selskapsskatten utgjør cirka 2,7 milliarder. Det vil gjøre det enda vanskeligere å argumentere for å kutte videre i formuesskatten.

NHO, den sterkeste støttespilleren for Høyre i denne saken, ville i utgangspunktet ha langt sterkere kutt i formuesskatten.

- Det som er fortvilende er at vi ikke har fått den riktige debatten, om hvordan formuesskatten hindrer investeringer i en tid da vi trenger enda mer nyskapning i Norge. Det er svært viktig at vi får til skattekutt nå, og de skulle ideelt sett gjerne vært større enn de regjeringen foreslo, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Hun har tidligere uttrykt skuffelse over at Venstre og KrF ikke har stått opp for regjeringens skattekutt når de på hver sin måte har argumentert mot formuesskatt tidligere.

- Jeg skulle ønske at debatten om formuesskatten hadde vært mindre preget av konflikt, og mer preget av argumentene for å fjerne den, sier Skogen Lund.

Les også:

Trøim vil bruke mer penger på Vålerenga

SAS inngår gigantavtale

Magnus Carlsen sjokkerte en hel sjakkverden med et trekk man «aldri» gjør uten å tape  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.