I år har regjeringen anslått at det blir brukt 168,8 milliarder oljekroner.

Både sentralbanksjef Øystein Olsen og et eget ekspertutvalg nedsatt av Finansdepartementet har tidligere i år rådet regjeringen til å bremse oljepengebruken.

Men samtidig er norsk økonomi inne i en vanskelig fase, hvor oljeprisens kraftige fall og reduserte oljeinvesteringer fører til svakere vekstutsikter og økende arbeidsledighet. Det kan forsvare en høyere oljepengebruk.

Oljefondet er, sammen med den for tiden svake kronen, en viktig støtdemper i norsk økonomi. Men Siv Jensen (Frp) kan bli den første finansministeren som blir nødt til å slanke fondet for å få statsbudsjettet til å gå opp. Det skyldes at tilførselen til fondet har avtatt betraktelig i år.

DN skrev tidligere i dag at regjeringen kommer til å legge om skattesystemet ved å senke både selskapsskatten og inntektsskatten, samt å innføre en trinnskatt istedet for dagens toppskatt. Endringene skal gi skattelette til ni av ti skattebetalere.

Tirsdag kveld avslører VG at regjeringen vil legge frem forslag om å øke den ene momssatsen fra dagens åtte prosent til ti prosent.

Denne momssatsen omfatter i dag en rekke tjenester som hotellovernattinger, fornøyelsesparker, museer, opplevelsessentre, kinobilletter, idrettsarrangement med store billettinntekter, som fotballkamper i Tippeligaen, NRK-lisensen og persontransport som tog, buss og lignende.

Økningen i kulturmomsen tilsvarer rundt 850 millioner kroner i året fra 2016, skriver avisen.

Daglig leder Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & Kino sier til VG at han frykter økte billettpriser.

– Dette er dårlig nytt for kinovenner. Alle økninger i momsen vil gå rett på bunnlinjen til kinoene. De fleste kinoer er allerede avhengige av støtte fra kommunen, så en slik økning vil føre til at kommunene må bidra mer eller at publikum må betale mer, sier Petterson.

Finansminister Siv Jensen (Frp) legger fram neste års budsjett onsdag klokken 10.

 

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.