Oslo (NTB-Bibiana Piene): Beløpet vil gjøre det mulig å gjennomføre 150 soninger med fotenke, opplyser statssekretær Ove André Vanebo i Justisdepartementet til NTB.
Dermed vil det totale antallet fanger som soner i eget hjem, stige til nærmere 500 i året. I alt er det satt av 135 millioner kroner til ordningen i statsbudsjettet for neste år.
– I dag er det en kø av personer som ønsker å gjennomføre soning med elektronisk fotlenke, sier Vanebo.
– Positive resultater
Han viser til to evalueringer fra henholdsvis Statistisk sentralbyrå (SSP) og Vista Analyse.
– Begge viser at fotlenkesoning er veldig bra, særlig når det gjelder tilbakefall, mens soningen samtidig oppleves som en straff. Når resultatene er så entydig positive, ønsker å vi å utvide ordningen med flere plasser, sier han.
Kravene til de som skal gjennomføre fotlenkesoning vil være de samme som tidligere: De må ikke være idømt straffer som er lengre enn fire måneder. Det stilles også en rekke krav til aktivitet, som arbeid, mens bevegelsesfriheten blir sterkt innskrenket.
Reduserer soningskø
Å øke bruken av fotlenke vil også bidra til å redusere soningskøen, mener Vanebo. I tillegg vil det spare samfunnet for store summer, framholder statssekretæren.
En plass i fotlenke koster mellom 250.000 og 360.000 kroner i året, mens en fengselsplass i åpen soning koster drøyt det dobbelte – rundt 600.000 kroner per år.
Samtidig opprettholder regjeringen avtalen med Nederland om leie av 241 fengselsplasser.
– Planen er at vi skal bygge ut flere fengselsplasser i Agder, men dette vil ta noen år. Vi vil derfor beholde ordningen i Nederland som en midlertidig ordning, sier Vanebo.
I dag er belegget i Nederland på mellom 95 og 96 prosent, ifølge Vanebo.
– Det har medført at vi har greid å redusere soningskøen ganske drastisk, fra rundt 1.100 personer i 2013 til 350 i dag, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.