Arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman har bedt Statskonsult fremme forslag til hvordan direktoratet kan organiseres i fremtiden. Dette er et ledd i Normans arbeid for å modernisere og effektivisere offentlig sektor.

Det er langt fra vanlig praksis at etatsledere i offentlig sektor fremmer forslag om store nedskjæringer av antall ansatte.

Men det gjør altså Statskonsult-sjefen. Han mener nesten halvparten av virksomheten i Statskonsult like godt kan utføres av private, og dermed kan legges ned.

«He cannot refuse»
– Vi har prøvd å gi Norman «an offer he cannot refuse», sier Blaalid. Foreløpig vet han ikke om resultatet blir enda tøffere for Statskonsult, når Norman får satt sitt stempel på «moderniseringen».

Bakgrunnen for barberingen er at Norman har bedt Blaalid identifisere hvilke deler av virksomheten som kan skilles ut og konkurranseutsettes, eller eventuelt legges ned.

Ved inngangen av dette året var det 160 ansatte i Statskonsult. Blaalid mener et fornyet Statskonsult ikke behøver flere enn 80 ansatte.

Samtidig med et slankere direktorat, foreslår Blaalid at det etableres et statlig eid aksjeselskap, som skal drive med opplæring og lederutvikling i staten. Blaalid mener at dette selskapet trenger omkring 20 ansatte.

Statskonsult-sjefen mener nedbemanningen kan skje uten oppsigelser.

De 60 årsverkene kan forsvinne dels ved naturlig avgang, og dels ved at ansatte tilbys stillinger i andre departementer eller etater.

Nedbemanningen er allerede påbegynt, gjennom ansettelses-stopp.

Felles venting
– Rapporten er ledelsens forslag. Vi står ikke bak den foreslåtte nedbemanningen, sier Petter Bøgh, som er tillitsvalgt for de NTL-organiserte i Statskonsult.

– Uenigheten går på nedbemanningen, men innholdet forøvrig er et fellesprodukt, hvor også de ansatte har vært involvert, sier han.

– Dette er dugnadsarbeid, sier Blaalid selv, og er veldig fornøyd med hvordan mange i Statskonsult, blant annet i ledergruppen, har brukt sin kompetanse på forslaget til ny organisering.

– Og bank i bordet, – dette har vi gjort etter beste evne. Men vi vet jo ikke hvordan gjennomføringen blir, sier Blaalid.

De ansatte har inntatt en avventende holdning. På spørsmål om forholdet mellom ledelsen og de ansatte i direktoratet, sier Bøgh:

– Den preges av en felles venting.

– Fryker dere at hele Statskonsult blir nedlagt?

– Ja, det er en bekymring. I allefall at miljøet blir helt oppsplittet, sier Bøgh.

Trenger halvparten
Men halve Statskonsult har altså sin berettigelse i Normans moderne stat, ifølge Blaalid. Det halverte Statskonsult skal være rådgivere for Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD), og for andre departementer – koordinert gjennom AAD.

Blaalid skriver til Norman at det nye direktoratet må fungere som et sentralt virkemiddel for AAD i arbeidet med moderniseringen og omstillingen av offentlig sektor. Derfor må det, i følge direktoratet selv, opprettholde en betydelig kompetanse på viktige områder, som organisering, styring, økonomi, kommunikasjon, informasjonsteknologi, ledelse og personalutvikling.





Faktaboks:

Dette er Statskonsult(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



  • Statskonsult er et direktorat underlagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet.
  • Statskonsult driver i dag med analyser, utredninger og rådgivning i forhold til forvaltningen. De deler selv virksomheten i følgende syv arbeidsområder: Styring og resultatorientering, omstilling og organisasjonsformer, informasjonsteknologi, internasjonalisering, kompetanseutvikling, informasjonspolitikk/kommunikasjonsutvikling og lederskapsutvikling.
  • I følge sin siste årsmelding har Statskonsult i over 50 år «vært en viktig aktør i fornyelsen av offentlig sektor. Vi har gitt våre bidrag til gjennomføringen av forvaltningsreformene som de ulike regjeringen har vedtatt.» Nå skal de selv i støpeskjeen.